""
""

PROVUKOŠE SE ORLOVI: Letonija nas previše namučila, ali je na kraju pala!

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.09.13. | 19:37

Posle vrlo jakih 20 minuta u prvom poluvremenu, naši momci su ušli u bespotrebnu jurnjavu sa Letoncima, koja nas je umalo koštala pobede

Od sjaja do očaja - košarkaši Srbije umalo su prokockali izvanrednu igru iz prvog poluvremena i u drugih 20 minuta priredili našim navijačima pravu traumu. Kako bilo, Orlovi su zabeležili treću pobedu u četiri meča u grupi B i tako overili plasman u narednu fazu takmičenja, najverovatnije sa prve pozicije na tabeli - 80:71. 

U prvih 20 minuta Orlovima je sve išlo od ruke, a Letonija je bila u potpunom "kanalu". Krstić, Katić i Kalinić su vukli naš tim ka sigurnoj pobedi, a onda su se uloge zamenile, pa je "lovac" posto "lovina". Sada je Srbija bila ta koja je igrala nervozno, bezidejno, koja je išla na ishitrene šuteve, iako je i dalje imala prednost. Janičenoks i Blums su rukama i nogama, na sve moguće i nemoguće načine tražili način da i konačno slome otpor našeg tima, ali nije im se dalo. U pomoć je pritekao mladi Mejeris, koji je sa pet vezanih poena uveo meč u vrlo neizvesnu završnicu, iako je Bogdanović samo nekoliko trenutaka ranije postigao trojku za novih devet poena razlike (72:63). Da nije bilo našeg kapitena, Nenada Krstića, Srbija bi verovatno sada pognute glave napustila dvoranu Podmežaklu. Jer, njegova dobra igra u odbrani i sigurnost u napadu doneli su Orlovima pobedu.

Izabrane vesti

Treba istaći i odličnu rolu mladog Nikole Kalinića, jednog od retkih koji je i u drugom poluvremenu zadržao ritam iz prvih 20 minuta. Igrao je odličnu odbranu, hvatao lopte na sve strane i naš tim tako održavao u životu. Bjelica i Katić su bili standardno dobri, ali ono što ostaje i posle ovog meča jeste nedostatak iskustva u momentima visokog vođstva.

Utisak je da naši momci neće moći ovako da igraju u drugom krugu. Previše nervoze, mnogo ishitrenih šuteva, bespotrebnih promašaja i praznih minuta neće nas voditi do konačnog cilja. Zato će Dušan Ivković imati o čemu da razmišlja i imaće težak zadatak da ove momke pripremi za mnogo teže izazove.

Tokom prvih pet minuta treće četvrtine Letonci su igrali znatno bolje, iako nije bilo previše poena na obe strane. Naši momci su ušli u seriju bespotrebnih šuteva i promašaja, dok su Janičenoks, Bertans i Kaspars Berzinš lagano topili prednost - 44:37. Za razliku od prvog poluvremena, Orlovi su imali premalo ofanzivnih rešenja. Sve se svodilo na šuteve iz "očaja", a Letonija je iz zone prešla u odbranu na čoveka, koja je ekspresno donela boljitak u igri.

Novi poeni Janičenoksa i Blumsa smanjili su prednost Srbije na svega pet poena - 48:43, ali je Krstić nekako čuvao naš tim od eventualnog preokreta. Ipak, neverovatne greške u odbrani dovele su do toga da Janičenoks postigne dve vezane trojke sa iste pozicije, iz desnog ugla, pa je rezultat pred početak poslednjeg minuta bila 52:49. Našim momcima je ušla voda u uši, nervoza i neiskustvo su činili svoje, a nekoliko izgubljenih lopti i promašaja su nas potpuno omeli. U tim momentima se činilo da nas ništa ne može izvući, međutim... Prvo je Nedović postigao trojku 25 sekundi pre kraja deonice, da bi usledio hladan tuš za Letonce - trojka Bogdana Bogdanovića u poslednoj sekundi, za rezultat 58:53 pred poslednjih deset minuta!

Stefan Marković je trećom vezanom trojkom za naš tim vratio prednost na +6, ali su neverovatni Janičenoks i Blums na sve moguće načine držao Letoniju na minimalnoj razlici. 

Nervoza kod naših momaka bila je izuzetno velika, ali i pored toga uspeli su da izađu jači za nešto bolju igru u odbrani i nekoliko realizovanih napada, posebno Markovića i Katića, koji nisu dali rivalu da preuzme vođstvo. Tri i po minuta pre kraja meča Bogdan Bogdanović je postigao trojku za rezultat 72:63, i taman kada smo pomislili da će Orlovi rutinski završiti meč, Mejers je sa pet vezanih poena ponovo uneo neizvesnost u meč. 

Ali, dobra igra kapitena Krstića na oba fronta donela je Srbiji preko potrebu sigurnost, pa je meč, posle dosta nervoze i muke završen pobedom našeg tima. Tačku na meč stavio je Stefan Marković posle presečene lopte Nemanje Nedovića - 80:71.

--------------------------------

SRBIJA – LETONIJA 80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 22:18)

Dvorana: Podmežakla
Gledalaca: oko 4.000

Srbija: Nedović 9, Nem. Krstić 4, Micić, Bogdanović 9, Bjelica 11, Marković 9, Kalinić 2 (11sk), Gagić, Nen. Krstić 25, Anđušić, Katić 11, Štimac

Letonija: Meiers 10, Mejeris 5, Freimanis, Blums 12, J. Berzins, Bertans 14, Kuksiks 1, Škele 2, Janičenoks 18, Strelnieks, K. Berzins 9 (9sk), Šelakovs

--------------------------------

(FOTO: Star Sport - Peđa Milosavljević, Action Images)


tagovi

Dairis BertansEurobasket 2013eurobasket2013Evropakošarkaška reprezentacija SrbijeLetonijaNenad KrstićNikola KalinićRaško KatićSlovenija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara