Majk Meloun i Džamal Mari (AFP)
Majk Meloun i Džamal Mari (AFP)

Priča o lojalnosti i "oštećenoj robi"

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.05.23. | 14:44

Majk Meloun ukratko ispredavao lekciju o tome da oštećena roba ne mora uvek na pijačnu tezgu, buvljak, da ne mora uvek da posluži kao sredstvo za razmenu. Da je i te kako popravljiva. Da ukoliko umete da je preradite, vremenom može dodatno dobiti na vrednosti

Denver Nagetsi su na pragu velikog finala NBA lige. Ekipa koja nikada nije stigla do poslednje prepreke pred šampionski prsten na putu je da pometla franšizu što je to isto prstenje osvajala u 17 navrata. Pljušte hvalospevi na račun Nikole Jokića nakon što je Denver došao do, istorija NBA lige kaže, nedostižnih 3:0 u seriji. Niko se nikada, a 149 timova je pokušalo, nije vratio posle toliko zaostatka.

Izabrane vesti

I s pravom je Srbin u fokusu javnosti. Dve maestralne predstave prikazao je u uvodna dva meča u Bol areni, dok je sinoć, iako poprilično nervozan i napadački tih, uspeo da u odlučujućoj deonici spakuje Los Anđeles Lejkersima 15 poena i Lebrona Džejsa, Entonija Dejvisa i drugove baci na kolena.

Ali upravo u noći između subote i nedelje pobijena je teza o nedovoljnoj pomoći saigrača Nikoli Jokiću, jer su Džamal Mari, Majkl Poter Džunior, Kentejvijus Koldvel Poup, te Brus Braun dali ogorman doprinos jednoj od najvažnijih pobeda u sezoni.

Nagetsi teško da bi uspevali da ostanu u egalu, odnosno blagoj prednosti do poluvremena da Džamal Mari nije priredio šou kakav se retko viđa. Nastavio je tamo gde je stao u poslednjoj deonici utakmicie broj 2. Ruka mu se tada užarila, a Kanađanin je spržio mrežicu Jezerdžija sa 23 poena.

Što reče Majk Meloun nakon ta 23 poena, kada pogodi taj jedan, prvi šut, obruč se u Marijevim očima raširi, a sledi šuterski trening, kao da probacije loptu kroz hula-hop. Tako je bilo i sinoć u nekadašnjem Stejpls centru. Zamaskirao je 26-godišnjak Jokićevu ofanzivnu neprepoznatljivost tokom prvog poluvremena isporučivši 17 poena u prvom, pa još 13 u drugom kvartalu.

Na velikom odmoru Mari je imao dva poena više od ostatka svog tima. a onda su Lejkersi počeli da ga hapse po čitavom terenu. Super-agresivna odbrana na Mariju dala je rezultat, nije poentirao u trećoj deonici, ali je pametno počeo da razigrava saigrače, da bi u četvrtoj četvrtiti kada su Nagetsi dvocifrenom serijom rešili pitanje pobednika ubacio sedam i te kako važnih poena.

Poznat je Mari kao momak koji s prelaska s ligaškog dela sezone u plej-of postaje znatno krvoločnija košarkaška zver. Nešto poput Džimija Batlera. A kako je Batler doneo Majamiju dva brejka i vođstvo 2:0 u Seriji protiv Bostona, društvenim mrežama već kolaju retro-fotografije Majkla Džordana i Kobija Brajanta u duelu uz šaljivo poređenje da će tako izgledati okršaj Marija i Batlera u finalnoj borbi za prsten.

Setimo se plej-of-a iz takmičarske 2019/2020. Pandemija korona virusa uslovila je igru u takozvanom bablu, a Mari je pred praznim tribinama sipao Juti po 50 poena, bio odličan i od polovine serije protiv LA Klipersa, ali su Lejkersi tada zaustavili Nagetse u finalu Zapada. Pokazao je Mari tada od čega je sazdan, ali je strahovita povreda prednjih ukrštenih ligamenata iz aprila 2021. godine pretila da unazadi karijeru koja preti da postane sjajna. Jednu od najtežih povreda u sportu Kanađanin je doživeo protiv Golden Stejta i zbog nje je propustio ne samo završnicu pomenute, već i čitavu narednu sezonu 2021/22.

"Sećam se trenutka u autobusu sa njim. Išli smo na aerodrom dan nakon utakmice u kojoj je doživeo povredu. Oči su mu bile pune suza. Rekao sam mu 'Čoveče vratićeš se iz ove povrede i ne samo da ćeš se vratiti. Bićeš bolji.' U tom trenutku teško je poverovati u takve reči. Njegova prva misao bila je 'Vi ćete me trejdovati, ja sam oštećena roba. Naravno da nećemo', rekao sam mu. 'Ti si naš. I bićeš još bolji igrač. Ono što radi u aktuelnom plej/ofu je samo podsetnik da čovek kojeg smo draftovali pre sedam godina konstantno pronalazi načine da napreduje i da zaista zablista na najvećoj svetskoj pozornici", rekao je Maloun nakon Marijevih 37 poena, sedam skokova, šest asistencija i dve ukradene lopte sinoć.

To bi ukratko bila priča o lojalnosti, privrženosti, vernosti, odanosti. Kako vam drago. Lekcija o tome da oštećena roba ne mora uvek na pijačnu tezgu, buvljak, da ne mora uvek da posluži kao sredstvo za razmenu. Da je i te kako popravljiva. Da ukoliko umete da je preradite, vremenom može dodatno dobiti na vrednosti.

Ta oštećena roba je Lejkersima za dve četvrtine (poslednjoj druge i prvoj treće utakmice) ubacio 40 poena uz šut iz igre 14/17. Taj sedmi pik sa drafta iz 2016. godine je postao prvi čovek od plej-ofa 1998. što je kroz tri četvrtine jednom rivalu isporučio 53 poena. Taj saborac Nikole Jokića sposoban da kompenzuje period lošije igre nekrunisanog MVP-a u finalu Zapada nije postigao manje od 30 poena, a prosečno teroriše Lejkerse sa 35 poena uz 52 posto šutra iz igre i 46 odsto za tri poena uz 93 procenata uspešnosti sa linije za slobodna bacanja.


Plej-of 2020. obeležio je sa 26.5, poena, 6.6, asistencija i 4,8 skokova u proseku na 19 utakmica. Posle 14 u ovogodišnjem proseči 27,9 poena, 6,2 asistencije i 5,6 skokova na 14 duela. I što je najvažnije, bar-a-bar sa Nikolom Jokićem vodi Denver ka najvećem uspehu u istoriji franšize.

Jer kao što reče Medžik Džonson - Kada superzvezde poput Jokića i Marija igraju istovremeno na najvišem nivou i ako tako ostane, Nagetsi će biti prvaci.


tagovi

Džamal MariDenver NagetsMajk Meloun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara