Aleksa Avramović (© ABA liga)
Aleksa Avramović (© ABA liga)

Pomračenje Partizana u poslednja dva minuta u Tivoliju za neverovatan poraz od Cedevite

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.03.22. | 19:06

U prepunoj dvorani crno-beli su upisali poraz rezultatom 81:79 u 24. kolu ABA lige

Utakmica o kojoj će se pričati. Partizan je bio u odličnoj poziciji da prekine veliku seriju pobeda Cedevite Olimpije, ali na kraju u seriji neverovatnih odluka crno-beli dopuštaju domaćinu da napravi preokret za konačnih 81:79. Imali su izabranici Željka Obradovića odličnu prednost na pet minuta pre kraja, ali onda, promašaj za promašajem, izgubljene lopte, loše reakcije u odbrani...kada se sve sabere domaćin je sve maestralno iskoristio da preko Jogija Farela stigne do velikog trijumfa u prepunoj dvorani Tivoli u okviru 24. kola ABA lige.

Da stvar bude još čudnija, heroj Cedevite je bio u većem delu susreta ubedljivo najgori pojedinac. Ipak na kraju je preuzeo odgovornost i pogodio kada je bilo najbitnije. Čak je Partizan imao priliku da dođe do izjednačenja, ali je Farel izbio loptu Avramoviću koji je imao nekoliko ključnih loših poteza. Promašio je dva slobodna bacanja i bacio je loptu preko polovine terena u situaciji kada je imao otvoren put ka košu u četvrtoj deonici. Posebno bolna činjenica za Avramovića je i to što je odigrao izvanredno u prvom poluvremenu. Ubacio je 21 poen, ali je kasnije stao. Odgovornost su u nastavku preuzeli Kevin Panter i Zek Ledej koji dosta puta nisu imali i sreće kada je lopta izlazila iz obruča.

Izabrane vesti

Sada je jasno da Partizan ne može da sustigne Crvenu zvezdu na samom vrhu ABA lige, pa će ekipa Željka Obradovića u plej-of sa drugog mesta na tabeli.

Što se brojki tiče, najefikasniji je bio Jaka Blažič sa 25 poena. Farel je dodao 13, isto kao i Alen Omić. Zoran Dragić je imao 14. U Partizanu već poemnuti Aleksa Avramović je stao na brojci od 21, Kevin Panter je imao 18, Ledej 13, ostali nisu bili dvocifreni.

Posle uvodne stegnutosti koja je trajala oko tri minuta, oba tima su se razmahala. Cedevita je trčala i tražila priliku za kontru u svakoj prilici, dok je Partizan strpljivo gradio prednost u prvoj deonici. Nekoliko dobrih poteza imao je Rade Zagorac, dok su Kevin Panter i Aleksa Avramović otvorili susret promašajima. Amerikanac je promašio tri šuta iz izglednih pozicija, dok je Avramović preko odbrane otvorio priliku za popravni u napadu, što se do kraja poluvremena maksimalno isplatilo. Serija Partizana je počela ukradenom lotom i zakucavanjem Avramovića. Srčani bek se tada razgoropadio, pogodio je potom trojku, a onda ušao u kraći verbalni okršaj sa Blažičem. Sve to je više odgovaralo crno-belima koji su imali u jednom momentu i šest poena prednosti, ali svaki put kada bi gosti iz Beograda krenuli da se odvajaju Cedevita je imala spreman odgovor. Uglavnom u vidu precizno izvedenih slobodnih bacanja.

Partizan je imao nekoliko kikseva u odbrani koji su doprineli da domaćin šutne veliki broj slobodnih bacanja u prvom poluvremenu. Na sve to su viđeni nesportski faulovi, rasprave sa sudijama, a kada se sabere, Cedevita je šutnula 25 slobodnih bacanja, a prednjačio je Jaka Blažič sa 10 i svih 10 je pogodio u prvih 20 minuta.

Ipak, uprkos tome, Partizan je taj koji je otišao u svlačionicu sa plusom. Najzaslužniji za to bio je Aleksa Avramović. Već toliko puta pomenuti košarkaš crno-belih je imao najbolje poluvreme još od onog antologijskog protiv Crvene zvezde. U Ljubljani je ubacio 19 poena u prvom poluvremenu pa je četa Željka Obradovića ima plus tri - 46:43.

------------------------------------------------------------------------

Cedevita Olimpija - Partizan 81:79 (22:23, 21:23, 18:21, 20:12)

Dvorana: Tivoli

Sudije:Nikolić, Koljenšić, Petak

Cedevita Olimpija: Pulen 3, Farel 13, Edžim, Duščak, Murič 6, Ogust 7, Blažič 25, Ščuka, Omić 13, Dragić 14, Radovanović

Partizan: Panter 18 (2/7 za tri), Vukčević, Ledej 13 (2/7 za tri), Zagorac 4, Avramović 21 (5/6 za dva, 3/8 za tri), Koprivica 2 (5sk), Smailagić 6, Mur, Glas, Lesor 4, Trifunović 4, Madar 7 (4 sk, 4 as)

---------------------------------------------------------------------------

Odmah na startu drugog poluvremena Cedevita dolazi do izjednačenja. Jaka Blažič pogađa trojku. Bio je to znak za Kevina Pantera da preuzme odgovornost. Amerikanac vrlo brzo vezuje pet poena za 52:48. Dosta se razlikovala treća deonica u odnosu na prvo poluvreme. Pre svega je Partizan spustio greške u odbrani na minimum, više nije bilo nesmotrenih faulova, što je dosta usporilo igru Cedevite. Samo je Blažić pokušavao da uspostavi jak ritam i u tome je uspevao. Održavao je brzonogi bek domaće u igri posle trojke Ledeja i Pantera. Uprvo je pomenuti duo Amerikanac održao crno-bele u prednosti pred ulazak u poslednjih 10 minuta - 67:61.

Čini se da je Partizan mogao da slomi otpor domaćina u prvih nekoliko minuta poslednje deonice, ali je nekoliko lopti izašlo iz koša, pre svega kod šuteva Pantera. Ipak, borbenom odbranom su crno-beli došli do plus sedam kada je kontru realizovao Trifunović. Bio je to znak za Juricu Golemca da pozove minut odmora. Tajm-aut je odgovarao domaćinu koji je uspeo ponovo preko Blažića da se vrati u igru, dok u Partizanu ponovo mogu da žale za nekoliko lopti koje su izašle iz obruča. Na kraju je sve bilo rešeno u poslednjih 120 sekundi. Alen Omić je spustio na samo minus jedan, posle čega je Avramović ušao u seriju loših odluka. Prvo je promašio dva slobodna bacanja, a odmah u narednom napadu je izgubio loptu. Na semaforu je ostalo 90 sekundi do kraja, a Jogi Farel pogađa trojku za preokret. Posle tajm-auta je lopta išla u ruke Pantera koji pogađa za 79:79. Na kraju pobeda ide u ruke domaćinu, heroj susreta je Farel koji je pogodio sa poludistance za 81:79 i doneo trijumf. Avramović je imao priliku da izjednači, ali je ponovo Farel bio u ulozi heroja, ovoga puta u odbrani - izbio je loptu. Veliko slavlje Cedevite!

ABA LIGA – 24. KOLO

Subota

Igokea - Studentski centar 83:67

/Stivesn 19 - Kamenjaš 20/

FMP - Borac 90:82

/Simović 23 - Novaković 25/

Nedelja

Cedevita Olimpija - Partizan 81:79

/Blažič 25 - Avramović 21/

19.00: (1.45) Mornar (15.00) Zadar (3.05)

21.00: (1.15) Budućnost (20.00) Cibona (6.00)

Ponedeljak

18.00: Crvena zvezda – Krka

18.00: Split – Mega Mozzart

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanCedevita OlimpijaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara