Slavlje igrača Zvezde (©MN Press)
Slavlje igrača Zvezde (©MN Press)

Radonjićeva disertacija, kup je Zvezdin!

Vreme čitanja: 6min | ned. 14.02.21. | 22:50

Deseti pehar crnogorskog stručnjaka, Mega se držala dobro gotovo tri pune četvrtine

Neko bi to nazvao hendikepom, a za Dejana Radonjića je izazov koji je položio sa čistom desetkom! Trenerska disertacija crnogorskog stručnjaka i njegov deseti pehar na klupi Crvene zvezde, četvrti u Kupu Radivoja Koraća! Ovaj možda i najdraži zbog svega što je Zvezda preživela u poslednje dve sedmice...

Kada igrate bez petorice standardnih prvotimaca, noć pre puta u Novi Sad čekate rezultate dva korona testa, a onda postavite novi klupski rekord po visini pobede u kupu - 61 poen razlike protiv Radničkog -, onda dobijete večiti derbi na nož i zatim nadigrate tim sa dvojicom najboljih centara u Jadranskoj ligi, onda je samo dovoljno skinuti kapu i čestitati na izuzetnom uspehz. Crvena zvezda je savladala Megu rezultatom 73:60 (19:21, 17:19, 17:8, 20:12) i pokazala šampionsku crtu, ali pre svega sposobnost da se ponosno, uzdignute glave završi izazovno takmičenje. Pa još sa osvojenim peharom! Baš kao 2004. godine, kada je Zvezda takođe otišla na kup u Novi Sad praćena brojnim povredama, a trofej je osvojen posle tri produžetka...

Izabrane vesti

Mega je odigrala svoje četvrto finale nacionalnog kupa, a u trećem je izgubila od Zvezde. Svaka čast Megi Vlada Jovanovića, ali Crvena zvezda ipak nema alternativu u ovom trenutku. Mlada ekipa sa Novog Beograda dobro se držala bezmalo 30 minuta, ali kada su Zvezdini igrači rešili da zategnu odbranu ovakav rasplet nije moao da se izbegne. Vrlo je jednostavno - Zvezda je s mnogo autoriteta kontrolisala dešavanja oba reketa i u tom segmentu igre pregazila rivala. Impresivan je podatak da je Crvena zvezda samo u trećoj četvrtini uhvatila 15 lopti, koliko za celo poluvreme pre toga! Od toga Zvezda je pokupila pet lopti u napadu, dok je u prethodnih 20 minuta imala još devet. Na kraju čak 15, opet, samo u napadu! Generalno gledano, 16 uhvaćenih lopti više imali su crveno-beli, što je i te kako napravilo razliku...

U takvim okolnostima Mega nije imala šta da traži večeras. Suviše su se Megini košarkaši oslanjali na učinak samo jednog igrača - Filipa Petruševa. Prva violina celog košarkaškog regiona prikupila je 21 poen (8/13 iz igre, 3/4 za tri) i pet skokova, ali kada više nije mogao da izmisli poene, izostala je reakcija tima i razlika je počela da ide na Zvezdinu vodenicu. Megin Marko Simonović ostao je na 12 poena, samo dva u drugom poluvremenu, te sedam uhvaćenih lopti, dok je Skuči Smit imao sedam poena i šest asistencija, uz pet izgubljenih lopti. Mega je za celo drugo poluvreme ubacila samo 20 poena, jedan manje od prve četvrtine...

------------------------------

MEGA – CRVENA ZVEZDA 60:73

/21:19, 19:17, 8:17, 12:20/

Dvorana Spens, Novi Sad.

Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Uroš Obrknežević.

MEGA: Smit 7 (6as, 5iz), Petrušev 21 (6sk), Momirov 5, Simonović 12 (7sk), Kazalon 5, Jović -, Mišković -, Tepić 4, Jovičić -, Cerovina -, Matković 6, Langović -.

CRVENA ZVEZDA: Lojd 9 (5sk), Uskoković 5, Lazić 10, Simonović 4, Kuzmić 4 (6sk), O’Brajant 14 (7sk), Vujičić -, Davidovac 14 (6as), Radanov -, Dobrić 5, Jagodić Kuridža 8 (11sk, 3as, 2uk), Simanić -.

------------------------------

Mnogo je kritika upio poslednjih meseci, prošao je i desetodnevnu suspenziju zbog nediscipline, ali je Džoni O’Brajant bio Zvezdin meč viner večeras! Njegovih 14 poena i sedam uhvaćenih lopti za 20 minuta u igri. Isti broj poena ubacio je Dejan Davidovac uz šest asistencija, ali je Radonjićev džoker bio Marko Jagodić Kuridža. Svestranu rolu imao je prekaljeni krilni centar pa je meč završio sa osam poena, jedanaest skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte! Na krajuje Jagodić Kuridža izabran i za najkorisnjeg igrača finala. Kapiten Branko Lazić je ubacio osam od svojih deset poena ubacio u prvom poluvremenu i bio najzaslužniji što je Megina razlika bila minimalna pred nastavak. Džordan Lojd nije bio u šuterskom ritmu, ali je skupio devet poena i pet skokova.

Rasplet prvog poluvremena imao je sličnosti sa jučerašnjim večitim derbijem. Mega je na odmor otišla s vođstvom od tri poena (43:40). Jovanovićevi puleni znatno su bolje rešavali situacije u tom prvom poluvremenu i Mega je bila na čak 63 odsto pogodaka iz igre (14/22), uz 62 odsto sa distance (5/8), mada je osam izgubljenih lopti bilo kao trn u oku. Glavnu reč vodio je triling dugajlija Petrušev – Simonović – Matković. Zajedno su prikupili 28 poena i sedam uhvaćenih lopti – mada je ceo tim ubacio osam poena iz reketa –, a prva violina bio je Petrušev.

Forma novopečenog srpskog reprezentativca jednostavno ne opada i ima impresivnu konstantnu tokom ova četiri meseca sezone! Kad god bi se našao na parketu bio bi ozbiljna pretnja za Zvezdinu odbranu, pogotovo u minutima kada bi ga Kuzmić čuvao. Za 11 minuta u prvom delu njegovih 12 poena (2/2 za tri) i četiri skoka, dok ga je u stopu pratio njegov savršeni partner ove sezone Simonović sa 10 poena i uhvaćenom loptom manje.

Filip Petrušev (©MN Press)Filip Petrušev (©MN Press)

Tako je, uostalom, Mega kontrolisala najveći deo prvog poluvremena i uspela da se izvuče iz trominutnog posta u prvoj četvrtini kada je Zvezda nakratko povela. To se dogodilo baš u periodu kada je Petrušev bio na klupi zbog dva brza faula. Crveno-beli su i večeras bili na oko 35 odsto šuta iz igre (11/33), a manjak raspoloženih napadačkih opcija nadoknađivali su ofanzivnim skokom. Čak devet uhvaćenih lopti u Meginom reketu dovelo je direktno do 16 poena iz sekundarnih napada, ali je ipak jako nedostajao neko ko bi spojio redove i držao ekipu u visokom tonusu. Lazić je iskočio kao najefikasniji igrač ekipe ovom periodu sa osam poena, O’Brajant je imao dobru rolu u prvoj četvrtini sa pet poena i dva ofanzivna skoka kada se prednost okrenula na Zvezdinu stranu, a isti broj poena skupio je Lojd s tim što ga ni sada nije slušala ruka na šutu. Kao ni Davidovca koji je ostao na 1/5 iz igre tada (1/4 za tri).

Mnogo je bolje Crvena zvezda izgleda na startu treće četvrtine. Mega je preko četiri i po minuta bila bez poena, a najveći fokus bio je na tome da se Petrušev izbaci iz ritma što je uspelo i odmah na drugoj strani lepo naplaćeno. Serijom 7:0 uz trojke O'Brajanta i Lojda Zvezda je povela sa 43:40, da bi nalet osvajača Jadranske lige prekinuli Smit i Kazalon posle uzastopnih grešaka Uskokovića. Nisu ti kiksevi izbacili mladog pleja iz takta, jer je svojom trojkom uz četiri minuta do kratkog predaha odveo Zvezdu do 48:44.

Ključ Zvezdine bolje igre u nastavku bio je u potpunoj kontroli skokova, što se posebno osetilo u trećem kvartalu. Megini igrači ništa nisu mogli da uhvate u oba reketa, a napad je funkcionisao uglavnom samo kada bi poene izmislio Petrušev. To je opteretilo ne samo najkorisnijeg igrača ABA lige, već i ceo tim, jer je u napadu ozbiljno škripalo. O tome najbolje govori podatak da je Zvezda svela Megu na samo osam poena za četvrtinu i Radonjićevi igrači su na poslednji mali odmor odneli lepih pet poena razlike (53:48).

Zvezdin ritam granitne odbrane uz dosta brzih poena odveo je crveno-bele na sedam poena viška posle nove greške Petruševa u napadu i laganog polaganja iskusnijeg Simonovića na drugoj strani. Na ovom talasu Crvena zvezda jahala je do kraja, u nastavku se razigrali Davidovac i O'Brajant, dok je Jagodić Kuridža radio sve - pogađao, zagrađivao koš, hvatao i krao lopte...

Crvenu zvezdu već u utorak čeka utakmica protiv čačanskog Borca u Jadranskoj ligi, a zatim u Beograd stiže i Zenit.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

Četvrtak

Mega - Mladost Zemun 93:69

/Petrušev 22 - Igbanu 15/

FMP - Vojvodina 67:73

/Đorđević 17 - Beslać 19/

Partizan - Borac Čačak 76:72

/Mika 15 - Džons 14/

Crvena zvezda - SPD Radnički 108:47

/Lazić 17 - Dumić 19/

POLUFINALE

Subota

Mega – Vojvodina 82:75

/Simonović 18 – Gaćeša 22/

Partizan - Crvena zvezda 78:79

/Jaramaz 18 - Lojd 24/

FINALE

Nedelja

Mega - Crvena zvezda 60:73

/Petrušev 21 - Davidovac 14/


tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaDžoni O'BrajantFilip PetruševMarko Simonović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara