Kris Pol, Rasel Vestbruk, Kajl Lauri, Demar Derozan i Kajl Kuzma (©Getty Images/AFP)
Kris Pol, Rasel Vestbruk, Kajl Lauri, Demar Derozan i Kajl Kuzma (©Getty Images/AFP)

Pravi pobednici prelaznog roka: Majamijev bingo sa Laurijem, Vašington ne plače za Vestrbukom

Vreme čitanja: 8min | čet. 12.08.21. | 08:42

Sjajno leto i za gospodina Krisa Pola, koji će i kao 40-godišnjak zarađivati 30.000.000 dolara po sezoni

Olimpijske igre su protekle dve nedelje obeležile svet sporta, ali su se događale i druge stvari oko njih. Jedna od njih je i početak prelaznog roka u NBA ligi u kojoj smo prošle sedmice svedočili potpisivanju jako velikih i bogatih ugovora. Bilo je tu svega, a mi smo za vas izdvojili pobednike dosadašnjeg dela prelaznog roka, odnosno klubove koji su u celoj priči najbolje prošli, a ima tu i igrača koji su zaslužili da ih spomenemo.

MAJAMI HIT

Izabrane vesti

Novi ugovori: Džimi Batler (četiri godine/184.000.000 dolara), Dankan Robinson (pet godina/89.910.000 dolara), Gejb Vinsent (dve godine/3.484.855 dolara), Maks Štrus (dve godine/3.421.816 dolara), Omer Jurtseven (dve godine/3.241.703 dolara), Viktor Oladipo (jedna godina/2.641.691 dolar), Divejn Dedmon (jedna godina/2.641.691 dolar);

Došli: Kajl Lauri (tri godine/85.000.002 dolara), Pi-Džej Taker (dve godine/14.350.000 dolara), Markif Moris (jedna godina/2.641.691 dolar);

Otišli: Goran Dragić, Prešus Ačuvija, Kendrik Nan, Andre Igudala, Trevor Ariza, Nemanja Bjelica.

Kada neka ekipa dovede najtraženijeg igrača prelaznog roka, onda se svakako mora proglasiti jednim od pobednika. Kajl Lauri je bio najveća meta ovog leta, a na kraju je završio u Majamiju, koji je tako dobio važno pojačanje na poziciji plejmejkera. U Toronto je u tom poslu otišao Goran Dragić, Majami se zbog seleri kepa morao i rešiti Kendrika Nana, ali nema sumnje da je Lauri veliko pojačanje za njih i to na obe strane parketa. Lauri će pomoći Džimiju Batleru u kreiranju napada, ali će se i priključiti odličnoj odbrambenoj ekipi Hita jer je poznato da je jedan od najboljih plejmejkera za iznuđivanje faula u napadu protivničkih ekipa.

No, nije Majami samo stao na dovođenju Laurija. Odmah je rešio i pitanja Dankana Robinsona, jednog od najboljih trojkaša u NBA ligi, koji je bio na tržištu i kojeg je Hit vratio za sasvim pristojan ugovor kada se vidi koliko šuteri u današnjoj NBA ligi koštaju. Produženje ugovora je dobio i Džimi Batler pa je tako Majami zacementirao ekipu s kojom će se boriti za sam vrh Istočne konferencije koja će sledeće sezone biti jako zanimljiva.

Za potpuni plus prelaznom roku u Majamiju treba spomenuti i dovođenje Pi-Džej Takera, jednog od najboljih odbrambenih igrača NBA lige koji je igrao prilično dobro za Milvoki na njihovom putu ka osvajanju titule prvaka. Tu je i Markif Moris koji će s klupe Majamiju doneti neke nove opcije i kombinacije. U svakom slučaju, odlično odrađeno. Ima Majami svojih problema, ali Pet Rajli je dao sve od sebe da ih šta bolje sakrije.

DENVER NAGETS

Novi ugovori: Vil Barton (dve godine/32.000.000 dolara), Džamajkl Grin (dve godine/17.000.000 dolara), Ostin Rivers (jedna godina/2.401.537 dolara);

Došao: Džef Grin (dve godine/10.000.000 dolara);

Otišli: Džaval Mekgi, Pol Milsap, Šakil Herison, Markus Hauard;

Denver nije povlačio previše poteza, ali sve koje je su Nagetsi napravili su bili jako dobri. Bili smo malo u strahu kada je Vil Barton odlučio da “pokupi“ poslednju godinu prošlog ugovora, odnosno da izađe na tržište, te kada je Denver najavio da će mu ponuditi novi ugovor. Ali strah od preterano visokog ugovora se na kraju pokazao bespotreban. U ovakvim situacijama ekipe često previše plate igrača koji je dugo kod njih ili mu daju prevelik ugovor, ali ovde to nije bio slučaj. Denver je možda Bartona platio malo više nego što vredi na tržištu, ali nije to novac koji bi pravio probleme Nagetsima na njihovom seleri kepu, a ovaj ugovor je posebno vredan jer je potpisan na samo dve godine, pa će Barton već sledeće godine možda da završi u nekom trejdu ako Denver ne bude zadovoljan. U svakom slučaju, odličan ugovor za čoveka koji bi trebalo da bude u startnoj petorci ove sezone.

Dobar je i novi ugovor za Džamajkla Grina od kojeg se može očekivati i bolja igra nego prošle sezone, a i zadržavanje Ostina Riversa za veteranski minimum ima smisla jer je on odigrao nekoliko stvarno odličnih utakmica na kraju prošle sezone i u plej-ofu. Pravi je posao napravljen i dovođenjem Džefa Grina koji poslednjih godina igra odličnu košarku u ulozi koja mu je namenjena. Grin je veteran koji može da pokrpi rupe na nekoliko pozicija i u napadu i u odbrani, a Denver će s njim imati i opciju igranja s dosta niskom postavom kada Nikola Jokić bude na klupi.

Sve u svemu, jako dobar posao za Denver koji će čekati hoće li Džamal Mari možda uspeti da odigra poslednji deo sezone, a Nagetse u sezoni koja je pred nama očekuje i velika odluka oko novog ugovora za Majkla Portera. Njega treba puno platiti i time će Denver zatvoriti prostor za dovođenje novih igrača. Pitanje je samo je li ova ekipa, sa zdravim Marijem naravno, u stanju da napadne NBA titulu.

VAŠINGTON VIZARDS

Novi ugovor: Raul Neto (jedna godina/2.089.448);

Došli: Kajl Kuzma, Kentavijus Koldvel-Poup, Montrezl Harel (svi u trejdu s Lejkersima), Spenser Dinvidi (tri godine/54.000.000 dolara), Eron Holidej (trejd s Indijanom);

Otišli: Rasel Vestbruk, Iš Smit, Aleks Len, Robin Lopez.

Rasel Vestbruk na promociji u Los Anđelesu (©Katelyn Mulcahy/Getty Images/AFP)Rasel Vestbruk na promociji u Los Anđelesu (©Katelyn Mulcahy/Getty Images/AFP)

Bilo je to veliko iznenađenje kada je objavljeno da će Rasel Vestbruk iz Vašingtona otići u Lejkerse u zamenu za Kajla Kuzmu, Kentavijus Koldvel-Poupa i Montrezla Harela. Iako je Vestbruk odigrao vrlo dobro drugi deo prošle sezone, ipak smo uvereni da su svi navijači Vašingtona sa zadovoljstvom dočekali ovu vest, a kako i ne bi kada su u zamenu dobili tri dobra igrača koja bi mogla dobro da se uklope s najvećom zvezdom ekipe, Bredlijem Bilom. Baš to, uklapanje s Bilom, bilo je najvažnije za Vašington u celoj priči jer se Vizardsi bore da Bil potpiše novi ugovor, odnosno da ne ode iz kluba, a s tri igrača koja su došla iz Lejkersa Vašington je dobio na širini ekipe. Svaka čast Vestbruku, ali on teško može da se prilagodi bilo kome, a više nije u delu karijere kada se ekipa treba prilagoditi njemu. Baš nas zanima kako će to na kraju izgledati u Lejkersima.

Pustimo sada Lejkerse na miru, vratimo se Vašingtonu. Oni su problem s plejmejkerom rešili tako što su doveli Spensera Dinvidija koji doduše dolazi nakon teške povrede, ali koji je pre nje igrao odlično u Bruklinu. Neki veći rizik oko njegovog stanja nije prisutan, a ako se nešto i dogodi, tu je i Eron Holidej koji je došao iz Indijane, a koji bi mogao da postane jako važan faktor u Vizardsima.

Nakon svega bi petorka Vošingtona mogla izgledati ovako: Dinvidi - Bil - Kuzma - Hačimura - Harel, a s klupe su tu još Koldvel-Poup, Holidej, Bertans, Geford, Avdija plus povređeni Tomas Brajant i dobar ruki Kori Kispert. Ne izgleda to uopšte loše.

MILVOKI BAKS I BRUKLIN NETS

Ove dve ekipe smo stavili zajedno jer nisu napravile neke senzacionalne poteze kojima su popravili izgled startne petorke već su odlično popunili klupu. Milvoki je ostao bez Pi-Džej Takera i Brina Forbsa, zadržali su Bobija Portisa, a u klub su došli Rodni Hud, Grejson Alen, Džordž Hil i Semi Odželeje. Faliće Taker, ali verujemo da će Milvoki uspeti da ga odmeni, a svi dolasci su i te kako dobri. Hil je pokazao i ranije da se odlično snalazi u ulozi rezervnoj plejmejkera Milvokija, Hud i Alen su odlični šuteri koji će da šire reket, a Odželeje definitivno zaslužuje novu šansu nakon šta je u Bostonu pokazao samo deo talenta.

Šta se Bruklina tiče, njihov najveći ulov je Peti Mils, jedan od veterana koji je bio među najtraženijima na pijaci, a Australijanac se na kraju odlučio na Bruklin gde veruje da će najlakše doći do naslova prvaka. Ostali su Blejk Grifin i Brus Braun, obojica jako važni igrača posebno u odbrani, a na krilne pozicije su došli Džejms Džonson i DeAndre Bembri koji bi mogli puno da pomognu, posebno Džonson koji je tip igrača kakav treba Bruklinu: borbeni košarkaš koji može da pokrije nekoliko pozicija u ekipi. Netsi su izgubili samo Džefa Grina od važnijih igrača. Otišao je i Spenser Dinvidi, ali on ionako nije igrao zbog povrede.

BANKOVNI RAČUNI KRISA POLA I DEMARA DEROZANA

(©Justin Casterline/ GETTY IMAGES NORTH AMERICA /Getty Images via AFP)(©Justin Casterline/ GETTY IMAGES NORTH AMERICA /Getty Images via AFP)

Da nam je neko pre dve godine rekao da će se Kris Pol ovog leta odreći poslednje godine svojeg ugovora vredne 44.200.000 dolara, rekli bismo mu da je lud. Daleko od toga da je Pol tada bio loš igrač, ali ga se Hjuston na neki način rešio i poslao u Oklahomu u zamenu za Rasela Vetsbruka. Izgledalo je da je Pol na zalasku karijere, ali on je prvo odigrao dobru sezonu u Tanderu, a onda je sledela još bolja u Finiks Sansima koje je zamalo odveo do titule prvaka NBA lige. Sve to je pokazalo da Pol i s 36 godina ima šta da kaže u NBA ligi pa se on odlučio za odbijanje te poslednje godine ugovora kako bi potpisao novi. Iz Finiksa su odmah reagovali i dali mu 120.000.000 na četiri godine. Dakle, gospodin Pol će i kada bude imao 40 godina zarađivati oko 30.000.000 po godini. Čestitamo. A ne zaboravimo da je majstor do sada, samo na ugovorima, zaradio oko 300.000.000 dolara. I to bez ovog novog ugovora kojeg je potpisao.

Šta se Demara Derozana tiče, on je razlog zbog kojeg nismo stavili Čikago u skupinu pobednika prelaznog roka. Bulsi su napravili dobar posao dovođenjem Lonza Bola pa čak i Aleksa Karusa, ali su Derozana stvarno previše platili. Njemu je ugovor sa San Antonijem istekao i nije bilo baš previše klubova koji su želeli skupo da ga plate, ali je Čikago svejedno sa Sparsima napravio „sajn-end-trejd“ i poslao pik prve runde te Tadeusa Janga i Al-Faruk Aminua. A da stvar bude bolja, DeRozanu su Bulsi dali ugovor od 85.000.000 dolara za tri sezone. Dakle, prosečno 28.333.333 dolara po sezoni. On toliko nikada nije zarađivao, čak ni kada je bio prva zvezda Toronto Reptorsa, a kamoli sada kada bi u najboljem slučaju trebalo da bude treći igrač po vrednosti, iza Zeka Levina i Nikole Vučevića, u Čikagu. Čega su se Bulsi prepali, to ne znamo, ali znamo da se Derozan sigurno ne buni protiv ovakvog ugovora.

Piše: Emir FULURIJA

 


tagovi

Majami HitKajl LauriDenver NagetsVil BartonVašington VizardsKajl KuzmaMilvoki BaksBruklin NetsFiniks SansČikago BulsDemar DerozanKris PolPeti Mils

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara