Dušan Ivković (©MN Press)
Dušan Ivković (©MN Press)

Učitelju, hvala na svemu što ste nas naučili

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.09.21. | 10:53

Grci se redom opraštaju od Dušana Ivkovića

"Legende nikad ne umiru", poruka je grčkog Sporta24 na društvenim mrežama povodom vesti da je u 78. godini preminuo Dušan Duda Ivković.

Čuveni trener ostavio je dubok trag u Grčkoj, gde je tokom karijere vodio neke od velikana tamošnje košarke. Prvo Aris od 1980. do 1982, zatim PAOK (1991-1993), Panionios (1994-1996), Olimpijakos (1996-1999), AEK (1999-2001) i na kraju ponovo Olimpijakos (2010-2012), kada je klubu iz Pireja doneo drugi trofej evropskog prvaka (prvi je osvojen 1997).

Izabrane vesti

Šampion u zemlji Helena bio je sa PAOK-om 1992. godine i potom dvaput sa Olimpijakosom, u pomenutim 1997. i 2012. Grčki kup osvojio je četiri puta, dvaput sa Olijem i dvaput sa AEK-om.

Koliko je Ivković bio značajan za grčku košarku pokazuju poruke kojima se tamošnji klubovi i organizacije opraštaju od legende.

"Velika ličnost svetske košarke preminula je danas u 78. godini. Dušan Ivković, Srbin sa velikim prisustvom u Grčkoj, koju je osećao svojom drugom kućom. Članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza Grčke, na čelu sa predsednikom Vangeliosom Lioliosom, izražavaju tugu zbog ovog velikog gubitka. Ivković je bio čovek koji je dao značajan doprinos napretku sporta u svetu, ali i u našoj zemlji nakon što je svoje trenersko prisustvo spojio sa značajnim timskim uspesima na međunarodnoj sceni", navodi se u poruci grčkog Saveza.

Olimpijakos je na svom sajtu vest o smrti Dušana Ivakovića naslovio konstatacijom: "Otišao je najveći od svih".

"Crveno-bela porodica je devastirana. Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, ogromni Dušan Ivković, više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje i ostavio iza sebe veliki jaz. U takvim trenucima reči su suvišne... Naše misli su sa njegovom porodicom. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvek ćemo te se sećati. Srećan put, legendarni Dudo", poručili su crveno-beli.

I veliki rival Panatinaikos se oglasio.

"Izražavamo iskreno saučešće porodici jednog od najvećih učitelja u istoriji sporta".

Sličnu poruku poslala je Asocijacija profesionalnih košarkaša.

"Sećaćemo vas se s ljubavlju! Pamtićemo šta ste nam dali! Srećan put učitelju".

Žal zbog odlaska svog bivšeg trenera izrazio je i Aris.

"Odlazak legendarnog srpskog trenera izazvao je tugu u svetu košarke", navodi se između ostalog u vesti objavljenoj na sajtu solunskog kluba.

I drugi Ivkovićev klub u Grčkoj, PAOK, uzdrman je ovom vešću.

"Učitelj, mudrac, veliki Dušan Ivaković. Ogromna ličnost svetske košarke preminula je danas, ali sećanja će trajati zauvek, kao i njegov ogroman doprinos sportu. Srećan put, Dudo", poručuju crno-beli.



tagovi

Dušan Ivković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara