Bogdan Bogdanović protiv Grčke (©MN Press)
Bogdan Bogdanović protiv Grčke (©MN Press)

Pobeda za samopouzdanje: Bogdanović i Milutinov dirigovali u Atini, odbrana svela Grke na 64 poena

Vreme čitanja: 7min | uto. 08.08.23. | 20:48

Ristić kec iz rukava selektora Pešića, Gudurić morao više na pleja, Avramović, Jović i Dobrić pokazali veliku energiju

Izašli su košarkaši Srbije iz svojevrsnog “skrovišta“ u Staroj Pazovi, pokazali se javnosti posle više od pet meseci od Velike Britanije kada je overena viza za Manilu i u prvom zvaničnom pripremnom meču – dueli sa BiH i Poljskom igrali se iza zatvorenih vrata – ostvarili pobedu koja će mnogo značiti na polju samopouzdanja.

Tamo gde su poklekli u finišu kvalifikacija za Mundobasket – igralo se u Atini, ali u drugoj hali – Orlovi su sada upisali trijumf protiv Grčke i ostavili vrlo dobar utisak pred okršaj sa starim dužnikom, Italijom. Grčka – Srbija 64:71 (13:16, 22:23, 14:18, 15:14).

Izabrane vesti

Srbija je sa visokim ocenama položila prvi ozbiljan test u predigri za Mundobasket i utakmicu protiv Kine krajem meseca. Pre svega odbrana koja je Grke svela na "samo" 64 poena. Samo, jer je u dva trijumfa nad Slovenijom tim Dimitrisa Itudisa prosečno beležio 93 poena! Falilo nam je više rutine u realizaciji, ali to je ono što se stiče kroz ovakve utakmice zbog čega i ne treba da se previše gleda na ovaj detalj. Mada nije ni zanemarljiv, naravno. Uprkos nešto slabijim procentima, upravo je iz dobre odbrane Srbija dirigovala igrom u Atini i gotovo celu utakmicu bila u prednosti.

Očekivano, Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov povukli su najviše u napadu. As Atlante iamo je 15 poena (6/14 iz igre, 3/9 za tri), uz sedam uhvaćenih lopti i pet asistencija za nešto manje od 26 minuta. Povratnik u redove Olimpijakosa imao je dabl-dabl sa 14 poena i 12 skokova, te četiri asistencije i dve ukradene lopte. Dušan Ristić je pokazao da je džoker struke i dobra zamena za Milutinova. Zabeležio je 11 poena. Marko Gudurić je morao više da igra kao plejmejker, ali to ga nije sprečilo da susret završi sa 14 poena, sedam pokupljenih i tri podeljene lopte. Ulasci Alekse Avramovića, Nikole Jovića i Ognjena Dobrića sa klupe bili su od izuzetne važnosti na polju energije i pre svega kvaliteta odbrane. Kod Grka Nikolaos Rogavopulos je bio najefikasniji sa 19 poena, Tomas Vokap nije postigao ni koš, ali je podelio 10 asistencija. Dvocifren je bio samo još doskorašnji košarkaš Partizan Mozzart Beta Joanis Papapetru koji je u svom prvom meču tokom ovih priprema ubacio 11 poena.

Uprkos tome što je selektor Pešić imao igrača više na raspolaganju u odnosu na takmičarski protokol, ipak se osetio izostanak Stefana Jovića. Odlučio je šef struke ipak da iskusnog plejmejkera odmori zbog tretmana, pa je u startnu petorku uvrstio Marka Gudurića kao projektovanog organizatora igre, te Bogdana Bogdanovića, Vanju Marinkovića, Filipa Petruševa i Nikolu Milutinova.

Nedostatak klasičnog plejmejkera doneo je određeni disbalans u petorci, pa se tako igrači Srbije nisu na početku dobro snašli na ne toliko agresivnu odbranu Grčke, koliko na manjak prostora za neka jednostavnija rešenja. Tri brze izgubljene lopte i raspucavanje Dinosa Mitoglua uz dve trojke naterale su Pešića da ipak uzme kraći predah i zbije redove. Promena na “kecu“, tačnije ulazak Alekse Avramovića umesto Marinkovića i prebacivanje Gudurića više ka svojoj prirodnoj poziciji dali su Srbiji ono što joj je nedostajalo u prethodnim minutima – bolju komunikaciju niskih i visokih, a pre svega zaraznu energiju u odbrani koja je terala i ostale da podignu nivo i nateraju protivnika da uzima teže šuteve.

Bogdanovićeva trojka presekla je nalet domaćina, a sa novim promenama Srbija je dobijala više na balansu u oba smera što je odmah učinilo konkretnijom i čvršćom. Ubrzo su za Avramovićem ušli Nemanja Nedović, Nikola Jović i Dušan Ristić, pa je iz startne petorke ostao samo Bogdanović. Orlovi su prodisali, Jović je pozitivno iznenadio svojim stavom na parketu i čvrstinom koju je doneo i pritom se nije “stideo“ da uzme loptu i prenese je na polovinu rivala.

Realizacija nam je bila na momente problematična, kao i Grcima u tom prvom delu. Ali, o tome i ne treba mnogo brinuti u ovoj fazi priprema, najvažnije je da je Srbija uspela da spoji redove, probije bedem Grčke i dođe do lakših poena. To je našem timu dalo vođstvo na kraju prve četvrtine, koje je inicirao Avramović dalekometnim hicem. I kapiten je pred prvi kraći odmor otišao na pauzu, a odmenio ga je Ognjen Dobrić čija je uloga na startu drugog kvartala bila velika.

Prvo je svojih pet minuta imao Ristić koji je vezanim poenima uvećao prednost, da bi Dobrić posle dobre odbrane i čitanja napada Grčke “ukrao“ loptu i iznudio nesportsku. Srbija je posle samo dva i po minuta druge četvrtine brzo otišla na devet razlike (24:15), kada je Milutinov iz ofanzivnog skoka poentirao za seriju 8:0. Upravo je ofanzivni skok bio segment koji nas je dosta mučio u prvoj deonici, jer ga mi praktično nismo imali, dok su Heleni pokupili čak pet lopti ispod našeg koša. Nije nas mučio samo Mitoglu, Tomas Vokap nagovestio je da će biti veliko pojačanje za Grčku, posebno u izostanku dvojca Kalates – Slukas. Mada, nedostajao je njegov ozbiljniji učinak u napadu.

Ono što je nama dao Avramović, to je Grcima Tanasis Adetokunbo. Aplauzom cele dvorane pozdravljen je Tanasis, a on je nošen ovacijama odmah eksplodirao. Pre svega odbranom, a onda i vezanim poenima čime je sprečavao Srbiju da se rezultatski odlepi i napravi veću razliku.

Pešićeva ideja bila je jasna od početka – čestim rotacijama je tražio idealnu petorku i pokušavao da isproba razne taktičke varijante, koje bez sumnje planira da koristi i na Mundobasketu. To potvrđuje i činjenica da samo Boriša Simanić i Aleksa Radanov nisu ulazili u igru tokom prvog poluvremena. Tako smo mogli da vidimo i neke dobre poteze Milutinova u saradnji sa svojim bekovima, dok je najlepšu akciju odigrao sa Nedovićem kada su jednostavan pik'n'rol završili atraktivnim zakucavanjem asa Olimpijakosa.

----------------------------

GRČKA – SRBIJA 64:71

/13:16, 22:23, 14:18, 15:14/

OAKA Arena, Atina.

Gledalaca: Oko 8.000.

GRČKA: Vokap -, Rogavopulos 19, Lucis 5, Larencakis -, Moraitis 2, Agravanis 1, Kalaicaks -, Bohoridis 2, Papajanis 6, Papapetru 11, Toliopulos -, T. Adetokunbo 7, Mitoglu 9, Hacidakis 2.

SRBIJA: Petrušev 5 (5sk), N. Jović - (8sk), Bogdanović 15 (7sk, 5as), Marinković -, Radanov, Dobrić 6, Ristić 11, Gudurić 14 (7sk, 3as), Nedović -, Davidovac -, Simanić, Avramović 6, Milutinov 14 (12sk, 4as, 2uk).

----------------------------

Očekivano, Milutinov je navukao veliku pažnju protivničke odbrane, ali je i pored toga uspeo da skupi 10 poena pre velikog odmora. Bogdanović ga je ispratio sa sedam, mada je kapiten Srbije na startu utakmice tražio sebe i prepoznatljivu šutersku formu, zbog čega je možda u nekim napadima i prerano išao u realizaciju. To se ubrzo sredilo, ali nije ni nešto na šta treba obraćati pažnju sada, jer je ovo i dalje faza uigravanja.

Zbog toga ne treba da čudi i manji pad forme pred kraj poluvremena, kada je Srbija ostala bez poena iz igre u trominutnom intervalu kada je samo Milutinov bio precizan sa linije penala. Grci su to iskoristili da serijom 9:2 dođu u potpuni egal, ali je Gudurić trojkom sasekao taj uzlet u korenu. I tako najavio ono što se dešavalo u trećoj četvrtini.

Srbija je potpuno zagospodarila parketom, tačnije podigla intenzitet i već posle tri i po minuta došla do prve dvocifrene prednosti (47:37) u seriji 8:2. Odgovornost je preuzeo Bogdanović posle kontre koju je realizovao iz kontakta, a pratio ga je Gudurić.

Nije bio zadovoljan Dimitris Itudis onim što je video od svojih igrača, nešto definitivno nije štimalo u igri Grčke. Iz greške u grešku išao je domaćin, što nije bilo slučaj u duelima sa Slovenijom gde je igrao daleko brže, atraktivnije i uz mnogo bolje procente. Dok su se Grci mučili, mi smo se razigrali i raspucali. Ristić trojka, pa polaganje, te Dobrićeva nova realizacija donela je Srbiji ogromnih 14 razlike. Protivnik je bio potpuno indisponiran, pre svega kvalitetom odbrane naših igrača, što je zahtevalo da se rešenja traže iz mnogo težih pozicija. Tu su se najbolje snašli Papapetru i Papajanis, a zanimljivo je da 220 centimetara visoki centar jedine poene do kraja zabeležio u šutu sa distance gde je bio bez greške.

Mogli smo verovatno i sa većom razlikom da završimo treću deonicu, da nije bilo čestih promena u petorci, ali možda je sve to bio deo plana, kako bi selektor igrače stavio u situacije kada temperatura raste i kada protivnik izvrši snažniji pritisak. No, pred finalnih deset minuta Orlovi su imali komotnijih +8 (57:49).

U nedostatku drugih rešenja najveći teret poneli su Rogavopulos i Papapetru, zbog čega je Grčka ušla u egal sa Srbijom. Upravo je trojka novopečenog člana Baskonije donela novo izjednačenje (59:59) i činilo se potpunu neizvesnost pred završnih sedam minuta utakmice. Selektor Pešić reagovao je tajm-autom i ubrzo su Orlovi ponovo držali sve u svojim rukama. Hitac Bogdanovića sa velike udaljenosti, pa novo polaganje Milutinova vratili su brzo Srbiju u vođstvo (64:59), što je nateralo sada Itudisa da "seče" igru minutom pauze. Do kraja su Orlovi držali rastojanje i smireno priveli susret kraju za novu recku.

Srbija u drugom meču na Akropolis kupu igra sa Italijom, u sredu od 18.45 takođe uz prenos na televiziji Sportklub.



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija GrčkeBogdan BogdanovićNikola MilutinovMarko GudurićAleksa Avramović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara