Aleksej Pokuševski i Deni Avdija (©MN Press)
Aleksej Pokuševski i Deni Avdija (©MN Press)

Predviđanja stručnjaka: Avdija kao drugi pik u Golden Stejtu, Pokuševski na putu za Boston

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.09.20. | 18:42

Ovo deluje zanimljivo

Takmičarska 2019/20 još traje i još je ostala da se odigra jedna utakmica konferencijskog polufinala između Denvera i Klipersa, nova sezona bi najranije mogla da startuje tek od katoličkog Božića 25. decembra, a niko u sedištu NBA lige nema predstavu kada bi ovogodišnji draft mogao da se održi.

I dalje se kao zvanični datum pominje 16. oktobar, ali zbog sve lošije epidemiološke situacije u SAD vrlo je moguće da bi najveća košarkaška lutrija još jednom mogla da se pomeri. Šta to znači za novu sezonu, igrače koji se nadaju izboru od strane najjačih klubova na planeti i njihovu implementaciju u NBA sistem ostaje da vidimo, ali američki stručnjaci i dalje se ozbiljno bave generacijom koja će se ove jeseni naći u konkurenciji.

Izabrane vesti

Tako su kolege sa sajta Ringer objavile svoja predviđanja za prvu rundu drafta i šta je to što će klubovi birati. Košarkaškoj publici u Srbiji svakako je najvažnije pitanje sudbine supertalentovanog Alekseja Pokuševskog, ali i to gde bi na kraju mogao da završi nesuđeni srpski reprezentativac Deni Avdija.

Prema najnovijim analizama, zlatni dečko izraelske košarke i sin nekadašnjeg Zvezdinog kapitena Zufera mogao bi da bude izabran sa druge pozicije i to od strane Golden Stejta! U obrazloženju stoji da su upravi Voriorsa sve karte otvorene i da sa svojim pikom mogu da urade šta god žele. Da ga iskoriste, trejduju za nekog ko bi odmah mogao da ima uticaj na igru Ratnika ili da naprave kombinaciju za budućnost.

U slučaju da se odluče da iskoriste pravo drugog izbora, pouzdani izvori s one strane Atlantika kažu da će izbor Golden Stejta biti igrač na krilnoj poziciji. To bi teoretski mogao da bude Entoni Edvards, kome se ipak daje najviša pozicija na ovogodišnjem draftu i selidba u Minesotu, a ako tako ostane, onda bi logičan izbor po mišljenju Ringera bio upravo Avdija.

Uprkos mladim godinama, ima određeno iskustvo u Evroligi, a nedavno je izabran i za najkorisnijeg igrača izraelskog prvenstva. Takođe, pored solidnog šuta izdvajaju njegove organizacione sposobnosti. Avdija je u prvi plan iskočio posle eksplozije Luke Dončića u Dalasu i deo američke javnosti izraelskog reprezentativca vidi kao nekog ko bi mogao da ima dobar razvojni put u NBA. Ipak, u zaključku se navodi da bi za Voriorse idealan scenario bio da kartu drugog pika zamene za dva visoko plasirana igrača.

Što se Alekseja Pokuševskog tiče, oko njegovog imena ponovo orbitira Boston! To znači da bi srpski sin bio izabran sa 14. pozicije. Kako se objašnjava, Seltiskima u ovom trenutku nije potrebno ništa po hitnom postupku, jer su dobro popunjeni na krilima, imaju dobre, a jeftine centre, ali i igrače koji se dobro snalaze sa loptom u rukama. Dakle, ne moraju da jure neko jako ime, već postoji mogućnost da potraže potencijalnu bombu i to baš u liku Pokuševskog! Ringer je srpskog internacionalca okarakterisao kao “najveću kocku“ na višim pozicijama u prvoj rundi drafta. Jer, sa 213 centimetara visine može da pogađa šuteve sa svih pozicija i dribla loptu kao znatno niži igrači.

Mladi srpski reprezentativac se razvijao u drugom timu Olimpijakosa i na utakmice su dolazili emisari brojnih NBA klubova, od Hjustona, do Lejkersa. Prošlog meseca se u jednoj analizi pominjalo da bi Pokuševski mogao čak kod Bobana Marjanovića i Luke Dončića u Dalas.

Zanimljiv je podatak da će Pokuševski postati drugi najmlađi igrač koji će biti draftovan otkako je srednjoškolcima zabranjeno da budu deo najveće košarkaške lutrije. Pokuševskom se najviše zamera to što je suviše mršav za NBA košarku i napominje se da “možda neće uspeti, ako ne bude dodao mišićne mase“. Ipak, Pokuševski krajem decembra puni tek 19 godina i vreme radi za njega i jačanje muskulature...




tagovi

NBA draftAleksej PokuševskiDeni Avdija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara