Fakundo Kampaco (©Starsport)
Fakundo Kampaco (©Starsport)

Real bolji od Barse i bez Tavaresa: Poarje i Kampaco dominirali, sa Kataloncima se poigrao i 16-godišnjak

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.10.23. | 20:33

Francuz odlično odmenio gorostasa sa Zelenortskih ostrva, Argentinac nastavio da diriguje, a talentovani Ismaila Dianj oduševio

Nije mnogo menjao Real preko leta, ali Barselona jeste. Zato je i saldo posle prva dva El Klasika u sezoni 2:0 za Kraljevski klub. Real je posle Superkupa Španije, savladao velikog rivala i u 3. kolu ACB lige - i to bez pomoći ključnog igrača Valtera Tavaresa. Četa Ćusa Matea je u drugom poluvremenu preuzela konce igre i ubeležila čak petu vezanu pobedu od starta sezone - 86:79.

Napustili su redove prvaka Evrope Najdžel Vilijams Gos, Adam Hanga, Entoni Rendolf i Petr Korneli, ali je zato stigao Fakundo Kampaco. I odmah povezao redove ekipe iz prestonice. Dominirao je sa Realom u prvom mandatu, potom se okušao u NBA ligi, a minule sezone u dresu Crvene zvezde pokazao da je i dalje klasa za evropsku košarku. Jedan od najboljih organizatora igre na kontinentu.

Izabrane vesti

I već na startu sezone se vidi njegov potpis u igri Mateovog tima, dok će njegov kolega Rožer Grimau imati pune ruke posla. Ako je uopšte i dorastao zadatku. Lepo je davati šansu trenerima vezanim za klub, koji su igrali u bojama Blaugrane, pekli trenerski zanat u mlađim kategorijama i rezervnoj ekipi, ali njegov početak pokazuje da je to možda bio i preveliki rizik uprave. Ima Grimau još vremena da izvede ekipu na pravi put, ali da je dobro krenuo - nije.

Preko leta su stigli Dario Brizuela, Džabari Parker, Đoel Para i Vili Ernangomez. Ojačano je jezgro domaćih igrača, ali pitanje je da li mogu da nadoknade gubitak Nikole Mirotića, Sertača Šanlija, Korija Higinsa, pa i Majka Tobija koji je sjajno otvorio sezonu u dresu Zvezde. Dok je Real krenuo sa 5:0 i Superkupom u džepu, Barsa je pretrpela drugi poraz u četiri utakmice, a ne treba zaboraviti da je bila i na pragu poraza od debitanta u ACB ligi Palensije, pre samo nekoliko dana.

Kako bilo, u drugom ovosezonskom El Klasiku dominirao je Vensan Poarje. Odlično je snažni Francuz odmenio Tavaresa kojeg muči respiratorna infekcija i susret okončao sa 22 poena i osam skokova. Dominirao je u reketu protiv MVP-a minulog Evrobasketa Ernangomeza, Jana Veselog, Oskara Da Silve, dok je od centara Barse jedini dobar utisak ostavio najmlađi - Džejms Nađi (osam poena, četiri skoka).

Naravno, prvi pratilac bivšeg centra Baskonije i Bostona bio je povratnik Kampaco. Argentinac je ubacio 17 poena, uz pet asistencija. Obojicu je ispratio Džanan Musa, sa solidnih 13 poena i pet završnih dodavanja. Poražavajuće za Barsu zvuči i podatak da je 16-godišnji Ismaila Dianj bio na pragu dabl-dabla sa devet poena i osam uhvaćenih lopti, za 13 i po minuta na parketu. Postao je najmlađi igrač u istoriji El Klasika.

Kod Katalonaca, 14 poena reprezentativca Brizuele, 12 je dodao Rokas Jokubaitis (pet skokova, četiri asistencije), dok je dvocifren bio i Nikola Kalinić sa 10 poena (četiri skoka). Do 10 je brojao i Nikolas Laprovitola (četiri asistencije).

Barselonu sada čeka otvaranje sezone u Evroligi protiv Anadolu Efesa kod kuće (05. oktobar, 20.30), dok Real naoštren putuje u Vitoriju na megdan Baskoniji (06. oktobar, 20.30).



tagovi

Nikolas LaprovitolaRokas JokubaitisDžanan MusaVensan PoarijeFakundo KampacoKK BarselonaKK Real MadridNikola Kalinić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara