Serhio Ljulj (Foto: Shutterstock)
Serhio Ljulj (Foto: Shutterstock)

Real slavio, ali je Ljulj opet vadio kestenje iz vatre, Huventud ugušio Baskoniju, loš start Valensije

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.09.21. | 22:41

Košarkaši madridskog Reala su i pored određenih problema uspeli da zadrže korak za Barselonom, loš početak za Đoana Penjaroju u Valensiji i prvi poraz za Duška Ivanovića

Još jednom se pokazalo zašto je španska ACB liga najbolja u Evropi. Obradoiro je pošteno namučio aktuelnog vicešampiona u Madridu, ali je ipak ostao bez goriva u odlučujućih 10 minuta. Kralj je upisao i treću pobedu na startu sezone, a ponovo je Serhio Ljulj bio taj koji je u ključnim trenucima pokrenuo četu Pabla Lasa - 78:68.

Mučio se Real u napadu tokom skoro punih 30 minuta. Prvu trojku ubacio je u drugom poluvremenu, na kraju ih je postigao svega pet. Loše veče je imao gorostastni Valter Tavares, kojem je velike probleme zadavao ponajbolji igrač protivničkog sastava Henri Elenson. Amerikanac je odigrao sjajan meč, ali su ga na kraju limitirali problemi sa faulovima.

Izabrane vesti

Uspeo je Obradoiro u trećem kvartalu da stigne do preokreta, ali je Ljulj trojkom na kraju treće četvrtine povukao ručnu. Kola su krenula nizbrod, ali ih je energični Španac sprečio da se slupaju. Na startu poslednje deonice su se nadovezali Rudi Fernandez i Najdžel Vilijams Gos (po šest poena u četvrtom kvartalu), pa su Blankosi u finišu kvartala stekli i nedostižnih 14 poena prednosti.

Vensan Poarije je ponovo bio sjajan, susret je završio sa 13 poena i osam uhvaćenih lopti, a ispratili su ga Ljulj sa 12 i Fabijan Kozer sa 11 poena. Tristan Vukčević je proveo nešto manje od šest minuta na parketu, za to vreme je pogodio jedno slobodno bacanje i uhvatio dve lopte pod svojim košem. Tavares je proveo svega 11 minuta u igri, za to vreme je zabeležio pet poena i šest skokova (četiri ofanzivna), ali je rano ušao u probleme sa faulovima (na kraju četiri).

Na drugoj strani je briljirao Elenson sa 20 poena i sedam skokova, po 11 su dodali Tomas Skrab i Kasijus Robertson.

I dok je Real uspeo da ostane maksimalan, to nije pošlo za rukom košarkašima Baskonije. Prvi poraz u sezoni zabeležili su u Badaloni. Huventud je odigrao sjajnu odbranu protiv jednog od najboljih timova u zemlji, a koliko je četa Duška Ivanovića bila nemoćna na protivničkoj polovini govori podatak da je u drugom kvartalu postigla svega pet poena. Na kraju 72:61 za domaćina.

Ni 17 poena Vejda Boldvina u poslednjoj četvrtini (od ukupnih 23) nisu pomogli Baskima da prebrode drugu košmarnu četvrtinu. Sa 11 poena prednosti je četa Karlesa Durana otišla na veliki odmor, nastavila je sa sjajnom igrom u odbrani i sačuvala prednost.

Blistao je Ante Tomić sa 15 poena i šest skokova (indeks 21), još efikasniji je bio Vladimir Brodžijanski sa 17 (takođe sedam skokova, ali indeks 19). Odličan i Derek Vilis sa 15 poena i sedam uhvaćenih lopti (čak šest u napadu). Kod Baskonije vredan pomena jedino Boldvin, s ozbirom da je jedini u poraženom sastavu imao dvocifren košgeterski učinak.

Neprijatno je iznenadila i Valensija i to u Fonteti. Pretrpela je drugi poraz u sezoni, ovoga puta od Mursije - 86:91.

Nije dobro novi trener Đoan Penjaroja otpočeo mandat na klupi Narandžastih, a današnjem porazu kumovala je loša igra u odbrani, kao i nedovoljan broj raspoloženih igrača.

Čak pet dvocifrenih u pobedničkom sastavu, istakli su se Džejms Veb sa 17, Kris Čerapović i Ajzea Tejlor sa po 13 poena. Tad Mekfaden je dodao 12, dok je 10 ubacio Tomas Belas. Valensiji nisu pomogla ni sjajna individualna izdanja Viktora Klavera (26 poena, osam skokova - indeks 32) i Bojana Dubljevića (22 poena, devet skokova, pet asistencija - indeks 29), s ozbirom da je ostatak ekipe skupa brojao do 38 (11 poena ubacio Martin Hermanson).

Betis je doživeo katastrofu na svom parketu. Manresa je na gostovanju u Sevilji slavila sa više nego ubedljivih 106:64. Pobedu je upisala i Fuenlabrada, koja je kod kuće bila bolja od Andore - 91:78. Presudan je bio drugi kvartal, tokom kojeg je domaći sastav postigao 24, a primio svega osam poena.

Od srpskih igrača na terenu su u dresu Fuenlabrade bili Dušan Ristić i Jovan Novak. Bivši centar Crvene zvezde je ubacio šest poena uz četri skoka, dok je doskorašnji plej Mege brojao do dva, uz četiri asistencije. Sa druge strane je u poraženoj Andori Mario Nakić postigao dva poena uz jednu uhvaćenu loptu za nešto manje od devet minuta na parketu.

ACB liga - 3. KOLO

Subota

Barselona - Breogan 78:69

/Mirotić 22 - Musa 14/

Tenerife - Bilbao 89:79

/Salin 22 - Gaudlok 22/

Unikaha - Gran Kanarija 79:80

/Fernandez 18 - Sloter 16/

Saragosa - San Pablo Burgos 54:75

/Radončić 12 - Benite 18/

Nedelja

Real Betis - Manresa 64:106

/Braun 23 - Moneke 18/

Valensija - Mursija 86:91

/Klaver 26 - Veb 17/

Fuenlabrada - Andora 91:78

/Armand 25 - Arteaga 15/

Huventud - Baskonija 72:61

/Boldvin 23 - Brodžijanski 17/

Real Madrid - Obradoiro 78:68

/Poarije 13 - Elenson 20/

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridBaskonijaKK ValensijaFuenlabradaKK AndoraHuventudObradoiroSerhio LjuljVensan PoarijeBojan DubljevićViktor KlaverVejd BoldvinACB ligaDušan RistićMario NakićJovan Novak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara