Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Prvi veliki ABA derbi

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.10.20. | 09:19

Šćepanovićev Partizan čeka Budućnost (20h)

Partizan u drugom kolu čeka Budućnost u prvom velikom derbiju ove sezone, ako gledamo prvih pet ekipa koje konkurišu za osvajanje ABA lige. Velike su, naravno, bile i utakmice Partizana i Borca te Crvene zvezde i Cibone gledajući tradiciju, ali ovo će biti prvi sudar realnih kandidata za osvajanje titule ove sezone.

Ekipa Vlada Šćepanovića u popravljenom raspoloženju ulazi u ovaj meč (20h) jer je posle dva uvodna poraza u sezoni došla do ubedljive pobede protiv Venecije u Evrokupu, dok sa druge strane Budućnost igra sa mnogo samopouzdanja i za sada niže trijumfe na svim frontovima.

Izabrane vesti

Uklopio je dobar tim Petar Mijović i čini se da su se i novajlije poput Vilija Rida dobro uklopile pa će Budućnost predstavljati pravi izazov za crno-bele u praznoj dvorani Hale Sportova Ranko Žeravica.

Prošle sezone Partizan je protiv Budućnosti igrao u punoj Areni i sa rekordnim brojem gledaoca, a ovoga puta će slika biti drastično drugačija. Sa te strane će nedostajati vetar u leđa crno-belima i to je svkako nešto što Partizanu u ovakvim okolnostima konstantno nedostaje. Čak su i igrači počeli da glasnim podržavanjem koševa i poteza „naprave“ donekle takvu atmosferu i „menjaju“ navijače koliko je to moguće.

Ne može se reći da je Partizan blistao u prva tri meča sezone, prva dva je i izgubio, ali pobeda nad Venecijom drastično poboljšava elan kod crno-belih pred sudar sa ove sezone odličnom ekipom Budućnosti.

Plavi su zadržali bekovsku okosnicu Nikola Ivanović - Džastin Kobs, tu su dodali Vilija Rida na visokim pozicijama koji se odlično uklopio i bio MVP drugog kola Evrokupa, Melvin Edžim je prilična pretnja u igri leđima sa pozicije tri, tako da Petar Mijović i njegovi saradnici mogu da budu više nego zadovoljni. Jedini koji je manje zadovoljio je Rašad Von, pa se čeka da on proradi.

Vlado Šćepanović će na ovom meču voditi svoj Partizan protiv "svoje" Budućnosti. Bio je i igrač i trener tima iz Podgorice.

"Postoji nivo igre, pre svega mislim na odbranu i borbenost, na kojem Partizan uvek mora da bude. Očekuje nas utakmica sa ekipom koja je sjajno otvorila sezonu i koja sa pravom ima velike ambicije. Veliki izazov, ali ga rado prihvatamo sa željom da na njega odgovorimo na najbolji mogući način", istakao je Šćepanović.

Kod Partizana je bilo određenih rotacija, u prošloj utakmici se u tim vratio i Rade Zagorac koji je propustio prve dve utakmice, a van tima su u dva od tri meča bili Brajan Angola i Novica Veličković. Prednost na poziciji četiri u odnosu na njega dobija Stefan Janković.

Kada smo kod pozicije četiri, najbolje partije do sada u sezoni pruža Rašon Tomas. Malo se „zategao“ tokom leta, deluje da je okretniji i elastičniji, dosta ga Šćepanović koristi i poziva akciju u kojoj se lopta spušta upravo na njega kako bi igrao leđima okrenut košu. To mu je donelo mnogo, pa je Tomas čak dao 19 poena protiv Venecije bez ijednog promašaja ni iz igre niti sa penala.

Koliko god je on bio dobar, toliko će u doprinosu koševima morati da doprinesu petice, Erik Mika, Vil Mozli i Nikola Janković. Imaju dobre stvari u igri, često odigraju dobro i u odbrani, ali nedostaje napadačke realizacije.

Ognjen Jaramaz je neko ko možda pruža i najkonstantnije partije u crno-belom dresu na startu sezone.

"Budućnost je već na startu sezone pokazala dobru formu. Zabeležili su sve tri pobede, a znamo i da su u pripremnom periodu pobeđivali Cedevita Olimpiju i Mornar. Ipak, mislim da smo itekako u stanju da utakmicu uvedemo u ritam koji će nama više odgovarati i da na taj način dođemo do pobede. U poslednjih nekoliko godina, mečevi Partizana i Budućnosti su uvek neizvesni pa verujem da će tako biti i ovoga puta", naglasio je Jaramaz.

Isto tako je u redovima Budućnosti Rid vrlo dobar na startu sezone.

Partizan je izuzetno čvrsta ekipa. Iza njih je važna pobeda i dobra partija. Znamo da će protiv nas igrati sa mnogo energije. Naš cilj je da na teren izađemo sa maksimumom energije i da taj nivo čuvamo tokom utakmice, kao i da se fokusiramo na timsku igru. Ako to učinimo, ako se budemo držali plana, verujem da ćemo se kući vratiti sa pobedom”, dodao je snažni centar Podgoričana.

Budućnost je ona prava provera kakva je Partizanu bila i potrebna i nepotrebna. Jer, Plavi igraju izuzetno snažno s obzirom da je tek početak sezone, možda i najzrelije od svih abaligaških ekipa u prvim utakmicama, tako da će morati crno-beli dobro da se pomuče ako žele ovde da izađu kao pobednici.

Vreme je za prvi veliki ABA derbi ove sezone.


tagovi

Vlado Šćepanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara