Pitino: Voleo bih da se Spanulis priključi nacionalnom timu

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.12.19. | 17:03

Legendarni grčki košarkaš povukao se iz reprezentacije 2015. godine

Miks dve reči – košarke i Grčke, uvek da nešto zanimljivo. Bilo da je to nikad završena svađa između Panatinaikosa i Olimpijakosa, ili tek debata o tome da li je Janis Adetokunbo prošle sezone zaslužio da bude najkorisniji košarkaš NBA lige, uvek će se naći po neka zanimljiva začkoljica i podatak. Tako more ne miruje ni kada se povede reč o nacionalnom timu, gde je tokom prethodnih nekoliko meseci bilo velikih promena.

Grčkoj su na minulom Svetskom prvenstvu u Kini predviđali mnogo, a vratilo se zaista malo toga. Heleni nisu bili ni blizu borbe za medalju, pa je selektor Tanasis Skortopulos digao sidro i preuzeo odgovornost za loše rezultate. Bacili su se Grci odmah u potragu za novim imenom koje bi ih predvodilo u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a odluka je pala na Rika Pitina, koga su čelnici tamošnje košarkaške federacije bukvalno „dovukli“ natrag iz Amerike.

Izabrane vesti

Nedugo zatim, Pitino je ponovo zaseo na čelo Panatinaikosa i tu su se pojavili prvi veći problemi. Zbog otvorenog rata koji besni između Zelenih i Pirejaca, Olimpijakos je rekao da neće nijednom svom košarkašu dozvoliti da nastupi za Grčku dok je poznati američki trener na mestu selektora.

Međutim, Pitino kao da se na to ne obazire mnogo. Amerikanac veruje da će se ratne sekire zakopati i da će kada dođe vreme moći da računa na najjači sastav, a njemu bi voleo da doda još jednog iskusnog košarkaša. Možda i nekog ko najbolje razume kako je igrati u nacionalnom dresu – Vasilisa Spanulisa.

Košarkaš Olimpijakosa nedavno je postao rekorder po ukupnom ostvarenom indeksu u Evroligi, a baš protiv Pitinovog Panatinaikosa prikazao je odličnu partiju. Baš nakon te utakmice, Pitino je na svom zvaničnom Tviter nalogu izjavio kako bi voleo da vidi Spanulisa nazad u grčkom dresu.
„Samo da kažem, izuzetno bih voleo ako bi se Spanulis priključio grčkom nacionalnom timu“, napisao je Amerikanac.

Fantastični „Kil Bil“ je sa grčkom selekcijom osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 2005. godine, potom srebro na Svetskom šampionatu samo godinu dana kasnije u Japanu, te bronzu u Poljskoj na još jednom Evrobasketu 2009. godine.

Iz reprezentacije se povukao nakon nastupa na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2015. godine, pa je veliko pitanje da li bi nakon svega ipak prihvatio Pitinov poziv. Uostalom, još uvek na sebi nosi i dres Olimpijakosa.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara