Detalj koji je rešio utakmicu (©Reuters)
Detalj koji je rešio utakmicu (©Reuters)

Prepelič imao dvokorak za istoriju, slovenački san ugasila Batumova rampa

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.08.21. | 14:49

Neverovatna utakmica u Tokiju, Francuska ide na megdan četvorostrukom uzastopnom šampionu

Finale olimpijskih igara igraće Francuska i Sjedinjene Američke Države! Slovenački san je ugasila rampa Nikole Batuma koji je u poslednjim sekundama blokirao pokušaj Klemena Prepeliča da iz dvokoraka ispiše istoriju i odvede aktuelnog evropskog šampiona na prag trona - 90:89 (27:29, 15:15, 29:21, 19:24).

Odbrana Francuske uradila je sve da poslednji napad na utakmici ne rešava Luka Dončić koji je mnogo puta u karijeri dosad pogađao odlučujuće šuteve. Pošto je bio udvojen i praktično nateran da se oslobodi lopte, Dončić je poslao loptu ka Klemenu Prepeliču koji je imao dvokorak za istoriju. Ipak, koš za pobedu ostala je na vrhovima prstiju kapitena Nikole Batuma koji se pružio najviše što je mogao i sprečio dželata Srbije iz finala Evrobasketa 2017. da ponovo navuče herojski plašt i izrežira senzacionalni rasplet - prolaz u finale i sigurno srebro pred finale sa SAD! Imao je Prepelič petlju da pokuša ono što bi malo ko smeo u napadu za koji su potrebni čelični živci i sve je uradio kako je trebalo, samo se Batum ispostavio kao nepremostiva prepreka. Jer, nije mu to bila prva, već četvrta blokada na utakmici, ujedno i prelomna!

Izabrane vesti

Ma koliko su nam samo uzbuđenja doneli u ova dva sata kvalitetnog programa! Kada je Nando de Kolo pogodio trojku za 82:78 na četiri i po minuta do kraja susreta sve se okrenulo protiv Slovenije. Promašaj Dončića za tri doveo je bronzanu ekipu sa Mundobasketa u Kini da još jednim hicem verovatno stavi tačku. Umesto toga najbolji strelac utakmic De Kolo morao je prisilno da ispali hitac na isteku napada što je samo vratilo tračak nade.

Dončić je izvukao brze poene, a tehnička greška dosuđena Vensanu Koleu dovela je Sloveniju na poen zaostatka. Prepelič je bio siguran i uz tri i po minuta na semaforu rezultat je glasio 82:81. Jednu od najboljih rola dosadašnje karijere Furnije je potvrdio velikom trojkom za 85:81, da bi u sledećem napadu ponovo Prepelič uzvratio, posle čega je nastala ludnica. Faul koji je nedugo zatim Prepelič izvukao od De Koloa doveo je do promašaja koji je pokupio prvi strelac Slovenije Majk Tobi! Pogodak uz faul poravnao je rezultat na 85:85 na tri minuta do kraja.

Prepelič, Tobi i Dončić (©Reuters) Prepelič, Tobi i Dončić (©Reuters)

Nakon poslednjeg uspešnog hica De Koloa za 87:85, Slovenija je propustila tri velike šanse da potpuno okrene rezultat. Blažič i Prepelič su ispustili tri hica, da bi Timoti Luvavu potvrdio vrhunsku rolu iz drugog plana trojkom na 56 sekundi, kada je rezultat glasio 90:85. Minut odmora samo je najavio završnicu u kojoj se sve rešavalo na jednu loptu. Prepelič je ponovo dobio faul za dva bacanja, ali je bio polovičnog učinka, što je nadoknadio tako što je izvukao faul u napadu od Evana Furnijea, potom novom trojkom za 90:89 na asistenciju Dončića! Dok je košarkaš Valensije pogađao, Dončić je pakovao napade, svestan da je fokus odbrane Francuske isključivo na njemu. Za igru su ostale još 33 sekunde. I to kakve...

De Kolo nije uspeo da pogodi šut sa poludistance, što je ostavilo poslednji napad na utakmici Sloveniji. Nije se dalo Prepeliču da šokira rivala koji je pred sam početak olimpijskog turnira viđen na podijumu...

Fantastičnu košarkašku predstavu dali su nam košarkaši Francuske i Slovenije! Čak i kada su Galski petlovi otišli na jedinu dvocifrenu prednost na utakmici (69:59) uz dva i po minuta pre kraja treće deonice, niko nije smeo da se zakune da tim iz Dežele neće moći da uzvrati udarac i pomrsi račune. Upravo to se i dogodilo. Ali, na kraju su košarkaši Slovenije ipak morali da priznaju poraz...

Šteta, velika šteta. Slovenija je pokazala srce, želju, neviđenu motivaciju i izostanak bilo kakvog straha i preteranog respekta prema rivalu koji, ruku na srce, za dva dana može ravnopravnije da se potuče sa Amerima za zlato. Slovenija je imala i pokazala srce veliko kao cela nekadašnja država, jer su verovatno svi danas želeli zbog Luke Dončića da ode skroz do kraja.

Luka Dončić i Rudi Gober (©Reuters)Luka Dončić i Rudi Gober (©Reuters)

Luka Dončić je utakmicu završio tripl-dablom sa 16 poena, ali samo 5/18 iz igre, te 18 asistencija i 10 skokova! Iako je utisak da se Dončić "krio" u poslednjih nekoliko minuta, Francuska je defanzivno uradila sve da ga maksimalno izmori i natera da se oslobodi lopte pre šuta. Zato je superzvezda Dalasa meč završila sa čak 18 asistencija, svesna da ga ruka nije slušala na šutu. Najefikasniji igrač Slovenije bio je Tobi sa 23 poena, uz osam skokova. Prepelič je imao 17 (6/12 iz igre, 2/6 za tri), Blažič 14, a Čančar 11 poena uz jedan skok do dabl-dabla. Kod Francuske 25 poena fantastičnog De Koloa, sedam skokova i pet asistencija. Furnije je dopisao 23, a Luvavu 15 poena i njegova partija će se i te kako pamtiti.

Finale muškog turnira igra se u subotu od 4.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je susret između Slovenije i Australije za bronzu istog dana od 13 časova.

OLIMPIJSKE IGRE (košarkaši) - POLUFINALE

Četvrtak

SAD - Australija 97:78

/Durent 23 - Mils 15/

Francuska - Slovenija 90:89

/De Kolo 25 - Tobi 23/


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021košarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija FrancuskeLuka DončićRudi GoberNando De KoloKlemen PrepeličMajk TobiJaka BlažičEvan Furnije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara