Tina Krajišnik (©FIBA Basketball)
Tina Krajišnik (©FIBA Basketball)

Raport iz Valensije - Tina Krajišnik: Pesmom u svaki meč i pobedu, ovo su trenuci za koje se živi

Vreme čitanja: 7min | pet. 25.06.21. | 08:57

“Verujem da sam pronašla svoju ulogu u timu, zasad daje rezultat. Nadam se da će tako ostati do kraja prvenstva“, kaže statistički jedna od najboljih košarkašica Evropskog prvenstva

Slike koje su dolazile iz Valensije posle trijumfa nad Španijom dovoljno su govorile u prilog one, dobro poznate teze o zajedništvu u redovima ženske košarkaške reprezentacije Srbije. Izabranice Marine Maljković su uz pesmu i buru emocija proslavile trijumf nad protivnicama koje su im i te kako ostale dužne za poraz u onom polufinalu kontinentalnog takmičenja pre dve godine u Beogradu.

Subota, 21.00: (1,55) Srbija (Ž) (14,5) Belgija (Ž) (2,70)

Izabrane vesti

U sredu uveče je bio red da se naplate stari računi. Sonja Vasić odigrala je vrhunsku utakmicu, Nevena Jovanović je dominirala parketom dvorane Fonteta, Ivon Andreson je ubacila neke važne šuteve iako pre toga nije imala svoje veče... Jedna od onih koje u kontinuitetu igraju odličnu košarku, zbog čega je među liderima srpskog tima jeste Tina Krajišnik. Nova košarkašica Galatasaraja zacementirala je poziciju startnog centra i pokazala izvanrednu energiju, želju i pre svega kvalitet, što je Srbiji donelo novu opciju u oba smera. Zbog operacije pete morala je da propusti šampionat u Beogradu, ali sada je rešena da sve to nadoknadi u Valensiji. Utakmica protiv Španije pokazala je nivo zajedništva u timu, a pogotovo sa koliko se emocija proživljava svaki uspeh...

“Iskreno, bilo je i pre utakmice mnogo emocija, iako smo se mi trudile da ostanemo fokusirane na utakmicu i uđemo motivisane i smirene. Znale smo kakva nas utakmica čeka, mada realno nismo mogle da očekujemo onakvo suđenje, ali smo i to negde mogle da predosetimo jer smo igrale protiv domaćina i hala je bila puna“, kaže Tina Krajišnik za Mozzart Sport i nastavlja:

“Znale smo koliko je Španija kvalitetan sastav, bez obzira na to što im nedostaju Alba Torens, Tamara Abalde i još neke igračice. Dva dana smo se spremale i čekale smo samo taj trenutak da istrčimo na parket i igramo protiv njih“.

Sonja Vasić je u javljanju dan posle utakmice izjavila kako je bilo malo sna zbog udara adrenalina i sreće zbog samog trijumfa protiv Španije?

“Istina, dale smo sebi malo oduška, da budemo malo zajedno, možda i nauštrb sna, ali morale smo da proslavimo. Ali, svanuo je novi dan, sada smo maksimalno fokusirane na polufinale i meč protiv Belgije. Imamo još malo vremena da odmorimo, pripremimo taktiku i onda ponovo istrčimo na parket“.

Sama pobeda nad Španijom verovatno vam znači još više s obzirom da ste ih prvi put nadigrale u direktnim okršajima?

“Da, apsolutno. Nažalost nisam igrala onaj meč u Beogradskoj areni 2019. zbog operacije pete, ali sam gledala utakmicu sa tribina. I tada sam se nadala da ćemo uspeti kod kuće da ih pobedimo. Ali, tada nam je trijumf iskliznuo iz ruku. Sve devojke, pogotovo one koje su u reprezentaciji od 2015. godine, znaju koliko je to veliki stepenik bio za sve nas i šta smo uspele da postignemo u sredu uveče. Čekale smo strpljivo da taj dođe i eto, uspele na njihovom terenu“.

Da li je postojao dodatni motiv da im se revanširate posle tog poraza u polufinalu pre dve godine?

“Došao je i taj dug na naplatu (smeh). Bilo nam je jasno da će biti teže da to postignemo u Valensiji, na njihovom terenu, ali ova pobeda definitivno ima veću težinu. Jesu košarkašice Španije imale dobru publiku na svojoj strani, tribine su bile pune, ali da smo sanjale i želele pravi trenutak da ih dobijemo, verujem da bi to bio baš ovaj. Pogotovo što je četvrtfinale, sada idemo po medalju“.

Reklo bi se da je kod vas proradio onaj čuveni srpski inat posle sudijske odluke o kojoj se i dalje priča?

“I mi smo bile u neverici da se tako nešto dešava, pogotovo u takvom trenutku i egal utakmici. Mogao je taj momenat da reši utakmicu. Eto, baš smo komentarisale među nama kojoj se svet srušio, a kod koga se probudio dodatni inat posle tog faula i mogu da kažem da smo većinski verovale da postoji viša sila, pravda i da ćemo na kraju čak uspeti da se vratimo. Eto, dogodilo se na kraju da je (Kristina) Ouvinja promašila drugo slobodno bacanje“.

Da li ste verovale u pobedu kada se ušlo u produžetak?

“Iskreno, verovala sam od prvog trenutka da mi to dobijamo. Osetile smo da su se one izgubile, da im je ušla voda u uši i da nisu mogle da nađu rešenje za našu odbranu, koju smo igrali zaista odlično“.

Šta vam je Marina Maljković rekla u pauzi pred dodatnih pet minuta?

“Ulila nam je neverovatnu snagu i energiju, ona ima tu moć da nas probudi, razmrda, da kaže baš prave stvari da nas pokrene. I tada nam je rekla: 'Devojke, budite se, imamo još samo nekoliko minuta! Nemojte da nam pobeda isklizne, jer smo je zaslužile'. Na kraju smo eto uspele u tome da pobedimo“.

Turnir ste otvorile tesnom pobedom nad Italijom u produžetku. Da li vam je taj trijumf dao vetar u leđa, s obzirom da ste prvi meč uspele da rešite na taj način?

“Sigurno. Prva utakmica je uvek jako teška za igru. Ne samo nama, već svim učesnicama na turniru, jer bilo je tu dosta iznenađenja, neočekivanih poraza favorita, što je kasnije zakomplikovalo neke kalkulacije u grupi i očekivanja. I nama je utakmica protiv Italije bila zaista teška, nismo ušle u susret kako treba, osećale smo sve vreme da smo u nekom grču, što je Italija koristila“, zastala je na trenutak naša sagovornica i zatim dodala:

“Ali, postoji zaista među nama neka posebna energija. Znale smo koliko smo radile, trenirale i spremale se za ceo turnir. I protiv Španije smo, eto, igrale produžetak, ali se vidi da imamo pribranost, da na kraju proradi i naš prepoznatljivi mentalitet. Nadam se iskreno da u polufinalu neće biti padova, da ćemo od starta da uđemo dobro u meč i da ćemo imati razliku, odnosno da ćemo u kontinuitetu igrati dobro kako ne bi bilo potrebe za produžetkom“.

Sada vas čeka Belgija, vođena prvom košarkašicom turnira Emom Meseman, uz koju odlično igra i Kim Mestdag. Pred sam turnir Belgija je bila svrstana u red najvećih favorita za zlato?

“Imaju kompletnu ekipu, njihov stil igre se bazira na timu kao celini i jako je lep. Ne bih unapred ništa da prejudiciram, ali imamo i mi naše snage s kojim možemo da im se suprotstavimo. Verujem u našu odbranu pre svega i da ćemo se dobro spremiti za meč. Iskreno sam očekivala Belgiju u samom vrhu, nisam uopšte iznenađena što igramo protiv njih za finale“.

Igraš odlično na ovom turniru, statistički si među deset najkorisnijih košarkašica na Evropskom prvenstvu. Godinama smo navikli na to da su glavne snage Sonja Vasić, Jelena Bruks i Ana Dabović, pa tvoje igre dođu kao pravo osveženje u ovom trenutku...

“Verujem da jesu. Kada sam došla ovog leta, mislim da su to prepoznale saigračice i stručni štab. Da mogu da računaju na mene u reketu i da svojim kvalitetima mogu da doprinesem boljoj timskoj igri. Trudila sam se iz meča u meč da se uklopim što bolje i radim sve ono što treba da bismo pobedile. Verujem da sam pronašla svoju ulogu u timu, zasad daje rezultat. Nadam se da će tako ostati do kraja prvenstva“.

Posle trijumfa nad Španijom videli smo da ste ispred hale pevale hit od Mikija Mećave “Vodiću te do meseca“, pa da li je to sada vaš ritual, da pobede slavite na taj način?

“Imamo mi celu listu pesama, kada se, šta i u kojem trenutku peva (smeh). Za svaki trenutak imamo posebnu pesmu, imamo u timu devojke koje su zadužene za muzičku podlogu. To su zaista trenuci za koje se živi, za koje se trenira, a pogotovo kada prođe utakmica s pobedom i onda se opustimo uz pesmu i slavimo. Iskustvo koje će nam ostati za ceo život, pogotovo jer je dosta nas već u godinama, neke su najavile oproštaj od reprezentacije i košarke. Uživamo u svakom trenutku dok smo ovde, da se vreme u Valensiji upamti po pobedama, uspehu i pesmama“.

Možeš li da nam kažeš šta pevate i u kom trenutku?

“Ne stignem to ni da snimim, niti bilo ko od nas, jer smo u tim momentima pod nabojem emocija. Pred izlazak na teren pevamo 'Marš na Drinu', otpeva se jedan refren, pa se odigra kolo. Tu malo zagrejemo noge pred utakmicu i onda istrčavamo na teren. E, dok izlazimo na parket pevamo od Marka Mandića 'Dobar dan'. To se slušalo i 2019. godine pred izlazak na parket. Inače je šarenolik repertoar, uglavnom se slušaju narodnjaci“.

Da li ste već smislile koju ćete pesmu pevati ako dobijete Belgiju?

“Iskreno, planiramo sastanak na tu temu, da malo dopunimo listu pesama. Već smo pričale i dogovorile se da moramo da ubacimo još neku pesmu na spisak“, završava uz osmeh Tina Krajišnik.

Polufinale između Srbije i Belgije na programu je u subotu od 21 čas u dvorani Fonteta.


tagovi

Tina Krajišnikženska košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2021Marina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara