Detalj sa finala Mundobasketa (©FIBA Basketball)
Detalj sa finala Mundobasketa (©FIBA Basketball)

Računica kaže: Najgledaniji Mundobasket u istoriji

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.09.23. | 17:12

Na društvenim mrežama je zabeležen rekordan broj interakcija

Nepune tri sedmice prošle su od završetka Mundobasketa na kojem je Nemačka krunisana u novog svetskog šampiona, dok je Srbija novim srebrom vratila nadu u bolje sutra.

Posle kraćeg predaha, red je došao i da se svedu računi, bar što se tiče onih stvari koje nemaju direktnu vezu sa onim na terenu. Naime, FIBA je objavila kako je ovo bio najgledaniji Mundobasket u istoriji! I ne samo to, prema određenim parametrima je proglašen za najveći i najuspešniji turnir.

Izabrane vesti

Prvi put organizaciju završnice preuzele su tri zemlje, Japan, Indonezija i Filipini, što je dovelo do najvećeg broja interakcija kroz sve društvene mreže, televizijske prenose i među samim navijačima na licu mesta.

Kako se ističe, zabeleženo je preko 20.000.000.000 (dvadeset milijardi) impresija i 480.000.000 “angažmana“ (originalno: engagements) na svim platformama, tri puta više nego pre četiri godine u Kini. Kada govorimo o pregledu video klipova na društvenim mrežama, beleži se četvorostruki rast u odnosu na ranije pomenuti turnir i ide na preko četiri i po milijarde “angažmana“.

FIBA je takođe skupila 4.500.000 novih pratilaca u periodu od žreba za grupnu fazu do finala. Sajt takmičenja je okupio 16.000.000 korisnika i zabeležio preko 33.000.000 sesija, što je gotovo duplo više nego 2019. godine. Telefonska aplikacija je instalirana na preko milion uređaja.

Gledajući televizijske “šerove“, takmičenje se pratilo u više od 190 država, uz porast od 15 odsto u gledanosti. Susret Japana i Zelenortskih ostrva bio je najgledaniji televizijski program u Zemlji izlazećeg sunca u dosadašnjem toku kalendarske godine, dok je duel između Filipina i Angole bio drugi po broju gledalaca u zemlji gde se igrala završnica.

Zanimljivo, finale između Nemačke i Srbije je u zemlji pobednika imalo šer od 35 odsto ukupnog broja gledalaca, pošto je preko 4.600.000 njih pratilo utakmicu na ZDF kanalu, plus još 1.300.000 na Magenta Sport. U našoj zemlji čak 59 odsto gledalaca pratilo je meč za zlato na RTS!

Na tribinama je bilo 700.665 gledalaca kroz sve utakmice, uključujući i 38.115 koliko ih je bilo u Areni Filipini na otvaranju turnira protiv Dominikanske Republike, što je novi svetski rekord u jednom reprezentativnom okršaju na planetarnim takmičenjima.

“Jako smo ponosni i izuzetno zaovoljni činjenicom da je Mundobasket privukao toliki broj ljudi“, rekao je generalni sekretar FIBA Andreas Zaglis i dodao:

“Naš najveći sportski događaj predstavio je ovaj sport u dosad neviđenom svetlu i koliko je košarka zaista porasla kao sport. Navijači i gledaoci su uživali u sjajnim utakmicama i zato im hvala na velikoj podršci. Takođe se zahvaljujemo našim partnerima na svestranoj pomoći, jer su učinili da ceo turnir bude izuzetan. Ovde se ne zaustavljamo jer nameravamo da napravimo jpš bolji turnir 2027. u Kataru“.


tagovi

Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara