Detalj sa oproštajne utakmice Dude Ivkovića u Atini (
Detalj sa oproštajne utakmice Dude Ivkovića u Atini (

Printezisovo sećanje na Dudu Ivkovića: Bio je strog, naterao me je da verujem u sebe

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.09.21. | 15:18

"Sećam se da ga je Spanulis molio da bude blaži, jer su ga se mladi igrači plašili"

Ogroman trag ostavio je Dušan Duda Ivković u grčkoj košarci. Vidi se to po broju igrača, klubova i organizacija iz zemlje Helena koji se javno opraštaju od čuvenog stručnjaka nakon vesti da je preminuo u 78. godini.

Među onima koji su sa setom evocirali uspomene na srpskog trenera je i veteran Jorgos Printezis, koji je pod Ivkovićevom komandom u Olimpijakosu stigao do trofeja Evrolige 2012. godine. Pobedom nad CSKA upravo njegovim košem u poslednjoj sekundi meča.

Izabrane vesti

"Tražio je da ja šutiram. Prva stvar koju je tražio od ekipe kada je došao bilo je uigravanje takvih akcija, jer je voleo brze napade koji se rešavaju u nekoliko sekundi. Vremenom, to smo radili po automatizmu", prisetio se Printezis u video uključenju, a prenosi grčki portal Sport24.

Sarađivali su samo godinu dana, ali je 36-godišnji krilni centar pun utisaka kada priča o srpskom stručnjaku.

"Te sezone (2011/12) imali smo mlad tim. Od prvog dana priprema Duda je zahtevao strogu disciplinu, a pojedini igrači su imali problem sa samopouzdanjem. Sećam se da ga je Spanulis zbog toga pitao može li da bude malo blaži, jer ga se mladi igrači plaše i moguće je da preteruje u svom pristupu. Sutradan je ušao u svlačionicu s osmehom i upitao: 'Da li me se plašite? Nemojte, ja sam sa vama'. I narednih nekoliko dana je zaista bio blaži, češće se osmehivao, ali kada je bilo problema, podizao bi glas. Srećni smo što smo ga imali za trenera", konstatovao je Printezis prepričavajući jednu od brojnih anegdota za koje rekao da mu padaju na pamet kada priča o Dudi Ivkoviću.

Upravo takav, strožiji, pristup njemu je pomogao da napreduje u igri.

"Imao je ogroman talenat da čita ljude. Znao je kako da dodeljuje uloge i gradi takmičarski identitet ekipe. Odabrao bi dva-tri igrača koje simpatiše i njima bi dao svu slobodu. Ja sam imao sreću da budem jedan od njih, a to mi je pomoglo da verujem u sebe, što je jako bitno u sportu. Mnogo mi je značilo na psihološkom planu i blagosloven sam što sam to doživeo. U Olimpijakosu je jako važno pobeđivati, a sezona 2011/12. je bila fantastična".

Kaže Printezis da je Ivković umeo da bude težak čovek, i na terenu i van njega.

"Želeo je da sve funkcioniše pod konac i zahtevao je disciplinu. To nekada može da bude mač s dve oštrice, ali za grčku košarku je takav mentalitet bio prava stvar, motivišuć. Bio je trener koji je zadobio poštovanje svih i mnogo je pomogao mladima", istakao je i dalje aktivni Printezis.

Ponovio je Grk da je Ivković delio igrače po tome kako će im pristupiti i da je bio privilegovan što je u grupi "omiljenih". Za razliku od Kostasa Slukasa koji je u početku imao problem u komunikaciji sa trofejnim strategom.

"Bilo je igrača koji su imali poteškoća u saradnji sa njim. Ja sam imao sreće i zato će mi uvek biti u srcu. Duda bi dao slobodu dvojici, trojici, dok bi tri-četiri igrača radili za ekipu, a na trojicu-četvoricu bi vikao", otkrio je Jorgos Printezis.



tagovi

Jorgos PrintezisDušan Ivković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara