Nemanja Bjelica (©AFP)
Nemanja Bjelica (©AFP)

Poraz od Portlanda u drugom planu, u Majamiju se priča o Bjelici i Oladipu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.03.21. | 04:11

Vrelina poražena u svojoj dvorani, Vašington prokockao 17 poena u Njujorku, pobeda Klipersa u Teksasu

Dobar meč u Amerikan Erlajns centru, ali je Majami na kraju izvukao deblji kraj. Portland je slavio na gostovanju predvođen sjajnim Si Džej Mekolumom, koji je uhvatio zalet posle duge povrede (125:122). Ipak, nije sve tako crno za sastav sa Floride, koji se tokom utakmice na društvenim mrežama pohvalio i angažovanjem reprezentativca Srbije Nemanje Bjelice, a nedugo zatim stigla je i potvrda o dolasku Viktora Oladipa iz Hjustona.

Napustio je bivši košarkaš Crvene zvezde redove Sakramento Kingsa, koji su tako posle dužeg niza godina ostali bez srpskih predstavnika u svojim redovima. Dugo se spekulisalo da bi Bjelica mogao da napusti Kaliforniju, veliki broj ekipa je pokazao interesovanje za 32-godišnjeg krilnog centra, koji je u prethodne tri godine u NBA šutirao sa tri poena sa preko 40 odsto uspešnosti. Na kraju je Majami izvojevao pobedu, a za Bjeličine usluge put Kraljeva poslao Moa Harklesa i Krisa Silvu.

Izabrane vesti

Otkriveno je i da je Bjelica u novom klubu zadužio dres sa brojem 70, pa će tako postati prvi igrač u istoriji sa "sedamdeseticom" na leđima u Majamiju. Poraz od Trejl Blejzersa svakako nije bio prijatan, ali kako su i na Tviter nalogu kluba sa Floride napisali, "dan je ipak bio uspešan".

Što se tiče utakmice protiv čete Terija Stotsa, gosti su bolje otvorili meč i dobili prvi kvartal sa 31:24. Na startu drugog perioda usledio je rafal Spolstrinih pulena, koji serijom 14:2 dolaze do potpunog preokreta. Odgovorio je domaćinu Si Džej Mekolum sa dve vezane trojke u finišu deonice, kada je i doneo novu prednost svojoj ekipi, a na veliki odmor se otišlo sa viškom od pola koša za gostujući sastav.

Većim delom treće četvrtine prednost je bila na strani Majamija, ali su Trejl Blejzersi u finišu ipak napravili višak. Da sa zalihom od tri poena ne odu na poslednju pauzu, postarao se Tajler Hiro, koji je trojkom spustio zavesu na treći period. Do samog kraje bilo neizvesno, u pojedinim trenucima se činilo da će Hit slomiti rivala, ali se Portland nije dao. Kada je bilo najpotrebnije Lilard je preuzeo odgovornost i sa linije penala u završnici doneo pobedu svojoj ekipi.


Mekolum je blistao sa 35 poena, pratio ga je Demijan Lilard sa 13 manje. Karmelo Entoni je odigrao još jedan dobar meč (20 poena), Enes Kanter nastavio da dominira pod obručima (18 poena i 16 skokova), dok je elitni defanzivac Robert Kovington u pobedi upisao i 10 poena. Sa druge strane su u odsustvu Džimija Batlera konce igre držali Bem Adebajo i Tajler Hiro sa po 29 poena, sjajni centar je bio blizu i tripl-dabl učinka (devet skokova i sedam aisstencija). Kendrik Nan je dodao 22 poena, Dankan Robinson 12.

Valja napomenuti da će uskoro Portland biti jači i za Normana Pauela, koji je u poslednjim minutima prelaznog roka stigao iz Toronta u zamenu za Gerija Trenta i Rodnija Huda.



Neverovatno je kako su Vašington Vizardsi ispustili pobedu u Njujorku. Vodili su punih 44 minuta, a onda za četiri sve prosuli. Niksu su velikom serijom došli do preokreta i preciznim šutevima sa linije penala došli do 23. pobede u sezoni (106:102). Tom Tibodo je ozbiljno zategao ekipu iz Gardena, koja se godinama mučila u borbi za plej-of, ali se čini da je svetlija budućnost pred sastavom iz Velike jabuke.

Prednost Vizardsa je išla i do 17 poena u trećoj četvrtini, ali to nije bilo dovoljno. Niksi su se razmahali u poslednjem periodu, ubacili 39 poena i naneli im čak 28. poraz u sezoni (15 pobeda). Ključna serija odigrala se na ulasku u poslednjih pet minuta. Er Džej Beret je vezao šest poena, nadovezao se Kvikli trojkom, a onda je Rendl povisio prednost domaćin na pet poena. Gosti su pokušavali da se vrate, Bredli Bil i Rasel Vestbruk su preuzeli odgovornost, ali je bilo kasno. Nije se zatresla ruka Burksu i Kvikliju sa linije za slobodna bacanja i pobeda je ostala u Medison Skver Gardenu.

Alek Burks je bio najefikasniji u pobedničkom sastavu sa 27 poena, tri manje dodao je Beret (10 skokova, pet asistencija), pratili su ih Kvikli sa 16 poena, Rendl sa 13 (devet skokova), dok je dvocifren sa 10 poena bio i iskusni Taž Gibson (osam skokova). Kod Vizardsa 26 poena i devet asistencija Bila, 21 poen je dodao Rui Hašimura, Gerison Metjuz je ubacio pet manje, dok je Vesbruk bio na asistenciju od novog tripl-dabla (13 poena i 18 skokova). Robin Lopez je dodao 10 poena, dok je Deni Avdija ostao bez košgeterskog učinka (dva skoka i blokada).



Nešto kasnije sastali su se i San Antonio i LA Klipersi, a gosti su odneli trijumf iz Teksasa na krilima dobre igre Redžija Džeksona (98:85). Sparsi su pred utakmicu ostali bez najiskusnijeg igrača Lamarkusa Oldriža, koji je postigao dogovor o raskidu saradnje sa klubom. Kao zamena je iz Golden Stejta angažovan Markis Kris. U noći u kojoj ih je napustio iskusni centar pretrpljen je i 20. poraz u sezoni (22 pobede), dok su Klipsi nanizali četvrtu pobedu i došli do 30. recke (16 poraza).

Tvrd meč u AT&T Areni, ekipe su se smenjivale u vođstvu, a prva dvocifrena prednost jednog sastava viđena je tek u odlučujućim minutima. Klipersi su posle pet vezanih poena Džeksona i još dva precizno izvedena bacanja Zupca stigli do 10 poena viška, do kraja je ostalo tek nešto više od minuta, pa je sve bilo jasno u San Antoniju.

Džekson je u pobedu urezao 28 poena, dok je Pol Džordž takođe bio odličan sa četiri manje, ali i 13 skokova. Dabl-dabl i Ivice Zupca (10 poena i 13 skokova), kao i Terensa Mana (10 poena i 12 skokova). Kod Mamuza se istakao Derozan sa 23 poena, Mari je dodao 18, dok su po 11 ubacili Peltl i Derik Vajt.

Klipersi su još jednom potvrdili kvalitet, koji je u smiraj prelaznog roka dodatno dobio na težini dolaskom Ražona Ronda iz Atlante (u suprotnom smeru otišao Lu Vilijams).



NBA

Petak

Majami - Portland 122:125

/Adebajo, Hiro 29 - Mekolum 35/

Njujork - Vašington 106:102

/Burks 27 - Bil 26/

San Antonio - LA Klipers 85:98

/Derozan 23 - Džekson 28/

LA Lejkers - Filadelfija 101:109

/Kuzma 25 - Grin 28/

Sakramento - Golden Stejt 141:119

/Foks 44 - Vigins 26/



tagovi

Nemanja BjelicaMajami HitPortland TrejlblejzersSi Džej MekolumLos Anđeles KlipersSan AntonioNjujork NiksVašington Vizards

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara