Roko Prkačin i Rašon Tomas (©ABA LIGA – Partizan)
Roko Prkačin i Rašon Tomas (©ABA LIGA – Partizan)

Potpuni sunovrat Partizana i poraz od Cibone

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.03.21. | 21:18

Više od dva meseca bez pobede u Jadranskoj ligi

Više od dva sata drhtanja i neizvesnosti, a onda šesti uzastopni poraz za nastavak tragičnog Partizanovog niza u Jadranskoj ligi. Posle Posle Borca, Budućnosti, Cedevite Olimpije, Igokee i Zadra, pobedu nad Partizanom odnela je Cibona Vladimira Jovanovića - 90:87 (80:80 – 24:19, 13:17, 21:23, 22:21, 10:7).

Ne samo da je ostao bez ikakvih šansi da se plasira u plej-of, već da nije razlika za čačanskim Borcem u tri pobede ovakav Partizan mogao bi ozbiljno da se zabrine i za opstanak u Jadranskoj ligi. Partizan je doživeo šesti uzastopni poraz u regionalnom takmičenju, a peti put ove sezone igrao je produžetak i svaki put doživeo je neuspeh. Jeste da Sašo Filipovski za ovaj susret nije mogao da računa na Erika Miku, Vila Mozlija, kapitena Novicu Veličkovića i Radeta Zagorca, ali je uprkos toma Valjak bio favorit protiv u klasiku dva posrnula velikana...

Izabrane vesti

Ciboni je ovo tek drugi trijumf na strani ove sezone, prvi još od onog brejka u Laktašima protiv Igokee. Veliki podvig tima koji sa klupe vodi jedan od pomoćnika selektora Igora Kokoškova, možda čak bude i vredan opstanka! Ali, o tome ćemo više znati tek u narednim sedmicama, kada se bude odigrali preostalih šest kola, a onda i svi zaostali mečevi iz prethodnih meseci.

-----------------------------------

PARTIZAN – CIBONA 87:90 (80:80)

/19:24, 17:13, 23:21, 21:22, 7:10/

Dvorana Ranko Žeravica, Novi Beograd.

Sudije: Milivoje Jovčić, Ernard Karović, Ivan Stefanović.

PARTIZAN: Zagorac -, Pejdž 2 (1/9 iz igre), Dangubić 13 (5sk), Stefanović 3, Jaramaz 14 (6as, 4uk), Perkins4, Jovanović -, Janković 12 (7sk), Radovanović 4, Tomas 15, Trifunović 20 (6sk, 4as).

CIBONA: Radovčić 4, Planinić 15, Marić 8, Novačić 2, Prkačin 23 (9sk), Gnjidić 4, Branović 2, Drežnjak 9, Markota -, Nakić 23.

-----------------------------------

Cela utakmica stala je u pet dodatnih minuta! Sve je počelo koševima Matea Drežnjaka s penala, da bi s istog odstojanja polovičan bio dotad odlični Uroš Trifunović. Drežnjak je imao još jednu minijaturu za 84:81, da bi Partizanove neiskorišćene posede u nizu kaznio Darko Planinić. I to s dva hica na liniji penala, što mu nije baš jača strana... Na manje od dva minuta do poslednjeg zvuka sirene Cibona je imala 86:81, dok su Partizanovi igrači vidno bili opterećeni pritiskom moranja, pa su se tako i ruke “zavezale“. Dramu su obezbedili Ognjen Jaramaz polovičnim učinkom s penala i potpuno indisponirani Markus Pejdž svojim prvim pogotkom na takmici posle osam uzastopnih promašaja! Tako se u poslednji minut ušlo s rezultatom 86:84 za goste. Kapiten Cibone Roko Prkačin nastavio je penal seriju i s jednim pogotkom podigao vođstvo na tri poena uz 51 sekund na semaforu, da bi Nemanja Dangubić snažnim zakucavanjem nakratko vratio nadu i tada se činilo da Partizan možda i može da izvuče pobedu. Ali, onda je Pejdž skrivio faul i poslao Drežnjaka na penale, pa je na 17 sekundi do kraja ponovo bilo tri razlike – 89:86. Jaramaz je potom opet bio polovičan s istog odstojanja,

Vrhunac drame viđen je u preostalih deset sekundi. Prkačin je posle dosta muke bacio loptu direktno u ruke Trifunoviću koji je bacio “kosku“ Tomasu, a on šut za tri poena i novi produžetak nije mogao da ispali jer je bio onemogućen pa je tako skrivio korake... Drežnjak je potom fauliran od Perkinsa i tako je overio pobedu. Prvi put siguran, drugi put namerno je promašio jer je na semaforu bilo tek nešto više od sekund... I, to je bilo to...

Kakvu su rolu večeras odigrali Cibonini klinci Roko Prkačin, Toni Nakić i Mateo Drežnjak, uz veliku pomoć iskusnog Darka Planinića. Nakić je šuterski briljirao u ovom susretu i pogodio sedam od deset šuteva za tri poena za ukupno 23 poena! Na to je dopisao pet skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte. Isti broj poena upisao je i supertalentovani kapiten Cibone uz 9/12 iz igre i 3/4 za tri. Dok su Prkačin i Nakić nosili Cibonu praktično u najvećem delu susreta, hladnokrvan je u prelomnim momentima ostao Drežnjak koji je hicima sa penala overio veliku pobedu Cibone. Meč je završio sa devet poena, uglavnom sve u momentima visokog napona. Planinić je na 15 poena skupio još pet skokova, dve asistencije i četiri izgubljene lopte.

Uroš Trifunović (©ABA LIGA – Partizan) Uroš Trifunović (©ABA LIGA – Partizan)

Partizanov najbolji igrač i večeras bio je Uroš Trifunović. Talentovani srpski košarkaš ubacio je rekord karijere sa 20 poena (5/8 za tri), te šest skokova i četiri asistencije za indeks korisnosti 25, ali neće utakmicu pamtiti po dobrom... Rašon Tomas je dodao 15, a Nikola Janković 12 poena, uz sedam uhvaćenih lopti. Ognjen Jaramaz je prikipio 14 poen, šest završnih dodavanja i četiri ukradena poseda, te sedam iznuđenih faulova, dok je poen manje imao Nemanja Dangubić, uz pet skokova.

Posle ozbiljne uspavanke u većem delu prvog poluvremena i vođstva Cibone od čak 11 poena u dva navrata, poslednji put kod rezultata 35:24, temperaturu je podigao Trifunović snažnim zakucavanjem pred sam odlazak u svlačionicu, da bi talentovani Stefanović uz zvuk sirene preko dvojice kompletirao seriju 12:2 i Partizan je zaostajao samo jedan poen.

Realizacije dvojice mladih košarkaša Partizana kao da su pokrenuli hemijsku reakciju na parketu, što je nastavak utakmice učinio daleko interesantnijim! Uz dosta uspona i padova na obe strane. Tako je Partizan nakon šest vezanih poena Tomasa imao nakratko i pet poena u svojim rukama (63:58), da bi se onda sve okrenulo na stranu gostiju. Marić je pokrenuo Cibonu trojkom, da bi Nakić, Prkačin i Planinić kaznio sve Partizanove greške u sledećih nekoliko poseda i na četiri minuta do kraja poslednje deonice vođstvo su preuzeli gosti – 74:69.

To je bio samo početak košarkaškog ludila viđenog do kraja produžetka! Trifunović i Dangubić su vezanim trojkama vratili Partizanu poen više, Tomas je košem uz faul Prkačina i dodatnim slobodnim bacanjem odveo Parni valjak do 78:74 uz dva minuta na satu, ali ni to nije bilo dovoljno da se obezbedi trijumf. Do produžetka se otišlo tako što je Nakić ponovo dobio poklon od Partizanove odbrane, ostavljen je na šutu za tri poena, pa je na devet sekundi do isteka vremena i posle dva pogotka Jaramaza sa penala rezultat glasio 80:80. Jaramaz je u poslednjem napadu pokušao da ponovo bude meč viner, ali lopta nije htela u koš...

Partizan u sredu na istom mestu igra odlučujuću utakmicu Top 16 faze Evrokupa, a gost je Metropoliten.

ABA LIGA – 20. kolo

Subota:

FMP – Igokea 82:87

/Hends 21 – Grej 19/

Borac – Cedevita Olimpija 82:95

/Džons 26 - Peri 21/

Partizan – Cibona 87:90 (80:80)

/Trifunović 20 - Prkačin, Nakić 23/

21.00: (1,15) Budućnost (20,0) Zadar (6,00)

Nedelja:

17.00: (3,50) Krka (16,0) Mega (1,35)

Ponedeljak:

21.00: Split – Crvena zvezda

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanCibonaRoko PrkačinUroš TrifunovićToni NakićRašon Tomas

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara