Aleksej Pokuševski (Foto: AFP)
Aleksej Pokuševski (Foto: AFP)

Pokuševski nabacio mišiće i podesio nišanske sprave - spreman je za petorku Oklahome

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.09.22. | 09:28

Sve su veće šanse da mladog srpskog košaršaka vidimo u većoj ulozi naredne sezone

Nadala se Oklahoma da će predstojećoj sezoni gledati na parketu vižljasti tandem Aleksej Pokuševski - Čet Holmgren. Navijači su se radovali atipičnom dvojcu u akciji, ali je drugi pik sa minulog NBA drafta tokom leta pretrpeo težu povredu, te će na debi čekati do naredne takmičarske godine. Za razliku od Holmgrena, kod Pokuševskog sve ide po planu.

Klub mu nije dao dozvolu da se priključi reprezentaciji Srbije uoči Evrobasketa, kako bi se što bolje pripremio za novu sezonu. Iskoristio je priliku, marljivo radio i rezultati se već vide. Na merenjima pred početak nove sezone uočene su ozbiljne fizičke promene kod srpskog košarkaša. Nabacio je devet kilograma, podesio nišanske sprave i deluje spremno da se domogne mesta u startnoj petorci.

Izabrane vesti

Kada je pre dve godine došao u NBA (17. pik na draftu), smatralo se da nema fizikalije za najjaču ligu sveta. Da mu nedostaje mase i mišića i da će se teško izboriti sa jakom konkurencijom. Kao najmlađi igrač u ligi polako se probijao. Nije posustajao ni kada ga je Oklahoma slala u Razvojnu ligu, pa je vremenom počeo da skreće pažnju na sebe.

Tokom ruki sezone upisao je 41 nastup, prosečno beležio 8,2 poena, 4,7 skokova i 2,2 asistencije. Kada je prvi put dobio priliku u petorci pokazao je zašto spada u red najtaletovanijih evropskih igrača. Ubacio je 23 poena, uz 10 skokova u pobedi nad Memfisom. Shvatili su trener Mark Degnolt i njegovi saradnici da imaju specifičan biser u svojim rukama.

Pažljivo su ga brusili i u godini za nama. Trudili se da ga ne opterete. Na kraju je upisao 16 nastupa više, doduše sa manjom prosečnom minutažom (sa 24,2 na 20,2 minuta), a Poku je nastavio da pokazuje svoju svestranost na parketu. U aprilu je upisao i prvi tripl-dabl (17p, 12as, 10sk) i postao 12. najmlađi igrač kojem je to pošlo za rukom. Na osam utakmica odigrao je više od 30 minuta i tokom njih u proseku beležio 13,4 poena, 8,3 skoka, 5,5 asistencija, 1,4 ukradenu loptu i blokadu.

Naporan rad tokom leta se isplatio. Popravio je Pokuševski fizikalije i tako nesumnjivo dodatno porastao u očima stručnog štaba.

"Dosta sam trenirao. Trudio se da nabacim težinu. Mislim da sam napredovao i nadam se da će se to pokazati tokom sezone i da je ovo samo početak", rekao je nedavno Pokuševski.

Generalni menadžer Sem Presti je tokom nedavno održane konferencije za medije imao monolog o srpskom košarkašu. Iako nije dobio pitanje o Alekseju, rešio je da kaže koju reč na njegov račun.

"Svako ima drugačiji razvojni put i treba ga stimulisati na različite načine. Njegov razvoj je vidljiv. Imao je dosta promenljivih partija u prethodne dve sezone. Ali ako pogledate odakle je počeo, a da prve godine nije igrao Letnju ligu, definitivno je bilo pozitivno. Prošle godine, ista stvar. Na kraju sezone je bio bolji nego na početku. Bio je autsajder na mnogo načina i najmlađi. Očigledno je da je fizički malo zaostajao. Imao je svaku priliku da odustane, a to nije uradio. Sada je bolji. Mislim da je proveo dobro leto", rekao je Presti.

Dodao je i da mladom srpskom košarkašu predstoji ozbiljna borba za minute, ali se čini da bi Pokuševski mogao i do petorke. Holmgren je otpisan do kraja sezone, od povrede se oporavlja i Šaj Gildžus Aleksender. To svakako otvara više prostora srpskom krilu. Pritom Aleksej nije radio samo na fizičkim atributima. Angažovao je asistenta iz tima Čipa Engleanda kao ličnog trenera kako bi doterao šut. Povrh toga minule sezone je bio jedan od najboljih defanzivaca Tandera na strani pomoći. Sva je prilika da će se ozbiljno uhvatiti u koštac za poziciju u startnoj petorci sa Darijusom Bejzlijem.

"Ulazim u treću godinu, trudiću se da krenem što jače od starta. Da pomognem timu i fizički nastavim da napreduje. Najvažnije je da u odbrani pokrijem što više pozicija i budem što efikasniji u napadu. Potrudiću se da što bolje otvorim sezonu", rekao je Aleksej Pokuševski.

Američki mediji očekiju velike stvari. Sports Illustrated ističe da će dobiti šansu da se dokaže, ali i da može i mora da je iskoristi.

"Njegovo telo i građa ga čine vrednim delićem slagalice u Oklahomi koja kuburi sa gabaritom u reketu i visokim igračima. Pokuševski takođe može da igra i na perimetru i pomogne timu da raširi protivničku odbranu. Ima sve što je potrebno da postane konstantan deo Tandera, samo to mora i da pokaže. Ovo je ta sezona", piše Kris Beker sa Sports Illustrated-a.

Bleacher Report takođe smatra da bi mogao prijatno da iznenadi, pa ga je uvrstio i na listu od 10 igrača koji bi mogli da "eksplodiraju" u sezoni pred nama. Uz njega tu su i Džejms Vajzman iz Golden Stejta, Džejlen Smit iz Indijane, Devin Vasel iz San Antonija, Enferni Sajmons iz Portlanda, Majkl Porter Džunior iz Denvera, Lauri Markanen iz Jute, Džejlen Grin iz Hjustona, Tajris Haliburton iz Indijane i Kejd Kaningem iz Detorita. Dobro društvo, zar ne?

"Ako sve dođe na svoje, Pokuševski bi mogao da bude poseban. Malo je momaka od 210cm koji se tako dobro snalaze na spoljnim pozicijama", piše Zek Bakli sa Bličera.


tagovi

Aleksej PokuševskiOklahoma

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara