Lorens Frenk u društvu GM-a Klivlenda Majka Gensija na utakmici Mega - Split (©MN Press)
Lorens Frenk u društvu GM-a Klivlenda Majka Gensija na utakmici Mega - Split (©MN Press)

Predsednik Klipersa Lorens Frenk: Beograd uvek ima fantastične igrače i redovno ga posetim u potrazi za talentima

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.03.23. | 10:27

"Bio sam privilegovan da treniram Nenada Krstića, Zorana Planinića i Boštjana Nahbara i uvek sam imao veliko poštovanje za evropske košarkaše. Obožavam Miloša Teodosića, a Nikola Jokić je genije", rekao je glavni operativac tima iz Los Anđelesa za Mozzart Sport

Da je Srbija zemlja košarke, svesni su i u Americi. Dvostruki uzastopni MVP NBA lige (a uskoro možda i trostruki) rodom je iz Sombora, a iz godine u godinu rađaju se novi talenti i sve češće dobijaju šansu u najjačoj ligi sveta. Zato i ne čudi što su NBA skauti redovni na utakmicama naših timova.

Tako su iz prvih redova Hale sportova Ranko Žeravica pobedu Mege nad Splitom ispratili brojni emisari iz SAD, a među njima i predsednik košarkaških operacija Los Anđeles Klipersa, Lorens Frenk.

Izabrane vesti

On je u društvu generalnog menadžera Klivlend Kavalirsa Majka Gensija pomno pratio dešavanja na terenu. A imao je i šta da vidi. Od mlade nade srpske košarke Nikole Đurišića, preko talentovanih hrvatskih centara Danka Brankovića i Mateja Rudana... Sama utakmica bila je veoma interesantna i utisak je prava slika regionalne košarke - atraktivni potezi, borba do poslednje kapi znoja, mešavina košarkaških bisera i prekaljenih asova i na kraju pobeda najmlađe ekipe u ligi.

"Neverovatna je tradicija u Beogradu da uvek ima fantastične igrače, timove i trenere. Kada god idemo da skautiramo, uvek dođem ovde. Tu je i jedan od mojih bivših igrača Nenad Krstić. Imam veliko poštovanje za košarkaše i košarkaške radnike sa ovih prostora", priča za Mozzart Sport glavni operativac Klipersa, Frenk.

Došao je sa željom da pronađe nove talente i utakmica Mege je tek jedna od njegovih evropskih stanica.

"Provešćemo narednih sedam do 10 dana u praćenju brojnih igrača širom Evrope. Obožavam sve dvorane, publiku. Nebitno da li su manje ili veće i uvek se radujem gledanju evropskih utakmica. Pune su karaktera i duha, a entuzijazam i podrška navijača su zaista posebni".

Mega je put NBA poslala 15 igrača. Poslednjeg u nizu Nikolu Jovića kojeg je kao 27. pika na draftu izabrao Majami Hit, a Frenk već neko vreme ima priliku da sarađuje sa Ivicom Zupcem koji je takođe iz Mege izašao na draft.

"Imam mnogo poštovanja za sve što je Miško Ražnatović uradio. Ivica Zubac je za sezonu u Megi mnogo naučio i izuzetno ceni i poštuje čitav program. Sjajna prilika za razvoj igrača".

Naravno, najpoznatiji igrač iz Meginog sistema - Nikola Jokić.

"Neverovatan igrač. Malo toga ne može da izvede. Genije je zbog načina na koji igra, brojke koje on ima nismo nikada videli. Zaista je jedinstven. Kada pričate o tome da je na putu da uzme treću uzastopnu MVP nagradu, to pokazuje koliko je poseban".

Zoran Planinić, Nenad Krstić i Miloš Teodosić (©AFP)Zoran Planinić, Nenad Krstić i Miloš Teodosić (©AFP)

Predsednik Klipersa je svojevremeno radio i kao prvi trener Nju Džerzi Netsa (2004-2009), gde se uverio u mogućnosti evropskih igrača. A onda ga je Miloš Teodosić oduševio...

"Uvek sam imao veliko poštovanje za njih. Dok sam bio trener u Nju Džerziju, ne samo da smo imali Nenada Krstića, već i Zorana Planinića, Boštjana Nahbara... Imao sam sreću da treniram neke sjajne evropske igrače. Miloša obožavam - čarobnjak sa loptom. Njegova vizija, mozak... Poseban je vajb oko njega. Zaista smo uživali dok je bio sa nama i obožavam što u Bolonji i dalje igra sa mnogo uspeha. Veliki sam njegov navijač".

Zbog svega navedenog, jasno je da NBA klubovi sve više gledaju ka Evropi u potrazi za talentima i spremni su da im ukažu šansu. I ne samo da igrači sa Starog kontinenta dobijaju priliku, već i sa drugih. To potvrđuje podatak da je tekuću NBA sezonu počelo 120 internacionalnih košarkaša.

"NBA ima dugu tradiciju sjajnih internacionalnih igrača i njihov veliki broj u ligi dokazuje da je čitava igra globalna. Širom sveta ima sjajnih košarkaša i nevezano odakle ste, ako imate mogućnost da pomognete NBA timu - dobićete priliku", jasno ističe predsednik Klipersa za koje nastupaju tri internacionalca - Francuzi Nikola Batum i Musa Dijabate, uz Zupca.

Iskusni Batum i hrvatski centar imaju ozbiljne uloge u timu Tajrona Lua, ali se ipak sve vrti oko velike četvorke koju je nedavno kompletirao Rasel Vestbruk. Tu su još Kavaj Lenard, Pol Džordž i odlični Norman Pauel kao glavna snaga čete iz Grada anđela koja u izuzetno jakoj konkurenciji na Zapadu zauzima peto mesto sa učinkom 39-36.

"Veliki je broj timova koji se bore za plej-of, trka je izuzetno neizvesna, malo toga razdvaja ekipe. Morate da igrate najbolje što možete uoči plej-ofa, ali i da budete na najvišem mogućem nivou kad počne. Kada pogledate tabelu, situacija se menja svakog dana. Izuzetna je konkurencija, mala je razlika između četvrtog i 11. mesta", zaključio je Lorens Frenk u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

KK MegaLos Anđeles KlipersLorens FrenkNikola JokićMiloš TeodosićNenad Krstić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara