Nikola Batum (©Star Sport)
Nikola Batum (©Star Sport)

Razočaranje u Francuskoj: Igrači hteli da igraju kvalifikacije, NBA liga nije dozvolila

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.10.20. | 20:16

Vensan Kole i generalni menadžer Trikolora Patrik Bizli otkrili kako su išli pregovori oko učešća najboljih igrača u mečevima protiv Nemačke i Velike Britanije

Nedugo pošto je Vensan Kole objavio listu kandidata za novu rundu evropskih kvalifikacija, začuo se glas košarkaške javnosti, zbunjene što na spisku nema igrača iz NBA lige s obzirom da je najjača liga sveta i dalje u prelaznom periodu između dve sezone i mnogi nisu igrali mesecima.

Odgovor na ovu škakljivu temu pokušali su da daju selektor Kole i generalni menadžer reprezentacije Patri Bizli. Naime, u centralu Trikolora stigli su pozitivni signali NBA košarkaša, spremnih da pomognu svojoj zemlji u mečevima protiv Nemačke 27. i Velike Britanije 29. novembra, ali je rampu spustila NBA liga. Razlog je – igrači ne smeju da se bave sportskim aktivnostima u pauzi zbog loše epidemiološke situacije u svetu.

Izabrane vesti

“Patrik Bizli i ja učestvovali sam u velikom broju aktivnosti poslednjih dana i sedmica. Pre svega stupili smo u kotankt s NBA igračima kako bi predvodili ekipu u prestojećim kvalifikacijama. Svi igrači s kojima sam uspeo da stupim u kontakt bili su jako raspoloženi da igraju za Francusku. Međutim, NBA liga odbila je da pusti igrač i zato smo sastavili spisak s onim igračima koji su nam sigurno na raspolaganju“, kaže razočarani Kole i nastavlja:

“Većina igrača koje sam zvao odmah su mi odgovorili. Bila je ovo izuzetna šansa da pojačamo naš tim i radimo zajedno, jer se nismo sastali još od prošlog leta. Razočaran sam“.

A, koga je sve to Kole želeo? To su Evan Furnije, Vensan Poarije, Nikola Batum, Frank Nkilina i Timoti Luvavu Kabaro.

“Čim mi je Kole predstavio spisak želja, odmah smo stupili u kontakt s NBA ligom. Pre nego što smo stupili u kontakt s njima moraš da dobiješ zeleno svetlo od sektora zaduženog za ove stvari. Išli smo u korak s tajmingom, s obziorm da je krajnji rok bio u petak. Zašto petak? Jer smo u obavezi da Fibi predamo spisak kako bismo kasnije obavestili klubove i igrače. NBA liga je svesna toga, a mi smo ih kontaktirali i dobili odgovor da ne mogu da reaguju na vreme. Sporazum između FIBA i NBA odavno nije osvežen, a tu je i problem epidemiološke situacije širom sveta“, ističe Bizli.

Podsetimo, ovaj i sledeći reprezentativni termin kvalifikacija igraće se u “balonima“ i svaka grupa imaće svoju zemlju i grad gde će se igrati utakmice. Za Francusku je to mali gradić Po u regiji Akvitanija. 



tagovi

kvalifikacije za Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija FrancuskeVensan Kole

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara