Tina Krajišnik (©FIBA)
Tina Krajišnik (©FIBA)

Piše se pobeda: Srbija se namučila protiv upornih Japanki

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.09.22. | 05:59

Selekcija Marine Maljković posle velikih oscilacija u igri zabeležila prvi trijumf na Svetskom prvenstvu – 69:64. U nedelju protiv Australije moraće mnogo bolje.

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja/

Pobedi se u zube ne gleda, naročito na Svetskom prvenstvu. Tako je i za košarkašice Srbije najvažnije da su uspele da slome otpor agresivne i uporne selekcije Japana i da naprave važan korak ka četvrtfinalu takmičenja – 69:64.

Izabrane vesti

Greške kojih je kao i protiv Kanade bilo u izobilju, moraće da ispravljaju u hodu, jer gotovo svakodnevni ritam takmičenja u Sidneju ne ostavlja mnogo manevarskog prostora. Ono što raduje jeste pobednički mentalitet i istrajnost koju je tim pokazao i u momentima kada skoro ništa nije polazilo od ruke. Pre svega se to odnosi na mlađe igračice kao što su Ivana Raca i Jovana Nogić, koje su i obeležile utakmicu drugog kola.

Kao i na premijeri, Srbija je i danas odigrala dobru prvu četvrtinu, s tim da je ekipa ovaj put čvrstom odbranom uspela da zadrži Japanke na samo devet postignutih poena. U napadu su uvećavale prednost trojkama Jovane Nogić i Ivane Race, uz poene i asistencije Ivon Anderson i Tine Krajišnik.

Posle prvih deset minuta igre, sa zalihom od 15 poena razlike, činilo se da će upisivanje prve pobede na šampionatu biti rutinska stvar za ekipu Marine Maljković. Dvocifrena prednost se održavala sve do sredine druge četvrtine, kada je usledilo neobjašnjivo pomračenje srpskog tima.

Potpuni pad koncentracije, preveliki broj promašaja, nepreciznih dodavanja i olako izgubljenih lopti poklopio se sa šuterskom serijom Japanki – tri trojke i još nekoliko uspešnih polaganja i šuteva sa poludistance. Prednost se za tili čas istopila na samo poen zaostatka – 35:34.

"Zar smo se ovako dogovarali", začuo se glas Marine Maljković, dok se u neverici okretala prema klupi za rezerve posle još jedne jeftino prodate lopte petorke na parketu. Srećom, Saša Čađo je uspela da vrati trojku na 43 sekunde pre kraja poluvremena i da donese kakav-takav mir u ekipu pred odlazak na odmor.

Kritike selektorke Maljković očigledno su dale rezultat u trećoj četvrtini, kada je Srbija visokom i agresivnom odbranom uspela da Japankama uskrati šut spolja i primora ih da napade okrenu ka reketu, gde uglavnom nije bilo prolaza.

U tom periodu igre ruku je "namestila" Saša Čađo, koja je sa još dve trojke vratila dvocifrenu prednost srpskoj reprezentaciji - 52:40. Razigrale su se i Ivana Raca i Jovana Nogić, ali su u odbrani ponovo nastale pukotine kroz koje su se provlačile beskrajno uporne rivalke.

Prednost je oscilirala između 12 i osam poena i tokom poslednje deonice igre. Agresivne Japanke ne samo da nisu dozvoljavale našem timu lake poene i ulazak u mirnu završnicu meča, već su zaostatak smanjile na pet poena i naterale srpske igračice da ulože poslednji atom snage da bi sačuvale prednost. Presudili su poeni Kristine Topuzović, koja je na minut pre kraja meča konačno slomila otpor upornih Japanki.

Košarkašice Srbije sutra imaju slobodan dan, a u nedelju (10.00) ih očekuje duel sa selekcijom Australije. Ukoliko žele uspeh protiv motivisanog domaćina, koji će imati i veliku podršku pune dvorane, ekipa Marine Maljković moraće mnogo, mnogo bolje u svim segmentima igre.

SRBIJA - JAPAN 69:64

/24:9, 14:25, 16:12, 15:18/

Dvorana: Sidnej Superdom

Sudije: Silva (Brazil), Vulić (Hrvatska), Alkaras Moreno (Španija)

SRBIJA: Anderson 12 (8as), Krajišnik 10 (6sk), Nogić 13 (9sk), Raca 11 (7sk), Topuzović 12 (7sk), Čađo 9, Đorđević 0, Jovanović 0, Katanić 2, Škorić 0, Stanković 0, Zec 0. Selektor: Marina Maljković.

JAPAN: Akaho 10 (7sk), Hirašita 6, Mavuli 5, Mijazaki 11 (6as), Mijazava 2 (6sk), Okoje 5, Takada 15, Todo 6, Tokašiki 2, Jamamoto 0, Jasuma 2, Jošida 0. Selektor: Toru Onzuka.

SVETSKO PRVENSTVO ZA KOŠARKAŠICE

GRUPA A

Drugo kolo

Portoriko - SAD 42:106

5.00: Belgija - Južna Koreja

6.30: Kina - Bosna i Hercegovina

GRUPA B

Drugo kolo

Srbija - Japan 69:64

10.00: (1,60) Francuska - Kanada (2,55)

12.30: Mali - Australija

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeMarina MaljkovićSvetsko prvenstvo za košarkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara