Nikola Jokić (©fiba.basketball)
Nikola Jokić (©fiba.basketball)

Pričali su Janis i Luka, sada i Jokić: Teže je igrati košarku u Evropi nego u NBA

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.09.22. | 09:48

"Drugačije je. Malo je i do pravila. Imate manje prostora, linija za tri poena je bliža, visoki igrači mogu da se zadrže u reketu", rekao je srpski košarkaš

Iako je potpuno jasno da je NBA liga najbolja na svetu i da sa druge strane Atlantika igraju najveće zvezde svetske košarke, odavno se vodi polemika gde je teže igrati - tamo ili u Evropi? Sve je više igrača koji tvrde da je komplikovanije u evropskoj košarci, pod FIBA pravilima...

Pričali su o tome brojni NBA asovi, a nedavno se dobar broj predstavnika najjače lige na planeti okupio na Evrobasketu i još jednom okusio košarku Starog kontinenta. Među njima i Nikola Jokić.

Izabrane vesti

Timovi iz SAD su počeli da se okupljaju i spremaju za nastupajuću sezonu, pa je tako srpski košarkaš govorio na konferenciji za medije Denver Nagetsa. Dotakao se upravo ove teme, s ozbirom da je leto posvetio reprezentaciji i branio boje Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket i na kontinentalnoj smotri.

"Drugačije je. Malo je i do pravila. Imate manje prostora, linija za tri poena je bliža, visoki igrači mogu da se zadrže u reketu. Bilo je interesantno ponovo to iskusiti, nisam dugo igrao tu košarku. Teže je jer morate brzo da razmišljate. U NBA ako prođete pored igrača, vidite kako pristiže pomoć, u Evropi je već tu, pa morate da razmišljate i unapred", rekao je Jokić.

U finišu minule sezone slično je govorio i Luka Dončić.

"Košarka u Evroligi je više timska, posvećuje se više pažnje taktici i imate manje vremena. U NBA je teže jer postoji veliki broj igrača koje je nemoguće čuvati. Moram ipak da kažem da je jednostavnije davati poene u NBA zbog drugačijih pravila, prostora koji imate, vremena. Postići 30 poena na utakmici Evrolige je teže nego u NBA, bez dileme. Ako u Evropi imate igrača poput Rudija Gobera, on može da ostane u reketu koliko poželi. Samo zbog tog pravila, ovde u NBA možete da postignete makar 10 poena više", pričao je Luka.

Pre samo par dana još jedan igrač koji je dva puta zaredom osvajao nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige govorio je o razlikama američke i FIBA košarke.

"U Evropi je daleko teže nego u NBA. Jasno, u NBA je veća koncentracija talenata, ali čini mi se da je u Evropi intenzivnije. Ljudi vas prate po čitavom terenu i igra se fizički daleko više. Ne znam da li je to zbog manje talenta", složio se Janis Adetokunbo sa Jokićem i Dončićem.

Kada se slože dva igrača koja su osvojila četiri poslednje MVP nagrade u NBA i prvi kandidat da se domogne prestižnog priznanja naredne sezone, stvar je prilično jasna.


tagovi

Nikola JokićLuka DončićNBA ligaEvrobasket 2022

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara