Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Početak 2024. na Malom Kalemegdanu: Rokasov uspon, nove Teove čarolije, ali i povrede

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.01.24. | 13:46

Prvi put su u Evroligi odigrane četiri runde u dve vezane sedmice, a Crvena zvezda može da bude zadovoljna učinjenim, mada utisak kvare porazi u Ljubljani i Vilerbanu

Kalendar za timove koji igraju Evroligu je odavno naporan, ali početkom 2024. je dosegao nove granice. Prvi put su vezana dva dupla kola, četiri utakmice u dve sedmice. Košarkaši Crvene zvezde su pritom samo jednu odigrali kod kuće, pa zato kada se sve uzme u obzir učinkom od tri pobede mogu da budu zadovoljni. Samo je Barselona bila uspešnija i vezala četiri trijumfa, dok su po tri upisali još madridski Real, Panatinaikos i Fenerbahče.

Dakle, gotovo pa idealan način da se započne nova godina i drugi deo sezone, posle turbulentnog prvog. Sa samo šest pobeda posle prvog dela, bilo je jasno da će izabranici Janisa Sferopulosa morati da pobeđuju u serijama ako žele da se uključe u trku za plej-of i slobodno se može reći da su na pravom putu. Ipak, minule dve sedmice nisu bile savršene zbog dva iznenadna poraza. Prvo je Cedevita Olimpija prekinula trijumfalni niz crveno-belih u regionalnom takmičenju, a onda su prili stotku od Asvela u Vilerbanu na evro-sceni. Usledila je fantastična reakcija, crveno-beli su ostavili Olimpiju Milano na 62 kod kuće i pokazali da su u Francuskoj jednostavno imali loš dan, dok je neuspeh u Ljubljani bio direktna posledica velike potrošnje i kadrovskih problema.

Izabrane vesti

S ozbirom da su sinoć odigrane i poslednje utakmice 21. kola, stanje na tabeli Evrolige je takvo da su crveno-beli i dalje dve pobede ispod 10. mesta. To je pokazatelj težine zadatka sa kojim su se susreli zbog razočaravajućih rezultata u uvodnih 17 rundi, kao i da je Evroliga zaista izjednačenija nego ikada. Ipak, tri pobede u četiri utakmice odigrane od 2. do 11. januara i način na koji su izvojevane ulivaju optimizam navijačima, pa se već može čuti da je veliko interesovanje za predstojeći meč protiv Baskonije u Štark Areni (četvrtak, 19.00).

Probudio je novu nadu pristalicama srpskog šampiona sjajnim igrama i Rokas Giedraitis. Oscilirao je otkako je stigao u Zvezdine redove, nije uspevao da podesi nišanske sprave u Evroligi, ali junački je odradio početak nove kalendarske godine i definitivno je jedan od najzaslužnijih za dobre rezultate.

Osim što ga je šut daleko bolje služio, radio je odličan posao i u odbrani, na kontroli skoka, neretko nastupao na poziciji "četvorke" i nije se nijednog trenutka štedeo, što dovoljno govori koliko se podredio timu. Beležio je 16,7 poena na evro-sceni od početka 2024, kao i šest skokova, uz po dve pogođene trojke na svakom susretu i 53,3 odsto preciznosti sa distance. Takođe, u porazu od Cedevite Olimpije u ABA ligi, Giedraitis je ubacio 17 poena i proveo skoro 36 minuta u igri (35:41). U dosad najnapornijem delu sezone provodio je skoro pola sata na terenu po utakmici (29:37 u proseku).

Probudio se Litvanac u pravi čas, mada teško da bi Zvezda uspela išta da uradi u prethodne dve sedmice da nije bilo Miloša Teodosića. Odigrao je sve utakmice od starta sezone u Evroligi, prosečno na terenu provodio skoro 22 minuta i naravno da je bio tu i tokom dva vezana dupla kola. Čak je imao i problem sa povredom skočnog zgloba koja je definitivno uticala na njegovo izdanje u Vilerbanu, ali je stisnuo zube i bio jedan od ključnih igrača protiv Olimpije. Dirigovao je Sferopulosovim orkestrom, zabeležio osam asistencija protiv Fenerbahčea, sedam protiv Partizana i "samo" pet u Mediolanom forumu. Svaka je protiv italijanskog šampiona bila za TV špice i u prelomnim trenucima susreta. Od pasa ka Luki Mitroviću preko pola terena, preko savršenog pik-en-rola sa Fredijem Gilespijem, do jedne od najboljih asistencija u sezoni, bez gledanja, ka Dejanu Davidovcu. Ponovo se Evropa poklonila velikom majstoru, a kapu je skinuo i Luka Dončić.

Litvanski BasketNews je na društvenim mrežama za Teovo dodavanje Davidovcu rekao da je u Dončićevom maniru, što je izazvalo lavinu komentara, a oglasio se i as Dalas Maveriksa.

"On je takve paseve delio dok se nisam još ni rodio", napisao je Luka.

O geniju valjevskog maestra ne treba mnogo trošiti reči. Ne mora ni da se ponavlja da je ovo posebna sezona za njega, što se vidi po načinu na koji igra i zalaganju na svakoj utakmici, činjenici da i neposredno pred 37. rođendan komanduje parketom na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Odavno smo konstatovali da je ovo Teova Zvezda, a za šta je sve sposobna dobro su videli u prethodnom periodu Fener, Partizan i Olimpija, a nešto ranije i Makabi, Bajern...

Mora se pomenuti i doprinos ostalih igrača u tri poslednje pobede, a možda ponajviše Adama Hange i Branka Lazića. Radili su izvanredan posao u odbrani, ali davali doprinos i na drugom kraju terena. Bivši košarkaš madridskog Reala je učestvovao u gotovo svim segmentima igre, postizao neke veoma bitne poene, pogađao trojke preko ruke u poslednjim sekundama… Kapiten je u Istanbulu imao nekoliko sjajnih poteza u prelomnim trenucima utakmice, a u derbiju i Milanu je od starta bio agresivan, vršio pritisak na protivničke bekove kao u najboljim danima, pravio pametne i pravovremene faulove… Koliki je značaj Hange, Lazića i Giedraitisa bio za trijumf u Prestonici mode istakao je i trener Armanija Etore Mesina, koji je poznat kao defanzivni specijalista, pa je jasno koliku težinu imaju njegove reči – a posebno pohvale.

"Čestitke Crvenoj zvezdi, zaslužili su potpuno pobedu. Imali smo vrlo malo energije, pritom su na naše bekove pritisak vršili Adam Hanga, Branko Lazić, Rokas Giedraitis... Bilo je teško napasti ih", rekao je Italijan.

SLEDE NEDELJE BEZ NIKOLE I NEMANJE

Nedović i Topić (Foto: Starsport)Nedović i Topić (Foto: Starsport)

Оdradili su crveno-beli vraški posao u prethodne dve sedmice i izvojevali velike pobede, a sada ih čeka i nešto lakši raspored, pošto će vezati tri utakmice kod kuće protiv Borca (14. januar), Baskonije (18. januar) i FMP-a (21. januar). Dobri rezultati posebno dobijaju na značaju kada se u ozbir uzme i kadrovska situacija na Malom Kalemegdanu. Od početka sezone kuburi Zvezda sa povredama, ali su se problemi intezivirali u poslednje vreme. Luka Mitrović se povredio još krajem prošle godine na gostovanju u Atini, pa je onda iz stroja na mesec dana ispao Nikola Topić zbog povrede u večitom derbiju. Nije bez posledica duel sa Partizan Mozzart Betom završio ni Džoel Bolomboj, imao je sreće da ne doživi ozbiljniju povredu prsta, mada je jasno da ga je i dislokacija omela. Teodosića je mučio skočno zglob posle gostovanja u Ljubljani, kada se u finišu susreta i Jago dos Santos žalio na probleme, ali se ispostavilo da je „samo“ imao grčeve zbog velikog napora, a onda je u Italiji došlo do kulminacije.

Za minut je Kajl Hajns naslagao Mitrovića (taman što se vratio u stroj), Nemanju Nedovića i Majka Tobija. I sve je to bilo u žaru borbe, bez ikakve namere igrača sa najviše nastupa u istoriji Evrolige. Posledice potpuno bizarne situacije bile su da je samo Luka uspeo da se vrati, Nemanja je pokušao, ali je brzo postalo jasno da ne može da nastavi meč, te se pojavila i bojazan da je pretrpeo ozbiljniju povredu. To se ispostavilo tačnim, pa će odsustvovati četiri sedmice. Utisak je da do povrede nije došlo isključivo zbog duela sa Hajnsom, već da je „načeo“ trbušni mišić prilikom zakucavanja koje je prethodilo sudaru. Prema prvim naznakama, Tobijeva povreda nije ozbiljnija.

Zvezda je nažalost skupo platila velike pobede, jer je izvesno da do februara trener Sferopulos neće na raspolaganju imati dvojicu bekova, Topića i Nedovića. Očekuje se reakcija kluba na tržištu, s ozbirom da je i šef struke najavio da će se o pojačanjima razmišljati od 15. januara, nakon što se utakmicom protiv Borac Mozzarta stavi tačka na haotičan početak 2024. Potreba za angažovanjem novih lica postoji, jer je rotacija u spoljnoj liniji ozbiljno skraćena, pa staje da se vidi kako će se situacija razvijati.


tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš TeodosićRokas GiedraitisAdam HangaBranko LazićLuka MitrovićNikola TopićJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara