Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik CSKA: Mediji nam "doveli" 20 igrača, a mi potpisali samo dvojicu

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.08.21. | 20:25

"Sve ostalo je lažno, pumpanje agenata, igra na tržištu. Mi fizički nemamo priliku da demantujemo ili komentarišemo svaku glasinu, ali to što je ne opovrgavamo ne znači da je istinita"

Predsednik CSKA Andrei Vatutin je u razgovoru za Sport Ekspres potvrdio da je Ife Lundberg imao mogućnost da ode u NBA, ali je Danac ipak odlučio da ostane u Moksvi.

Izabrane vesti

"To je tačno (za Lundberga). Mada je, prema mom mišljenju, posle jedne dobre sezone prerano za tako veliki korak i odlazak u NBA. Razumema Ifea. Igranje u NBA je njegov san, koji je pojačan mogućnošću da postane prvi Danac u najjačoj ligi na svetu. San ga vodi kroz život, tera ga da radi na sebi. Nadam se da će ovaj faktor pomoći CSKA. Ako u nekom trenutku dobije ozbiljnu ponudu iz SAD, pustićemo ga, i to nije samo opcija u ugovoru. Ne želim da stojim na putu neke osobe ka njenom glavnom cilju. A i klub bi finansijski profitorao", rekao je Vatutin.

Komentarisao je i brojne glasine o pojačanjima i odlascima iz Crvene armije, poput selidbe Denijela Heketa u Partizan...

"To često čak nisu ni glasine koliko interpretacija... Na primer, svima su prčali da dolazi Kevin Panter u CSKA, a nekoliko dana kasnije on je potpisao za Partizan. Mediji pišu: Panter je preferirao Partizan ispred CSKA. Ozbiljno? Koliko smo igrača potpisali od Nove godine? Mislim da se u javnosti pominjalo njih 20-ak, a zapravo samo su Grigonis i Šved bili potvrđeni. Sve ostalo je lažno, pumpanje agenata, igra na tržištu. Mi fizički nemamo priliku da demantujemo ili komentarišemo svaku glasinu, ali činjenica da je ne opovrgavamo ne znači da je ona istinita."

Među glasinama je bila i navodna sumnja kluba u budućnost Dimitrisa Itudisa.

"Slažem se da je rezultat glavni kriterijum za vrednovanje rada trenera u velikim klubovima. S tim u vezi, nemamo prigovora na Dimitrisa. Tim je stalno u vrhu, takođe je važno da je trenutni spisak formiran kao rezultat mnogo zajedničkog rada sa Itoudisom, uzimajući u obzir njegov koncept igre. Stoga je, prvo, pošteno dati Dimitrisu još dve godine ugovora kako bi u potpunosti sproveo sve ideje. Drugo, stručnjak sa starne bi potrošio ogromnu količinu vremena na obnovu sistema. Recimo da smo uradili promenu radi promene, nazovimo to tako. Ima li kandidata za koje je garantovano da će biti jači od Itoudisa? Ja mislim da takvih trenera nema. Osim toga, to bi dovelo do dodatnog opterećenja kluba, koji je sada zauzet rešavanjem ogromnog broja organizacionih problema, vezano za arene, preseljenje timova i kancelarije. Preuzimanje dodatnih rizika u takvom okruženju jednostavno nije mudro".

CSKA je brzo reagovao kada se otvorila mogućnost da angažuje Alekseja Šveda.

"Ovo je šansa koja se ne propušta, šansa da se pojača igra CSKA. Šved ima šta nam se sviđa - neverovatno je talentovan, bistar, najbolji košarkaš u zemlji poslednjih godina, najbolji strelac Evrolige. Neverovatno je zanimljivo gledati ga kao deo tima koji se bori za sve moguće titule, a to ga i pokreće. Znam da su mu zakačili mnoge etikete, a njegov prelazak je već podelio navijače u dva tabora. Postoje sumnje da tako sjajan, individualno jak košarkaš može da postane deo Itudisovog sistema igre, da prihvati pravila kluba? Samo će život i igra dati odgovor na ova pitanja, pa se budućnost čini neverovatno zanimljiva. Na primer, zaista želim da vidim pik end rol Šveda i Milutinova, da vidim šta protivnici mogu da smisle protiv njih. Takav igrač je poseban za svaki tim, a zadatak trenera je da mu pronađe mesto, definiše ulogu i integriše ga u sistem. Verujem da će Itudis uspeti. Trener i ja smo mnogo pričali o ovome, a Šveđanin je od prvog trenutka pokazao veliku želju da se vrati i pobeđuje, da postane organski deo tima. Lično ga poznajem dugo i veoma dobro, pa sam siguran da će sve planirano uspeti. U CSKA će njegova uloga biti drugačija, vreme igranja će biti drugačije, u njemu vidimo košarkaša koji ne samo da sam rešava epizode, već i maksimalno radi za tim. Želimo da se gledaocima dopadne košarka CSKA, da sa zadovoljstvom odlaze na naše utakmice i gledaju ih na TV".

Da li je Aleksej učinio neke ustupke da bi se vratio u CSKA?

"Svaki pregovarački proces podrazumeva određeni kompromis. Mislim da je pogrešno izdvajati bilo kakve posebne ustupke igrača ili kluba. Verovatno će mnogi primetiti da je posle tri trogodišnja ugovora Aleksej potpisao ugovor 1+1. Sam je izrazio veliku želju da igra za nas, sa velikom radošću je reagovao na priliku za povratak, pa njegov dolazak nas nije koštao značajnih troškova."

Vatutin je potvrdio da će budžet tima ostati u nivou od prošle sezone.

"Moraćemo da uzmemo u obzir da smo unapred trošili novac kada su u februaru dolazili Lundberg i Erik. S druge strane, rešenje statusa Džejmsa može nam pomoći. Planiramo određene dodatne troškove za selidbu i potrebu da igramo mnogo veći broj utakmica u Megasportu, gde je zakup skuplji".

Prvi čovek Moskovljana nije mogao da potvrdi da li je dolaskom Šveda stavljena tačka na prelazni rok.

"Možda uzmemo još jednog igrača. Verovatno ćemo prvi put posle mnogo godina početi pripreme za sezonu sa nepotpunom ekipom. Gledamo šta se dešava na NBA tržištu, sada je mnogo dešavanja, pa ne isključujem da će još biti potpisivanja. Nema žurbe, istražujemo opcije."

Predsednik CSKA smatra da bi Zenit u bliskoj budućnosti mogao da dobije evroligašku A licencu.

"Zenit ima sve potencijale da postane stalni učesnik Evrolige. Postoji pouzdan vlasnik, infrastruktura, mogućnost privlačenja resursa velikog fudbalskog kluba. Konačno, Sankt Peterburg je najlepši evropski grad, drugi po veličini u Rusiji, dobro lociran u pogledu letova. Strateški mislim da je ovo odlična opcija za očuvanje 'boravišne dozvole' u Evroligi. Osim toga, Zenit je učinio sve da tim učini jačim od prethodnog. Najverovatnije će ponovo zauzeti visoko mesto u VTB ligi i ući će bar u plej-of Evrolige", pojasnio je Vatutin.


tagovi

Andrej VatutinAleksej Šved

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara