Mateuš Ponitka i Marćin Gortat (Foto: fiba.basketball; AFP)
Mateuš Ponitka i Marćin Gortat (Foto: fiba.basketball; AFP)

Ponitka odgovorio Gortatu: Zbog njega su pretili mojoj porodici, gde je bio 2011. i 2013. godine?

Vreme čitanja: 2min | pon. 21.03.22. | 17:14

Poljak se vratio u domovinu i održao konferenciju za medije povodom odlaska iz Zenita zbog rata u Ukrajini, ali i kritika koje su upućene na njegov račun

Kada je Zenit dao dozvolu strancima da napuste klub zbog invazije Rusije na Ukrajinu sankcija koje su izrečene klubovima iz teritorijalno najveće zemlje sveta, Mateuš Ponitka je ostao. Poslao je porodicu u domovinu, ali je želeo da ispoštuje klub iz Sankt Peterburga za koji je vezan ugovorom. Usledili su brojni negativni komentari na njegov račun, da bi minule sedmice i iskusni krilni košarkaš digao sidro. Raskinuo je saradnju sa Zenitom i vratio se kući. Održao je i konferenciju za medije na kojoj je detaljnije pojasnio šta stoji iza njegove odluke, ali i odgovorio zemljaku Marćinu Gortatu koji je bio najglasniji u osudama prema kapitenu poljske reprezentacije.

Istakao je da je srećan što je u Poljskoj i pojasnio zašto ranije nije mogao da napusti Rusiju.

Izabrane vesti

"Želim da se zahvalim supruzi i agentu na podršci, kao i Zenitu za gotovo tri godine koje smo proveli zajedno. Protiv sam ruske agresije u Ukrajini. Rat je zlo. Nezavisna država mora ostati nezavisna. Kada je rat počeo, bio sam u Rusiji. Želeo sam da se vratim u Poljsku od starta. Ipak, imao sam ugovor na tri godine. Najpre sam se postarao da moja porodica napusti zemlju. Pokušao sam da raskinem ugovor. Pregovarali smo i došla je utakmica sa CSKA. Odigrao sam je, potom ponovo seo za pregovarčki sto i pronašao dogovor u prekidu saradnje. Nisam mogao da napustim klub čim je rat počeo, jer sam bio vezan ugovorom", rekao je Ponitka.

Bivši NBA košarkaš Gortat nije štedeo 28-godišnjeg poljskog košarkaša dok još nije bilo poznato da napušta Sankt Peterburg.

"Mateuš Ponitka je oduvek bio individualista. Išao svojim putem. Nekad dobrim, nekad - lošim. Doneo je odluku kakva se mogla očekivati. Mislio je samo na sebe. Ništa me nije iznenadilo u ovoj situaciji. Svako ima pravo da uradi tako nešto. Tužno je ipak što je on kapiten poljske reprezentacije. Čini mi se da su mnogi očekivali drugačiju odluku. Setite se samo da mu je traku dao predsednik. Sada dobija brojne kritike zbog takvog obavljanja uloge. Kada sklonimo sve na stranu, pitanje je drugačije. Koja je priroda svega toga? Ljudske emocije? Jedinstvo? Podrška? Hajde da sačekamo njegovu izjavu", napisao je Gortat na društvenim mrežama.

Iskoristio je Ponitka priliku da mu odgovori.

"Posle njegove objave moja porodica je dobila brojne pretnje. On je Poljak, kao i ja. Mislim da je Marćin to zaboravio. Govorio je o mom nedostatku karaktera. Odigrao sam 126 utakmica za poljsku reprezentaciju. Gde je bio Marćinov karakter kada je morao da stane uz tim 2011. ili 2013. godine?", rekao je Mateuš Ponitka, aludirao na Evropska prvenstva u Litvaniji i Sloveniji i loptu prebacio u Gortatovo polje.


tagovi

Mateuš PonitkaMarćin Gortat

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara