Foto: ABA
Foto: ABA

Posle tri godine ponovo Superkup ABA lige - svi pogledi uprti ka Partizan Mozzart Betu

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.09.23. | 08:29

Bez Crvene zvezde u Podgorici , na papiru je ekipa Željka Obradovića apsolutni favorit za osvajanje prvog trofeja ove sezone

Pre šest godina je rukovodstvo ABA lige došlo na ideju da oformi predsezonski turnir koji bi služio kao idealna uvertira pred početak regionalnog takmičenja. Uveden je Superkup ABA lige po uzoru na špansku ACB ligu. Turnir se prethodnih godina pokazao kao pun pogodak jer su se najbolji timovi u regionu skupljali sredinom septembra kako bi proverili formu i eventualno osvežili klupske vitrine još jednim trofejem. Danas, posle tri godine pauze koju je izazvala globalna pandemija, ABA liga vraća pomenuti turnir, ovoga puta u Podgorici (18. - 21. septembar). Ono što je odmah uočljivo je da fali Crvena zvezda, a u takvoj konkureciji Partizan Mozzart Bet je veliki favorit da osvoji turnir.

Crvena zvezda nije htela da bude deo turnira u glavnom gradu Crne Gore, pa će na kraju uz Partizan učestvovati još Cedevita, Igokea, Mega, Budućnost, Zadar, FMP i SC Derbi.

Izabrane vesti

Tokom Superkupa u Podgorici, svaka ekipa će odigrati po tri utakmice za isto toliko dana, jer će se sve ekipe boriti za konačan plasman (od 1. do 8. mesta). Finale je zakazano za sredu od 21 čas.

"Podsetio bih sve da je prva utakmica ABA lige pre 22 godine odigrana upravo u Podgorici između Budućnosti i Cibone. Kontinuitet ABA lige pokazuje da je ovaj projekat imao osnova. Posle Mundobasketa smo se uželeli klupske košarke", rekao je Milija Vojinović, direktor takmičenja.

Pored Partizana, najviše pažnje privlači Cedevita Olimpija sa novim trenerom Simoneom Pjaniđanijem.

"Naše ciljeve ćemo otkriti tokom sezone. Počeli smo novu eru u klubu, imamo viziju. Cilj je da damo šansu nekim mladim igračima, da shvate kako mogu da podignu nivo svoje igre, da budu bolji iz dana u dana. O tome moramo da vodimo računa. Prva godina našeg novog projekta će moći da počne kako treba ako mentalite bude na nivou koji se očekuje", rekao je Pjaniđani.

Cedevita otvara ovaj turnir okršajem protiv Igokee koji počinje tačno u podne.

"Iskreno, ne znam šta u ovom trenutku možemo da očekujemo od turnira, jer imamo puno novih igrača, a za nas je otežavajuća okolnost je što smo, praktično, čitav pripremni period bili bez četiri-pet igrača. Prethodni turnir u Banjaluci smo igrali bez cele bekovske linije, a na okupu smo tek u poslednja dva-tri dana. Imamo novi tim, još se tražimo, i očekujem da ovaj Superkup iskoristimo i period ispred nas da se što više i bolje uigramo i budemo spremni za početak prvenstva, ambicije su nam da probamo da pobedimo svaku utakmicu", ističe strateg Igokee, Vladimir Jovanović.

Od 15 časova na parket dvorane "Morača" istrčava ekipa Partizana koja će igrati protiv Mege. Crno-beli su poslednji sleteli u Podgoricu. Tek oko 23 časa su stigli u hotel gde su ih dočekali brojni navijači.

"Hvala na prelepom dočeku. Nama su ambicije svakako najveće na ovom turniru koja je sjajna ideja da vidimo gde smo u ovom momentu pred početak sezone", kratko je rekao Željko Obradović.

Nešto opširniji bio je trener Mege.

"Pre svega je veliko zadovoljstvo što smo ovde, među tih osam ekipa koje su prošlogodišnjim rezultatom izborile učešće na Superkupu. Sjajna je ideja da se vrati ovo takmičenje, siguran sam da će proći u najboljem redu. Što se nas tiče, igramo sa aktuelnim šampionom, najboljim timom prošle sezone, koji je sačuvao kostur ekipe i uspeo da se pojača na pozicijama koje su mu nedostajale. Meč sa Partizanom je veliko zadovoljstvo i izazov za nas, a kao najmlađa ekipa u ligi želimo da što pre odrastemo i što brže učimo. A ne postoji bolja prilika od utakmice sa Partizanom", naglašava Marko Barać.

Treći meč dana rezervisan je za domaćina Budućnost. Oni od 18 časova igraju protiv Zadra.

"Očekuje nas košarkaški spektakl kao uvod sezone koja je na pragu. Mi ovaj Superkup dočekujemo u radnom raspoloženju, sa problematikom kasnog priključivanja određenog broja igrača koji nije mali. U suštini, sa određenim ambicijama ulazimo u ovaj turnir, ali isto tako i sa namerom da nam posluži kao priprema onog što je najvažnije, a to je da spremni dočekamo 30. septembar i prvo kolo ABA lige, kao i tri dana kasnije prvo kolo Evrokupa. Mi imamo zadatak da ispunimo određene ciljeve na utakmici protiv Zadra, da damo sve od sebe, sa ambicijom da se plasiramo u polufinale", izjavio je Petar Mijović.

Zadrani sa druge strane mogu da budu vrlo zanimljiva ekipa ove sezone. Uspeli su da zadrže jezgro ekipe od prošle sezone na čelu sa Lukom Božićem koji je bio osvajač MVP nagrade. Doduše on sigurno neće igrati prvi meč zbog povišene temperature.

"Ove godine skratili smo rotaciju tako da naši mladi igrači dobiju više minuta. Jako je bitno kako će oni reagovati. Ako ne budemo imali 9 ili 10 igrača koji mogu držati intenzitet, nećemo moći izdržati sve izazove. Božić nam je došao nešto kasnije, kao i prošle godine, Drežnjak i Mazalin su zbog reprezentacije takođe kasnili, ali i drugi se susreću s takvim problemima. Zadovoljan sam onim što smo pokazali u pripremnim utakmicama", rekao je trener Danijel Jusup.

Za kraj dana imamo duel FMP Železnika i SC Derbija. Oni na parket izlaze u 21 čas.

"Drago nam je što smo ovde, mislim da će nam koristiti turnir. FMP je imao odličnu prošlu sezonu, završio je peti iza timova sa većim budžetima, Partizana, Crvene zvezde, Budućnosti i Cedevita Olimpije. Na Superkup ABA lige će proveriti i formu pred predstojeće kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona u Antaliji. Počev od četvrtfinalnog meča protiv SC Derbija. Zbog novih igrača, stranaca najviše, bolje sad da prođemo jake stvari nego u ligi. Kao i u svakoj utakmici u ligi, idemo na pobedu, kad god je to moguće. SC Derbi je ekipa koja već treću sezonu ima istog trenera, malo su promenili tim, ali, kao i uvek, imaju kvalitetnog stranca, dobre domaće igrače, dobro su vođeni. Očekujemo tešku utakmicu, pa nek’ bolji pobedi", kaže Nenad Stefanović, trener pantera.

Slično ističe i trener Derbija, Andrej Žakelj.

"U svaku utakmicu, na svakom takmičenju, ulazimo motivisani, sa željom da stignemo što dalje. Profesionalci smo, radimo za pobedu, tako će biti i na Superkupu. Još je rano, mislim da mi, kao ni ostali timovi nismo u optimalnoj formi. Ali, ovaj turnir je dobrodošao za nas, imaćemo tri jake utakmice, iako su na neki način pripremne, ali želimo da startujemo pobedom. Što se FMP-a tiče, mislim da igra slično kao prošle sezone, igraju baš agresivnu košarku".

Prvi ABA Superkup održan je u Baru na startu sezone 2017/18, kada je Cedevita osvojila trofej, savladavši u finalu Budućnost rezultatom 78:69. Naredne sezone u Laktašima Crvena zvezda je u finalu pobedila Budućnost rezultatom 89:75. Treći ABA Superkup održan je u Zagrebu, na početku sezone 2019/20, kada je Partizan Mozzart Bet trijumfovao u finalu protiv Cedevite Olimpije 99:77.

Naredni ABA Superkup u Podgorici biće prvi nakon pauze izazvane pandemijom Covid-19 i predstavljaće najbolji mogući uvod za 23. sezonu regionalne lige, koja bi trebalo da počne poslednjeg vikenda septembra.

ABA LIGA SUPERKUP

Ponedeljak

12.00 Cedevita Olimpija - Igokea

15.00 Partizan Mozzart Bet - Mega

18.00 Budućnost - Zadar

21.00 FMP - SC Derbi


tagovi

KK PartizanABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara