Detalj sa večitog derbija (©MN Press)
Detalj sa večitog derbija (©MN Press)

Predsednik KS Slovenije: U Evropskoj uniji nezamislivo da država finansira klubove, kao Srbija večite

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.10.23. | 21:17

“Zbog državnih sponzora, Partizan i Zvezda mogu da dovedu igrače poput Kaminskog, Pantera, Tobija...“, kaže prvi čovek slovenačkog Saveza Matej Erjavec

Teški porazi Krke i Cedevite Olimpije od Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde otvorili su u Sloveniji pitanje razlike u kvalitetu tamošnjih i ovdašnjih klubova. Krka je deklasirana sa 40, a Cedevita Olimpija sa 43 razlike. I tu se vidi ozbiljna razlika u kvalitetu i klasi.

Razlog za to je, kako tvrdi predsednik Košarkaškog saveza Slovenije Matej Erjavec – u finansijama. Ne krije da je prisustvo državnih sponzora u redovima beogradskih večitih možda i najvažniji faktor...

Izabrane vesti

“Razlika je u finansijama. Zbog države i državnih sponzora, oba kluba mogu sebi da priušte igrače poput Kaminskog, Pantera, Tobija... Sa tim ne možete da se takmičite“, rekao je Erjavec u razgovoru za list Večer i nastavio:

“Užasno je što su se utakmice igrale u istom kolu. Bili su to crni dani za slovenačku košarku, jer smo na delu videli kolika je razlika između slovenačke i srpske klupske košarke“.

Novinare renomiranog lista iz Maribora interesovalo je zašto država ne bi stala iza nekog slovenačkog kluba, kako bi bio konkurentniji Partizan Mozzart Betu i Crvenoj zvezdi?

“Bila bi to stvar od velikog interesa za Savez, jer bismo imali jak klub, više reprezentativaca i mladi igrači onda ne bi odlazili. Ali, to je nezamislivo! Ne samo u Sloveniji, već i u celoj Evropskoj uniji je nezamislivo da država finansira klubove kao što to čini Srbija. To nije dozvoljeno“.

Na pitanje zašto svaki slovenački klub ima bar jednog Amerikanca u svojim redovima, uzvratio je:

“Kažu mi da je to zato što su američki igrači jeftiniji od slovenačkih. Verujem u to, ali to nije dobro. Ne možemo to da zabranimo, ne možemo da ne dozvolimo strancima da dođu kod nas u globalnom svetu“.

O tome zašto se Slovenija nije kandidovala za organizaciju olimpijskih kvalifikacija kaže da je u novembru trebalo uplatiti 2.300.000 evra za organizaciju, što nije smatrao realnim zbog toga što se država još oporavlja od posledica strahovitih poplava. Odlazak Raše Nesterovića sa mesta genseka Saveza vidi kao posledicu umora, ne zbog navodnog razmimoilaženja o tome ko treba da bude selektor. Navodno, Nesterović je želeo Igora Kokoškova nazad...

“Nije tačno (da je to razlog). Jednostavno se zasitio posla. Ima porodicu, ima određene obaveze, Što se Kokoškova tiče, nije tajna da svi želimo da on bude sa nama. Svi smo prijatelji. Međutim, njegov povratak nije bio ni blizu. Nekoliko je razloga. Pre svega, sve i da hoće (da bude sa nama), fizički je neizvodljivo. U poslednje tri godine promenio je pet klubova ili reprezentacija. Ne može više da se seli. Ne mogu da zamislim da će sa nama biti na leto“.

Govorio je Erjavec i o suđenju na Mundobasketu, o oštrim reakcijama Luke Dončića na udarce koje je trpeo u četvrtfinalu sa Kanadom, a nije bilo reakcija sudija...

“Suštinski je bio u pravu. Preterivao (u reakcijama) jeste, ali kada pogledate video – vidite koliko je udaraca dobio. To su sve bile lične greške. Sada treba ili menjati pravila ili poštovati postojeća. Ako Luka zaslužuje 40 slobodnih bacanja, neka ih dobije. Luka je dominantan košarkaš, verujem da ga je frustriralo što nije imao adekvatnu zaštitu. Nije prvi koji je bio nezadovoljan sudijama, isto je radio i Majkl Džordan. Luka može da se meri samo sa najboljim u istoriji“, priča Erjavec i otkriva:

“Srbi su nam se zahvalili. Rekli su nam da su najbolje suđenje imali protiv Kanade u polufinalu, baš zato što je Luka kritikovao sudije. Tada se kriterijum malo promenio“.

Pominje prvi čovek slovenačkog Saveza da su osiguranja za NBA igrača “daleko skuplja od osiguranja za evropske igrače“, ali da ih pokriva FIBA. Da nije tako, kaže, Savezi ne bi mogli da pokriju plaćanje osiguranja. Kolege su navele primer Vlatka Čančara, koji je tokom priprema za Mundobasket pokidao prednji ukršteni ligament...

“Kada se to dogodilo, odmah me je zvao Andreas Zaglis. Bio je u Grčkoj, na svečanosti za Nikosa Galisa. Tada mi je rekao da mora nešto da uradi po pitanju toga da prijateljske utakmice budu stvarno prijateljske. Taj meč (protiv Grčke) bio je izuzetno fizički zahtevan, sa mnogo kontakata“.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetABA ligaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara