Jedan od heroja utakmice Kori Volden (©MN Press)
Jedan od heroja utakmice Kori Volden (©MN Press)

Pobeda čeličnih živaca! Volden izdigao Zvezdu iz pepela, Lojd i Simonović pokorili Atinu

Vreme čitanja: 7min | pet. 19.03.21. | 21:52

Zvezda nabildovala samopouzdanje pred Podgoricu, peti trijumf zaredom u svim takmičenjima, PAO oboren u OAKA Areni posle pet godina

Nova ludnica, nova drama i nova pobeda Crvene zvezde posle neizvesne završnice! Opet protiv Panatinaikosa i opet na jedan posed - 86:82 (17:23, 23:17, 20:19, 26:23)!

Pobeda čeličnih živaca i bildovanje samopouzdanja pred možda i gostovanje ligaškog dela Jadranske lige u Podgorici za dve večeri! Šta je Zvezda preživela u drugom poluvremenu, ovo bi malo ko uspeo da izvuče. Od 15:0 Panatinaikosa, do 18:0 Zvezde i finiša gde je bilo potrebno mnogo više od snage volje i sreće da se upiše trijumf. Crvena zvezda je stigla do pete vezane pobede u svim takmičenjima, a OAKA Arenu je pokorila prvi put posle nešto više od pet godina. Opet pod komandom Dejana Radonjića.

Izabrane vesti

Kao i mnogo puta ove sezone, ponovo je sve stalo u poslednja dva – dva i po minuta! Marko Simonović je uz zvuk sirene doneo Zvezdi naizgled opipljivih “+7“ (77:70), ali šta se onda dogodilo. Mario Hezonja, koji je dobar deo utakmice kuburio s formom, pogađa brzu trojku, a ubrzo je Ognjen Dobrić nesportskim faulom zaustavio Janisa Papapetrua što je na 100 sekundi do kraja doveo do toga da Zvezda ima samo dva poena razlike – 77:75.

---------------------

PANATINAIKOS – CRVENA ZVEZDA 82:86

/23:17, 17:23, 19:20, 23:26/

OAKA Arena, Atina.

Sudije: Boris Rižik, Mikele Rosi, Đordi Alijaga.

PANATINAIKOS: Mek 2, Papajanis 14 (8sk), Bohoridis -, Ogust 2, Papapetru 14, Hezonja 15, Diplaros -, Kaselakis -, Vajt 5, Mitoglu 9, Bentil -, Sent Ros 21 (7uk, 4as, 3sk).

CRVENA ZVEZDA: Hol -, Volden 14, Lojd 27 (5as, 4sk), Uskoković 3, Lazić 7, Rit -, Radanov 2, Dobrić 6, Simonović 8 (5sk), Jagodić Kuridža 2, Kuzmić 9 (5sk), Noko 8.

---------------------

Papapetru je onda ponovo izvukao faul posle loše Zvezdine organizacije, ali je ovog puta bio polovičnog učinka. Ali, šta je u četvrtoj deonici, a pogotovo u tim prelomnim minutima izvukao Džordan Lojd! Samo u toj ludoj završnici pet uzastopnih poena – dvojka, pa trojka kojom je anulirao dalekometni hitac strašnog Hauarda Sent Rosa za 82:79, uz 47 sekundi na semaforu. Sledeća odbrana bila je ključna pošto je Hezonja promašio novi pokušaj s distance, a Zvezda došla do skoka preko Simonovića. Zvezda je uspela da utroši bitnih 18 sekundi pre nego što je Kostas Mitoglu poslao Branka Lazića na slobodna bacanja! On je bio oba puta siguran, a na semaforu je ostalo 11,2 sekunde.

Hezonja onda pogađa trojku na 7,3 sekunde, Dejan Radonjić uzima tajm-aut. Lojd izvlači faul, rešava dva penala i to je bilo to!

Papapetru i Volden (©Star Sport)Papapetru i Volden (©Star Sport)

Kapa dole Lojdu – 27 poena (10/16 iz igre, 3/7 za tri)! Čak 18 poena u drugom poluvremenu, a gotovo sve najvažnije ubacio je u poslednjoj četvrtini. Još pet asistencija i četiri skoka za indeks korisnosti 30, te epitet igrača utakmice. Velike zasluge idu i na račun Voldena čija je smirenost poslužila kao inicijalna kapisla za rezultatski preokret. Njegovih 14 poena (4/9 iz igre, 1/4 za tri) i tri završna dodavanja. Simonović je ubacio osam poena uz pet skokova, koliko je imao Lendri Noko, dok je Ognjen Kuzmić ubacio poen više uz pet skokova. Zvezda je pobedu ostvarila uprkos 17 izgubljenih lopti, ali je ubacila 44 poena iz reketa! Večeras je nastupala bez prehlađenog Dejana Davidovca, dok se Duop Rit povredio na startu treće deonice i deluje da je u pitanju zadnja loža.

Sent Ros je odigrao jednu od najboljih utakmica ove seozne, ali to nije bilo dovoljno za domaćina – 21 poen (8/13 iz igre, 4/6 za tri), čak sedam ukradenih lopti, četiri asistencije i tri skoka za indeks 26. Po 14 poena imali su Papapetru i Papajanis, dok je poen više ubacio Hezonja, 13 u drugom poluvremenu. Ni ovog puta u timu nije bilo Nemanje Nedovića zbog povrede. PAO je imao 11/25 za tri, ali je Zvezda uspela da ostane hladnije glave.

Panatinaikos nije odigrao ništa specijalno u prvom poluvremenu, koliko je samo koristio manje Zvezdine padove u odbrani. Mogla je Zvezda komotno da uzme kontrolu utakmice već posle 20 minuta, imala je vođstvo nakratko u završnim minutima, ali se u nastavak ušlo iz iste ravni (40:40).

Trebalo je Zvezdi gotovo četiri minuta vremena da upali motore i uđe u ritam utakmice. Gotovo toliko vremena stajala je “nula“ kraj grba beogradskog sastava, organizacija je pod Holovom komandom izgledala slabo i sve se promenilo s ulaskom Uskokovića koji je u prvom kontaktu s loptom ukrao loptu, istrčao kontri i položio uz faul Papajanisa. Radonjić je u narednim minutima tražio petorku koja može ravnopravno da se suprotstavi rivalu, a počev od druge polovine prve četvrtine stvari su počele da dolaze na svoje.

Možda je i svesno donekle Zvezda žrtvovala Sent Rosa koji je već u prvom poluvremenu imao 11 poena, četiri asistencije, tri skoka i dve ukradene lopte, ali je isto tako uspela da uspela maksimalno da ograniči Hezonjin učinak, a ne treba zaboraviti da je hrvatski reprezentativac od dolaska u Atinu najbolji igrač Zelenih. Ni Papajanis se nije naigrao u dobroj odbrambenoj rotaciji gostiju, pa su veću odgovornost morali da uzmu Papapetru i Mitoglu što i nije bilo toliko opasno.

Lazić i Dobrić (©MN Press)Lazić i Dobrić (©MN Press)

Možda i najvažnije bilo je to što je Zvezda retko dopuštala lake poene rivalu. Tako je PAO već u prvom delu utakmice šutirao osam slobodnih bacanja – Zvezda samo tri –, a kada se Zvezdina odbrana stabilizovala počeo je da se podiže i napad, pogotovo nakon pet izgubljenih poseda u tom prvom periodu. Nekoliko puta je PAO odbijao nalete, ali je konačno posustao u završna dva minuta. Nedostajali su jako Lojdovi poeni u prvom kvartalu, ali nije ih ni bilo zato što je brzo skrivio dva faula. Tako je najbolji strelac crveno-belih svih devet poena u poluvremenu ubacio u drugoj četvrtini. Solidnu porciju koševa Zvezda je dobila i od centarske linije, čak 15! Kuzmić i Noko su se dobro snalazili u fazi napada pa su dopisali sedam, odnosno šest poena.

Zvezda je u trećoj četvrtini prošla put od uspona, preko sunovrata u ambis, do potpunog vaskrsnuća! Sve do trojki Lazića i Dobrića za 48:44 izgledalo je bez greške, ali se ubrzo sve srušilo kao kula od karata. Posle dobrog uvoda došlo je do košmarnih pet minuta Crvene zvezde! Ekipu je totalno poremetila Ritova povreda i od tada su kola krenula nizbrdo. Čak osam napada su propala, od toga u četiri nisu crveno-beli uputili ni šut zbog izgubljenih poseda, a Panatinaikos je preko probuđenog Hezonje, te Papajanisa i Sent Rosa nanizao čak petnaest poena i otišao na prvu dvocifrenu prednost (59:48) uz dva i po minuta do kraja treće deonice.

Važan momenat bila je Katašova tehnička greška zbog prigovora sudiji na dva minuta do kraja. Volden je preuzeo odgovornost i podario Zvezdi novi život! Prvo je ubacio slobodno bacanje, a onda iz jako teške situacije pogodio prvi šut iz igre posle više od pet minuta čekanja. Zvezdu kao da je taj Voldenov ubačaj psihički uzdigao jer je i odbrana proradila. Sve je u tim momentima zavisilo od toga šta će da napravi čovek koji je mnogo puta tokom sezone donosio novu energiju timu u kriznim momentima. Ovog puta iskoristio je dobar nalet da trojkom uz minut i po na semaforu vrati Zvezdu u mirnije vode, a onda sa još dva slobodna bacanja uneo rezultastku neizvesnost! Volden je za nešto više od minuta vezao osam poena i gotovo potpuno istopio vođstvo domaćina (59:56).

Zvezda je u završnih deset minuta na kraju ipak ušla s minimalnim vođstvom, pošto su Lojd i Radanov s penala doneli tih 60:59! A, to je bila samo najava nove drame u Zvezdinoj režiji, bez obzira na veliki rezultatski zaokret u seriji 18:0... Kakav je rolekoster prošla Crvena zvezda u rasponu od deset minuta. Ko je zapravo mogao da anticipira ono što se dogodilo od prve tehničke Kataša, pa u naredna četiri i po minuta?! Crvena zvezda je odgovorila serijom 18:0 u kojoj je punim sjajem zablistao Volden i zahvaljujući dobrim realizacijama Lojda, Kuzmića i Simonovića došla do 66:59! U međuvremenu je Kataš isključen zbog novog prigovora, a taj detalj trgnuo je nakratko domaćina.

Prosula je Zvezda naredna tri napada, što je dovelo do toga da se Sent Ros i Papapetru opet raspucaju i dovedu PAO na samo minus jedan (66:65). To nije obeshrabrilo goste, koji su uspeli da se iščupaju iz nezgodne situacije. Lojd je serijom od sedam poena doveo Zvezdu na “+6“ uz četiri i po minuta na semaforu (73:67), ali ni to nije donelo mirniju završnicu.

Sada pravac Podgorica, pa u nedelju od 20 časova derbi za prvo mesto!

EVROLIGA – 30. KOLO

Četvrtak:

Zenit - Baskonija 75:79

/Ponitka 15, Beron 12 - Peters 17, Vildoza 15/

Fenerbahče - Žalgiris 84:61

/Veseli 21 - Lekavišijus 12/

Alba – Olimpijakos 80:84

/Siva 14 – Vezenkov 31/

Real Madrid – CSKA 89:96

/Kerol 17 – Klajburn 23/

Petak:

Himki - Valensija 68:77

/Miki 20 - Vilijams 18/

Panatinaikos - Crvena zvezda 82:86

/Sent Ros 21 - Lojd 27/

Bajern - Efes (u toku)

Olimpija - Barselona (u toku)



tagovi

KK PanatinaikosHauard Sent RosDžordan LojdAleksa UskokovićOgnjen KuzmićLendri NokoKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara