Kevin Panter tokom šampionskog slavlja (©Star Sport)
Kevin Panter tokom šampionskog slavlja (©Star Sport)

Punter, panta apo pantou

Vreme čitanja: 5min | pet. 23.06.23. | 11:41

Pet godina žetve u kojima je Kevin Panter pokupio mnogobrojna individualna i timska priznanja u četiri različita kluba, svaki put kao odlučujući faktor

Poznati grčki komentator Vangelis Joanu tvorac je usklika: "Punter, panta apo pantou" (originalno: Πάντερ, πάντα από παντού) što znači - Panter, uvek i iz svih situacija.

Grčki kolega je tim uzvikom ukazao najveće poštovanje koje jedan komentator može da ima za igrača o čijim potezima izveštava širu javnost. Kevin Panter je uvek i iz svih situacija bio spreman da pogodi i reši utakmicu. Ne samo utakmicu, već i ko uzima trofej. Taj pelcer doneo je i u Humsku, gde je braneći crno-bele boje izrastao u simbol decenijskog poduhvata Partizan Mozzart Beta. Da je još uspeo da proguta ponos i izdrži sve nasrtaje košarkaša Real Madrida u onom sudbonosnom drugom meču četvrtfinala, ko zna kakav bi bio dalji rasplet evroligaške sezone. Ako mu je neko od pristalica i zamerao što tada nije sačuvao hladnokrvnost u minutima visokog napona, posle majstorice finala Jadranske lige više nema razloga za prigovor. Kevin Panter je bio na visini zadatka u najvažnijoj seriji za klub. I izašao kao pobednik.

Izabrane vesti

Setiće se sada, verovatno, neki onog teksta s početka decembra "Panterovi promašaji koji su partizanovce koštali živaca - od Burse do Crvene zvezde". Možda su baš svi ti promašaji morali da se dogode kako bi kapiten Partizan Mozzart Beta sebe oblikovao do te mere da iznese težinu utakmice kakva je majstorica u večitom derbiju. Neponovljivi Majkl Džordan je svojevremeno rekao:

"Promašio sam više od 9.000 šuteva u karijeri. Izgubio sam gotovo 300 utakmica. Čak 26 puta mi je bilo povereno da uzmem šut za pobedu i promašio sam. Išao sam iz neuspeha u neuspeh kroz život i zato sam na kraju uspeo".

Posle 32 poena (11/17 iz igre, 3/6 za tri) i gotovo nezapamćene simultanke jednog igrača u finalima Jadranske lige, Kevin Panter ima svako pravo da kaže kako je veliki pobednik i zapravo podseti sve da mu ovakve role nisu strane. Nema tu slučajnosti, to je instikt koji te vodi ka uspehu na najvećoj sceni. Zato i jeste među najboljim košarkašima Evrope. Kevin Panter zaokružio je petogodišnju žetvu u kojoj je pokupio brojna individualna i timska priznanja, a uz svaki pehar koji je osvojio išao je njegov potpis.

Sve je počelo 2018. godine, tokom boravka u atinskom AEK-u, kod Dragana Šakote. Finale grčkog kupa Panter je rešio sa 14 poena, tri skoka i dve asistencije za najviši indeks korisnosti u svom timu - 17. Tokom kompletne nokaut faze FIBA Lige šampiona za takmičarsku 2017/18 nosio je AEK na leđima. Od trojke u poslednjoj sekundi dvomeča osmine finala sa Nimburkom čime je atinskom klubu dao taj jedan poen prednosti za prolaz dalje - Nimburk prvi meč dobio sa 98:88, Aek uzvratio sa 93:82 - te ukupno 33 poena u četvrtfinalnom dvoboju sa Strazburom, uz još 32 poena - po 16 u oba susreta - u polufinalu sa Mursijom i finalu sa Monakom... Tu sezonu završio je i kao najbolji strelac Lige šampiona.

Odlaskom u Virtus ponovio je iste stvari. Prvo 21 poen u polufinalu Lige šampiona sa Bambergom, pa još 26 poena protiv Tenerifa uz 9/12 sa distance u te dve utakmice! Ekipi Saši Đorđevića podario je trofej koji je označio početak uspona bolonjskog velikana, a Panter je pokupio nagrade za MVP Fajnal fora i člana idealne petorke takmičenja.

Transfer u milansku Olimpiju posle epizode za zaborav u Olimpijakosu i revitalizacije karijere u Crvenoj zvezdi doneo je nastavak trofejne setve. Panter je u finalu Superkupa Italije zajedno sa Luiđijem Datomeom doneo novi pehar kao drugi strelac utakmice sa 14 poena. Datome je imao tri više. Slično se desilo i u produžetku sezone 2020/21, kada su Datome, on i Zek Ledej doneli trofej u nacionalnom kupu ubedljivom pobedom nad Pezarom. Italijan je ubacio 15, Panter i Ledej po 13 poena. Pošto je pomogao Manekenima da odu do Fajnal fora Evrolige, u polufinalu sa Barselonom bio je gotovo nepogrešiv sa 23 poena. "Gotovo" jer se piše da nije pogodio šut za pobedu na 0,8 sekundi do kraja, mada mu na tome niko nije zamerio. Bila je teška pozicija, sa više od deset metara šutirao je preko Paua Gasola i Leandra Bolmara i na kraju čak bio blizu obruča, ali nedovoljno precizan...

U Partizan Mozzart Betu uzeo je za dve godine jedan trofej. Ovaj poslednji u sezoni koja se konačno završila. Verovatno će neko reći kako je mogao da se nađe sa saigračima na pobedničkom postolju još koji put. Mogao je, mogli su... Ali i drugi su se pitali... Crvena zvezda je svih ovih godina bila dominantna i uzimala je sve pred sobom. No, Kevin Panter je znao da je ova sezona ta u kojoj bi stvari mogle da se promene, naročito posle osvojenog prvog mesta u ligaškom delu regionalnog takmičenja, što je garantovalo prednost domaćeg terena do kraja takmičenja. Istina je da ga je atmosfera Pionira kada je Crvena zvezda domaćin "gušila", što se osetilo u trećem i četvrtom meču ove serije, ali je pred krcatom Arenom u sve tri utakmice isporučio porciju. Zato je i izglasan za MVP finalne serije, a kao kapiten podigao je najznačajniji trofej za klub u poslednjoj deceniji. Trofej koji može da bude velika prekretnica za crno-bele.

"Ne mogu da ti opišem koliko sam ovo jeb**o želeo. Znao sam da smo pravi tim i kada niko nije verovao u nas, verovao sam ovim momcima, treneru i sada smo šampioni, to mogu samo velike ekipe", izjavio je Panter za Mozzart Sport posle titule.

Uz pehar koji mu verovatno najviše i znači, dvostruki je član idealne petorke Jadranske lige, bio je i u drugoj petorci Evrokupa prošle, kao i drugom timu Evrolige ove sezone. Ne treba podsećati na trojku protiv Monaka u Kneževini za jednu od najvažnijih pobeda sezone, pa ni na rafalnu paljbu u sve tri utakmice četvrtfinala sa Realom koje je odigrao. Zbog Panterovih 16 poena u majstorici Partizan Mozzart Bet je na poluvremenu već imao prednost od 16 razlike i samo ga je 20 minuta delilo od Fajnal fora. Da je kapiten Parnog valjka imao adekvatnu podršku u nastavku, ko zna šta bi bilo...

Ovako, Kevin Panter ostaće među navijačima upamćen kao kapiten koji je direktno uticao da se Partizan Mozzart Bet vrati na jadranski tron. Verovatno se u svemu napisanom, ali i zbog besprekorne radne etike krije razlog zašto je poneo "traku" i dobio beskrajno poverenje Željka Obradovića. Tokom slavlja rekao je da će za neki dan saznati da li će ostati ili ne. Sada bi verovatno svi potpisali da Panter ostane i predvodi Parni valjak dalje.

Neko voli njegov stil, neko možda iz ovih ili onih razloga, ali niko ne može da ospori da je vrsni strelac i pobednik u duši. To ga je valjda život u Bronksu naučio...



tagovi

Kevin PanterPartizan Mozzart BetKK PartizanABA ligaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara