Laso i Tavares (©MN Press)
Laso i Tavares (©MN Press)

Real u “pobedi ili umri“ meču bez Lasa i s povređenim Tavaresom

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.04.21. | 10:35

Sve su opcije na stolu, postoji varijanta da ode u četvrtfinale i sa oba poraza

Gotovo da se zaboravilo vreme kada je Real Madrid poslednji put bio u ovakvoj poziciji. Dva kola pre kraja Evrolige nalazi se na ivici provalije, mada i dalje sve zavisi od Kraljevskog kluba.

Poraz Baskonije od Efesa popravio je Realove šanse da se nađe u Top 8, mada je kasniji trijumf Bajerna u takođe ludoj završnici protiv Žalgirisa ostavio još samo dva mesta za četiri ekipe. Real, Baskonija, Valensija i Zenit Ćavija Paskvala su nadomak plej-ofa, ali ne zavise isključivo od sebe. Real sudbinu drži u svojim rukama, zbog čega je pobeda nad Olimpijakosom u Vizink centru prioritet.

Izabrane vesti

21.00: (1,25) Real Madrid (17,0) Olimpijakos (4,40)

Olimpijakos u Madridu bori se isključivo za prestiž, ali to ne znači da će Vasilis Spanulis i Jorgos Printezis zajedno sa svojom četom samo izaći na parket i puste Blankose da ih išibaju. Real Madrid u dan utakmice ulazi opterećen suspenzijom Pabla Lasa kome je Evroliga dodelila meč “hlađenja“ zbog isključenja prošle sedmice protiv Efesa. Lasu je dozvoljeno da bude u svečanoj loži, ali ne i da komunicira s ekipom na bilo koji način, niti da ide u svlačionicu. Upotreba mobilnog telefona mu je strogo zabranjena.

Realova teskoba postala je još veća zbog nejasnog zdravstvenog statusa Valtera Tavaresa. Prvi centar i jedan od najboljih defanzivaca Evrolige osetio je nelagodnost u levom kuku, zbog čega su se oglasile sirene u klubu. Tavares je statistički najkorisniji igrač Evrolige sa ukupnim indeksom 598 – iza je Nikola Mirotić s 554 i sedam utakmica manje – a prema poslednjim informacijama iz Madrida neće se znati da li će igrati sve do pred sam izlazak na parket. Opasnost od ozbiljne povrede su otklonili specijalisti, ali zbog toga što gotovo nema vremena za oporavak, Tavaresov status biće glavobolja za Realov stručni i lekarski štab tokom celog dana.

Tavares je jedini igrač Reala koji je ove sezone odigrao sve utakmice – 32 u Evroligi i 27 u ACB, plus još tri u Kupu kralja i nacionalnom Superkupu. Ima čak 135 minuta na parketu od drugoplasiranog Gabrijela Deka, a i dalje je zvanično najbolji defanzivac Evrolige.

No, Realova pozicija ne mora da bude tako dramatična jer dalje može da ode čak i sa oba poraza u preostalim mečevima. U slučaju krugova sa više timova Real Madrid ima bolji direktan okršaj od Zenita jer ga je dobio oba puta što je verovatno od ključne važnosti (+7 i +4). Od Baskonije (-13 i -20) i Valensije (-16 i -11) Blankosi su poraženi oba puta, ali kako se timovi Duška Ivanovića i Đaumea Ponsarnaua sastaju u Fonteti naredne sedmice, Real opet ima olakšavajuću okolnost.

Realove pobede nad Olimpijakosom večeras i Fenerbahčeom u Istanbulu sledeće nedelje garantuje siguran prolaz.

U slučaju polovičnog učinka madridski velikan ide dalje ako Valensija doživi oba poraza i Zenit izgubi bar jednu od tri preostale utakmice, pošto ima zaostalo kolo protiv Panatinaikosa. Tada bi Real i Baskonija išli dalje. Druga opcija je da Baskonija doživi poraz u Valensiji, da Slepi miševi pobede Albu u Berlinu večeras i da Zenit izgubi bar jedan susret. Tada Real i Valensija prolaze. Ako Baskonija ne uspe u Fonteti za sedam dana, a Valensija ne pobedi u Berlinu večeras, Real bi išao dalje bez obzira na to šta Zenit uradio do kraja.

Ako Real doživi oba poraza, opet može dalje samo ako Valensija i Zenit ne pobede nikog do kraja, što nije realno.

Real drži ključ svoje sudbine.

EVROLIGA - 33. KOLO

Četvrtak

Baskonija - Efes 101:111

/Polonara 23 - Larkin 30/

Panatinaikos – Olimpija Milano 86:83 (70:70)

/Hezonja 17 – Micov 15/

Bajern Minhen - Žalgiris 71:70

/Lučić 13 – Vokap 16/

Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 76:64

/Lojd 21 - Dorsi 14/

Petak

19.00: (2,70) Alba (14,5) Valensija (1,55)

19.00: (1,90) CSKA (hendikep -15,5) Himki (1,90)

19.00: (1,25) Zenit (17,0) Asvel (4,75)

19.45: (2,30) Fenerbahče (14,5) Barselona (1,70)

21.00: (1,25) Real Madrid (17,0) Olimpijakos (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridPablo LasoValter TavaresEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara