Tajrik Džouns (©MN Press)
Tajrik Džouns (©MN Press)

Posle Partizana i Efes slomio PAO u neizvesnoj završnici: Džouns "uništio" Lesora i zagorčao Atamanu povratak u Istanbul

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.12.23. | 20:35

Turski klub posle drame stigao do šeste pobede u Evroligi - 71:68

Prvi put otkako je letos napustio Efes, Ergin Ataman se ovog utorka vratio u dvoranu koja je šest godina bila njegov dom. Ali neće turski strateg po dobrom pamtiti posetu svom doskorašnjem klubu, jer je sa aktuelnim, Panatinaikosom, upisao poraz u 12. kolu Evrolige – 71:68.

Posle Partizan Mozzart Beta, atinsku ekipu je u neizvesnoj završnici slomio u istanbulski tim i tako pokvario Atamanovu jubilarnu 400. utakmicu u Evroligi, izjednačivši se sa večerašnjim rivalom na po šest pobeda i isto toliko poraza.

Izabrane vesti

U nezavidnoj situaciji, bez šestorice igrača u rosteru, ekipi je izlaz iz tunela pokazao Tajrik Džouns. Američki košarkaš odigrao je daleko najbolju partiju otkako je letos stigao iz Turk Telekoma. Uništio je Džouns protivničke centre, pre svih Matijasa Lesora sa kojim je vodio najveću borbu tokom meča, uvatio 14 skokova, ubacio 21 poen i ukrao četiri lopte za indeks 36 i prvi dabl-dabla učinak u Evroligi, odnosno drugi u dresu Efesa.

Meč je sa dva poena otvorio Kendrik Nan, ali su košarkaši Efesa potom napravili dve serije od po 7:0 i predvođen Šejnom Larkinom (osam poena u prvoj četvrtini) već sredinom uvodne deonice stekao dvocifrenu prednost. Izabranici Ergina Atamana uspevali su da "spuste" zaostatak na jednocifren broj poena, ali nijednom dovoljno kako bi pomislili kako mogu do preokreta, sve dok u samoj završnici prvog poluvremena Nan nije zablistao.

Doskorašnji košarkaš Vašington Vizardsa prvo je na tri sekunde pre kraja pogodio iz teške situacije, a onda presekao loptu Erdžana Osmanija na sredini terena i sa zvukom sinere kaznio brzopletost centra domaće ekipe. Četiri njegova poena u razmaku od tri sekunde!

Panatinaikos je pred odlazak na odmor prišao na minus šest (37:31), a po povratku sa pauze nastavio postepeno da "krcka" preostalu prednost rivala, da bi posle trojki Konstantinosa Mitoglua i Kostasa Slukasa u drugoj polovini treće deonice stizao i do vođstva. Usledila je rezultatska klackalica, četiri poena najveća je prednost do koje je jedan od timova uspeo da dođe u završnih petnaestak minuta, te je neizvesna završnica bila zagarantovana.

A, tamo su gosti pokazali da pod pritiskom nisu najjači. Štaviše, izgubili su svaki od tri evroligaška meča koji je otišao u produžetak, a ni ovog utorka "nestali su" kada se lomilo. Džerajan Grant napravio je faul nad Šejnom Larkinom pri šutu za tri poena na 50 sekundi pre kraja i omogućio mu da donese prednost Efesu (70:68), da bi na drugoj strani Darijus Tompson ukrao loptu Slukasu i obezbedio svom timu napad za pobedu. Larkin je preuzeo odgovornost i pokušao da trojkom reši meč, ali iako nije uspeo, Lesor je u skoku loptu odbio samo do Tompsona, koji je posle faula sa linije penala bio polovičan (71:68). Imala je gostujuća ekipa priliku da šutem sa distance odvede meč u novi produžetak, međutim, Mitoglu je promašio i osudio svoj tim na novi poraz.

Pored pomenutog Džounsa, u redovima pobedničke ekipe kao po pravilu bio je raspoložen Šejn Larkin sa 20 poena, dok su u atinskoj ekipi dvocifreni bili Nan i Lesor sa po 13 poena, odnosno Grant sa 12. Luka Vildoza proveo je šest i po minuta na parketu i za to vreme ubacio pet poena.

Senku na pobedu Efesa bacila je nova povreda, pošto je Erkan Jilmaz zbog problema sa desnim ramenom napustio parket još u prvom poluvremenu.

EVROLIGA - 12. KOLO

Utorak

Anadolu Efes - Panatinaikos 71:68

/Džouns 21 - Nan, Lesor 13/

Alba - Žalgiris (u toku)

Olimpijakos - Real Madrid (u toku)

Bajern - Olimpija Milano (u toku)

Partizan Mozzart Bet - Monako (u toku)

Sreda

20.15 (2,25) Asvel (15,00) Makabi (1,80)

20.30(1,90) Baskonija (15,00) Fenerbahče (2,10)

20.30 (1,80) Valensija (15,00) Crvena zvezda (2,25)

20.30 (2,40) Virtus Bolonja (15,00) Barselona (1,70)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

Anadolu EfesEvroligaErgin AtamanTajrik DžounsPanatinaikos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara