Nemanja Nedović i Majk Tobi (Foto: MN Press; ABA League/Dragana Stjepanović)
Nemanja Nedović i Majk Tobi (Foto: MN Press; ABA League/Dragana Stjepanović)

Rane lepo zarastaju i lakše se diše sa Nedovićem i Tobijem

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.11.23. | 14:15

Raste broj opcija u napadu za Janisa Sferopulosa

Pobeda protiv Bajerna bila je melen na ranu, a trijumf protiv Budućnosti pokazatelj da dobro zarasta. Crvena zvezda je konačno prodisala posle turbulentnog perioda i nanizala dva dobra rezultata pod vođstvom novog trenera Janisa Sferopulosa. U susretu sa nemačkim timom su u napadu povukli Miloš Teodosić i Jago dos Santos, a u derbiju 6. kola ABA lige razliku su napravili Nemanja Nedović i Majk Tobi.

Videlo se koliko je srpski košarkaš nedostajao ekipi. Odmah po povratku iz povrede, zbog koje je propustio četiri utakmice, praktično pet jer se povredio posle samo devet minuta provedenih na terenu u susretu sa Virtusom u Bolonji, Nedović je bio drugi strelac ekipe (16 poena) i igrač odluke u završnici. Pogodio je trojku na minut i po do kraja kojom je slomio otpor rivala, bio precizan sa linije penala u ključnim momentima.

Izabrane vesti

Potvrdio je da ima i te kako bitnu ulogu u ofanzivnom sistemu crveno-belih ove sezone, s ozbirom da je i pre povrede bio jedan od najboljih pojedinaca u ekipi. Utisak je da od početka takmičarske godine šutira sa dosta rezona i da se trudi da što više koristi svoje atletske sposobnosti i prodorima seče odbranu rivala. Podelio je i četiri asistencije, ukrao dve lopte u regionalnom derbiju, ali što je možda i najvažnije, ponudio je Sferopulosu još jednu kvalitetnu opciju u napadu i tako skinuo deo tereta i sa Šabaza Nejpira i Miloša Teodosića, koji su se našli pod velikim pritiskom u prethodnom periodu, što je posebno uticalo na Amerikanca.

Sa Nedovićem u ekipi, čini se da grčki stručnjak može da izvuče najbolje od pomenute trojice. Da im dobro raspodeli minutažu, zajedno sa Jagom dos Santosom. Može više da kombinuje i ne mora na parketu u velikim intervalima da drži zajedno Teodosića i Nejpira, što je u prethodnom periodu pravilo defanzivne probleme crveno-belima. Ovako će sva četvorica, a najpre Šabaz i Miloš, imati još više energije kada su na parketu, te će moći i više da se troše u odbrani, ali i da zadrže bolju koncentraciju u napadu.

Jasno se videlo koliko je prisustvo srpskog reprezentativca uticalo na igru u ofanzivi, ali iako je Nedović bio čovek odluke, najistaknutiji Zvezdin pojedinac protiv Budućnosti bio je Majk Tobi. Odigrao je daleko najbolji meč od dolaska na Mali Kalemegdan i svima pokazao za šta je sposoban u napadu. Ubacio je 23 poena, uz 6/9 za dva, 3/6 za tri i 2/2 sa linijie penala. Pokupio po tri ofanzivna i defanzivna skoka, podelio i dve asistencije. Sve to bez izgubljene lopte (indeks 26).

"Osećam da mi je ovo bilo potrebno, da vidim kako lopta ulazi. Bilo mi je teško na početku. Samo mi je drago što sam odigrao ovako i mislim da su mi saigrači mnogo pomogli, pre svega Jago, Šabaz, Nedović, pa i svi drugi. Servirali mi nekoliko lakih poena, pomogli da dobijem samopouzdanje u ranoj fazi meča. Srećan sam, ovo je bila jako dobra utakmica za mene", rekao je Tobi posle susreta.

Podsetio je na izdanja iz slovenačke reprezentacije u kojoj je godinama unazad jedna od najboljih napadačkih opcija Aleksandra Sekulića. Naravno, u igri Slovenije sve zavisi od Luke Dončića, ali je Tobi svoj deo poslao obavljao perfektno što pokazuje i podatak da je na FIBA takmičenjima od 2020. beležio 12,7 poena i osam skokova u proseku.

Meka ruka, dobra otvaranja u reketu, igra leđima, borba na ofanzivnom skoku... Sve to je Tobi izvukao iz arsenala protiv Budućnosti. Uz to je pokazao da ima i solidan pregled igre i da ne vidi samo obruč kada dobije loptu pod protivničkim košem, pa je ubeležio i dve lepe asistencije za Dejana Davidovca i Stefana Lazarevića.

Sve to došlo je kao posledica većeg samopouzdanja koje je Tobi podigao dobrim nastupom u odlučujućoj deonici protiv Bajerna. Nije tada zatrpao protivnički koš, ali je radio dobar posao u odbrani i kontroli skoka i tako bitno utica da Zvezda slomi Bavarce i reši meč u svoju korist.

"Protiv Bajerna nije bilo dobro išlo napadački, ali sam pokušavao na druge načine da se pokažem. Normalno je da nekad dođe do padova, ali trudiću se da gradim na ovome i da dobijam na samopouzdanju radeći druge stvari. Da govorim sebi: 'U redu je, mogu da igram košarku'", zaključio je Tobi.

I dok je napad na krilima pomenutog tandema odlično funkcionisao, odbrana nije bila na željenom nivou. U određenim intervalima je to dobro izgledalo, ali 86 primljenih poena su jasan pokazatelj da se može i mora bolje. Svestan je toga i Sferopulos, mada se čini da je u susretu sa ekipom Budućnosti ipak akcenat bio na uigravanju napadačkih mehanizama, podizanju samopouzdanja određenim igračima, a da je u defanzivi ekipa odradila koliko je bilo potrebno da se upiše trijumf. Ipak, protiv Barselone neće biti prostora za uigravanje i testiranje pojedinaca, ali svesni su toga bez dileme i na Malom Kalemegdanu, pa su zato nešto veće rizike preuzeli u susretu sa ekipom iz Podgorice, kako bi napravili što bolju pripremu za još jedan veliki evroligaški izazov.


tagovi

KK Crvena zvezdaNemanja NedovićMajk Tobi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara