Radivoj Korać (Printscreen YouTube)
Radivoj Korać (Printscreen YouTube)

Radivoj Korać i zvanično u Kući slavnih

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.08.22. | 20:15

Novo veliko priznanje za legendu domaće košarke

Posle Bore Stankovića (1991), Aleksandra Nikolića (1998), Dražena Dalipagića (2004) i Vlada Divca (2019), Srbija će dobiti još jednog predstavnika u čuvenoj košarkaškoj Kući slavnih u Springfildu - Radivoja Koraća.

Legenda domaće košarke zvanično će biti inaugurisan s ostalim članovima klase 2022. 10. septembra, potvrđeno je na sajtu Kuće slavnih.

Izabrane vesti

Pored Koraća, najveće individualno košarkaško priznanje istog dana dobiće još Tim Hardavej, Manu Đinobili, Bob Hagins, Džordž Karl, Hju Evans, Del Haris, Lu Hadson i Leri Kostelo, kao i dame Lindsi Vejlen, Svin Keš, Marijan Stenli i Tereza Šank-Grenc.

Govor posvećen našoj legendi održaće šampion s Los Anđeles Lejkersima 1980, Spenser Hejvud.

Radivoj Korać će, između ostalog, biti upamćen po ubačenih 99 poena za svoj OKK Beograd u Kupu šampiona protiv švedskog Alvika. Osvajač prvih medalja Jugoslavije na tri najveća takmičenja (olimpijsko srebro 1968, svetska srebra 1963, 1967, evropska srebra 1961, 1965, evropska bronza 1963) na kojima su izgrađeni temelji budućih višedecenijskih uspeha reprezentacije naše nekadašnje zemlje. Status legende evropske i svetske košarke stekao je još vreme za tragično prekinutog života u 31. godini, 2. juna 1969.

Međunarodna košarkaška Federacija (FIBA) je, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijema Džonsama u čast našeg i svog velikana 1972. godine osnovala jedno od svoja tri klupska evropska takmičenja - Kup Radivoja Koraća. Pobednik takmičenja je četiri decenije podizao pehar "Žučkovu levicu", koji je zapravo otisak u zlatu Koraćeve šuterske ruke, a koji od 2003. godine osvaja najbolji tim u Kupu Srbije, preimenovan u Kup Radivoja Koraća.

Jednu od najvećih počasti Koraću, prvom sportisti koji je sahranjen u beogradskoj Aleji velikana, odali su zajedno OKK Beograd, Košarkaški savez Jugoslavije i FIBA kada je, u vreme dok su dresovi smeli da budu numerisani isključivo od 4 do 15, odlučeno da Klonferi povuku Žućkovu peticu iz upotrebe. Bio je to prvi slučaj u evropskoj košarci "penzionisanja" nečijeg broja.

Kada je 2007. bio premijerni izbor za FIBA Kuću slavnih u Alkobendasu, naravno da je među prvim inaugurisanim bilo i ime Žućka, kako su Koraća zvali prijatelji, a danas taj nadimak prepoznaje ceo košarkaški svet.

Sada, 15 godina kasnije, njegov ogroman doprinos jednoj od najpopularnijih igara na planeti dobio je priznanje i od najcenjenije Kuće slavnih - u Springfildu.


tagovi

Radivoj KoraćKuća slavnihKuća slavnih Springfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara