Finale Evrolige Fenerbahče - Šopron (©FIBA)
Finale Evrolige Fenerbahče - Šopron (©FIBA)

Proboj na svetsku scenu: Dve milijarde žena zainteresovano za sport, samo još kompanije to da shvate...

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.04.22. | 18:22

Direktorka Evrolige Rozer Keralto pričala o borbi koju vodi ženska košarka

Nedavno odigrano finale Evrolige pred 10 hiljada navijača u Istanbulu nije slika koja se često viđa na ženskoj košarci. Zapravo ni u ženskom sportu generalno. Koliko god kvalitetno radile svoj posao, sportiskinje mnogo teže privlače sponzore, kompanije, navijače... Često vode borbu sa vetrenjačama, jer mnogo toga ne zavisi direktno od njih. Međutim, sada je situacija mnogo povoljnija nego što je to bio slučaj ranije.

O problemima sa kojima se susreće ženska košarka i njenoj popularizaciji pričala je direktorka Evrolige Rozer Keralto u intervjuu za "Palco23.com".

Izabrane vesti

"Ova priča se ne tiče svakog sporta posebno, nego je problem u vidljivosti kompletnog ženskog sporta. Naravno postoje oni koji su u prvom planu u odnosu na ostale. I ranije su postojale sekcije u kojima su žene bile važne - tenis, gimnastika... Sada se dešava postepen rast i u drugim sportovima", rekla je Rozer Keralto.

I košarka mora da iskoristi trenutnu situaciji i pomeranje sa nekih nižih lestvica ka vrhu.

"Moramo da imamo strukture u kojima su sportisti glavni. Ali, ako nema promocije i komercijalnog segmenta iza njih, sve je beskorisno. Sport nije samo ono što se dešava na terenu. Ženske košarkaške utakmice se već igraju, već postoje! Ono što nedostaje je da ih javnost vidi".

U Španiji skoro 130.000 žena igra košarku, ali pitanje je zašto taj sport onda ne donosi prihod...

"Zato što nedostaje komercijalni deo. Ženska košarka je u začaranom krugu, istorijski se smatrala samo hobijem. To je bilo doba kada su žene iz porodičnih ili poslovnih razloga napuštale sport. Sada je potrebno napraviti balans između navijača, institucija, saveza, lige i klubova. Na kraju krajeva, navijači drže taj ključ, oni odlučuju da li će ženska košarka dobiti prihod ili ne".

Stanje sigurno može da se poboljša zajedničkim snagama.

"Igrači treba da budu sigurni da mogu da žive od košarke. U svetu je 50 odsto žena zainteresovano za sport, to je skoro dve milijarde! Treba kompanije i brendovi to da shvate. Tržište koje postoji je ogromno i ima veliki potencijal da raste. Dobra vest je da se ženski sport budi, jer pre 20 godina me niko nije pitao za žensku košarku. Znači postoji galama, a galama je uvek dobra".

U nekoj meri se sport i dalje smatra poslom za muškarce...

"To su istorijska pitanja. Nekad je sport bio samo muška stvar, ne samo u sportskom delu, nego u menadžmentu. Zato su kompanije odgovorne za ovo što se dešava. U Evroligi smo to shvatili i sada već imamo uključeno 33 odsto žena. Ženski sport ne treba da kopira muški, jer postoje stvari koje nisu iste. Nepohodno je izvršiti analizu i ne ponoviti greške koje su pravljenje u muškim disciplinama. Naravno da od njih možemo i da naučimo mnogo, jer postoje muški modeli koji odlično funkcionišu dugi niz godina. Igračice moraju da znaju da treba da naprave korak dalje da bi utakmice postale gledane. Treba da dođu do izražaja u novinama, na društvenim mrežama... Da bi dostigle kvotu koju osvajaju muškarci, potreban je veliki trud. Nije dovoljno samo prikazivanje utakmica na TV, već promocija mora da bude mnogo kompleksnija".

Da ima milion evra Rozer Keralto bi bez sumnje uložila u ženski sport.

"Bih, zato što verujem u taj potencijal. Samo bih želela da budem sigurna da bi taj milion bio dobro raspoređen, inače bi novac otišao veoma brzo", zaključila je Rozer Keralto.


tagovi

ženska košarkaEvroliga za košarkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara