Filip Petrušev (©Starsport)
Filip Petrušev (©Starsport)

Petrušev osetio brutalnost NBA, sada mu ostaju dve opcije: Dži liga ili nazad u Evropu

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.11.23. | 14:51

Domantas Sabonis je prva zvezda Sakramenta, a tu su i Mekgi, Len i povređeni Lajls… A status garantovan ugovorom ne pruža mu preveliku zaštitu

Filip Petrušev je na početku NBA karijere shvatio koliko može da bude okrutan svet najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu. U predsezoni je dobio pravu šansu u samo jednoj utakmici, za Filadelfiju odigrao samo tri minuta u meču protiv Portlanda, a onda trejdovan dva puta u samo nekoliko dana.

Srpski košarkaš je bio deo trejda u kojem je Džejms Harden otišao iz Filadelfije u Kliperse da bi ga tim iz Los Anđelesa praktično odmah poslao u Sakramento i to u poslu u kojem su Kingsi dobili i novac da bi ga uzeli dok Klipersi u celom poslu nisu dobili ništa.

Izabrane vesti

Pre nego napišemo poneku reč o tome hoće li Petrušev da dobije priliku u Sakramentu i zašto to nije bio slučaj u Klipersima, treba da se pojasni zašto je on uopšte i učestvovao u prvom trejdu, odnosno zašto je bio zanimljiv Sakramentu u drugom. Osim činjenice da nije bio deo rotacije u mislima trenera Filadelfije Nika Nursa, Filadelfija ga je uključila u posao za Hardena jer ima ugovor kakvog generalni menadžeri NBA klubova vole prilikom ovakvih poslova. Činjenica jeste da je on ovog leta potisao dvogodišnji ugovor vredan 3.011.420 dolara, ali taj ugovor ima nekoliko klauzula. Pre svega, plata za sledeću sezonu nije garantovana pa se lako može otpustiti, a slično je i s ovom sezonom. Naime, Petrušev ima sigurnu platu do 10. januara 2024. godine i do tada će sigurno da zaradi 559.782. No, Sakramento može do tog roka da odluči da ne želi da ga zadržati do kraja sezone pa bi se ostatak njegovog ugovora onda brisao iz seleri kepa.

Drugi razlog zbog čega je Petrušev slab u ovim poslovima je činjenica da on ima 23 godine i zanimljiv potencijal za NBA ligu. Kao što znamo, izabran je na draftu 2021. godine kao 50. pik, ali nije želeo tada u NBA nego je igrao za Anadolu Efes i Crvenu zvezdu, a tek se sada odlučio na odlazak u Ameriku. Nije dobio priliku u Sikserima, ali nije retkost da u NBA igrači prođu takozvani “drugi draft”, odnosno dobiju drugu priliku u klubu koji ga nije draftovao. S obzirom na to da je mlad i da su evropski centri zbog Nikole Jokića, Viktora Vembanjeme i drugih u modi, onda se lako može da poveruje da će i Petrušev da dobije pristojnu minutažu, da se vidi šta može ili ne može.

Kad je već tako, onda se postavlja pitanje zašto su ga Klipersi odmah pustili da ode kada u ekipi imaju samo Ivicu Zupca i Mejsona Plamlija na poziciji centra? Oko Hrvata se već godinama priča da bi tim iz Los Anđelesa trebao da nađe boljeg startnog centra, ali on uvek igra dobro, a i u prvih pet utakmica ove sezone za samo 23,8 minuta po meču ima prosečno 11,6 poena i osam skokova. Zubac je tako praktično nedodirljiv u petorci Klipersa, posebno jer se ne buni zbog činjenice da često ne igra u najvažnijim minutama jer Tajron Lu igra tada s niskom postavom.

Pa ipak, Mejson Plamli bi mogao da se izgura iz rotacije. Ovaj 33-godišnjak ne donosi mnogo timu i lako bi ga zamenili 10 godina mlađim igračem, ali Klipersi nisu želeli da probaju Petruševa iz drugih razloga. Naime, oni su u trejdu za Hardena dali dosta krilnih igrača - Markusa Morisa, Roberta Kovingtona, Nikolasa Batuma i Kenjona Martina, pa su sada ostali bez dovoljno velike rotacije na tim pozicijama, a svi znamo da Lu voli da igra s dosta krila, a znamo i koliko često su povređeni Kavaj Lenard i Pol Džordž. Slanjem Petruševa u Kingse Klipersi su otvorili još jedno mesto na rosteru za potpisivanje nekog slobodnog krilnog igrača. Izbor nije velik pa im onda dobro dođe činjenica da na rosteru sada imaju dva slobodna mesta. Računaju da će s jednim valjda da pogode.

Sakramento je to iskoristio i odlučio da isproba Petruševa, posebno zato šta ništa nisu dali, a još su i zaradili neki novac. Nije veliki kada se uzme koliko NBA klubovi zarađuju, ali znate da bogataši uvek vole još novca.

Hoće li Petrušev da dobije priliku u Srbima dragom Sakramentu? Nije nemoguće, ali biće jako teško. Očigledno da u NBA ligi njega već vide na poziciji centra, a tamo su Kingsi dobro pokriveni. Starter je Domantas Sabonis, jedna od najvećih zvezda ekipe, a u rotaciji su još veterani Džaval Mekgi i Aleks Len, a ne treba da se zaboravi ni povređeni Trej Lajls. U stvari bi Petruševu prava prilika bila dok se Lajls ne oporavi od povrede jer Mekgi i Len nisu igrači kojih treba da se boji u ovim fazama njihovih karijera, ali opet treba znati da Petrušev nije s ekipom prošao trening kamp, a s malim brojem treninga teško je nametnuti se u toku sezone.

Kingsi, doduše, imaju dobro iskustvo sa Sašom Vezenkovim pa bi zbog toga i na Petruševa mogli pažljivije da pogledaju, ali MVP-a Evrolige su ipak ciljano dobili i uigravali ga tokom trening kampa. Zbog toga bi za srpskog centra možda najbolje bilo da ga klub pošalje na nekoliko nedelja u razvojnu, G-ligu u tim Stokton Kings. Tamo bi sigurno dobio priliku, a NBA klubovi poslednjih godina dosta pažnje poklanjaju igračima iz te lige.

PROBRANE GRANICE IGRAČA

24,5: Tajler Hiro

20,5: Demar Derozan

19,5: Bem Adebajo, Džimi Batler

9,5: Deni Avdija

7,5: Ben Simons

Druga opcija je ona kojom on praktično priznaje poraz, a to je povratak u Evropu. Pokušao je u NBA ligi, nije sada prošao, ali dovoljno je mlad da proba kasnije još jednom ako bude želeo. S ovakvim statusom Sakramento mu sigurno neće pokupiti ostatak ugovora nakon 10. januara, a pitanje je hoće li tamo ostati i do tada ako ne bude igrao, bilo u prvoj ekipi, bilo u Stokton Kingsima. Sigurno je samo da do kraja godine neće više da bude trejdovan. Zbog ova dva trejda ušao je u pravilo po kojem ne može da bude trejdovan pre prvog dana 2024. godine. No, niko ne brani Sakramentu da ga otpusti...

NBA

23.55: (2,30) Indijana (12,5) Klivlend (1,75)

00.30: (1,50) Milvoki (13,0) Njujork (2,95)

01.00: (1,65) Čikago (13,0) Bruklin (2,50)

01.00: (1,27) Majami (15,0) Vašington (4,30)

01.00: (2,95) Oklahoma (13,0) Golden Stejt (1,50)

03.00: (1,40) Denver (14,0) Dalas (3,35)

03.00: (2,50) Portland (13,0) Memfis (1,65)

Piše: Emir FULURIJA



tagovi

Filip PetruševSakramento Kings

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara