Foto: MN Press
Foto: MN Press

Rebrača, Šćepanović, Drobnjak, Krstić, Tepić... Izađite na jeb*ni teren i pobedite!

Vreme čitanja: 7min | sub. 26.08.23. | 08:21

Legende i osvajači medalja sa velikihm takmičenja pričaju za Mozzart Sport o očekivanjima od reprezentacije Srbije

Čekanju je došao kraj, krenuo je Mundobasket a nama će najzanimljivija biti dešavanja u Manili gde selekcija Srbije danas kreće u borbu za medalju koju je na svetskoj smotri poslednji put osvojila 2014. godine u Španiji. Prosečni navijač ne može da zna koliko je težak put do medalje na planetarnom šampionatu, pa smo zato odlučili da pozovemo ljude koji znaju i koji su nas prethodnih decenija obradovali.

Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Vlado Šćepanović, Nenad Krstić i Milenko Tepić su u razgovoru za Mozzart Sport odgovarali na mnoga pitanja, ali malo ko je sve uprostio i pogodio u centar kao zlatni centar.

Izabrane vesti

Znam ja da tu ima puno analiza, mnogo faktora ulazi u sve, od sreće, povreda, zaista tu svega ima, ali na kraju se sve svede na jednu stvar... Malo mi je žao što ću biti vuglaran, ali bre izađi na taj jeb*ni teren i pobedi! Dokaži svima ko si i šta si. Ili pobeđuješ ili gubiš, nema tu filozofije“, uz topa udara vešestruki osvajač medalja u dresu Jugoslavije.

Ipak, u karijeri Željka Rebrače izdvaja se posebno jedno odličje – Svetsko prvenstvo u Atini.

Mene sve ovo baš podseća na 1998. godinu. Otišli smo tada na Mundobasket bez nekih velikih imena kao što su Vlade Divac ili Predrag Danilović. Međutim to je onda bila šansa za nas ostale, da se izdvojimo, da nekako izađemo iz senke prethodnih generacija i svoja imena upišemo zlatnim slovima. To smo uspeli tada, a iz sveg srca to želim ovim momcima. Naravno teško je, ali imamo kvalitet, imamo igrače koji hoće da se bore i nadmeću“, počinje Rebrača za Mozzart Sport.

-------------

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

-------------

I jeste Rebrača pogodio sa poređenjem. Te 1998. godine smo zaista bili bez nekih jakih imena, baš kao što danas ne možemo da računamo na igrače kao što su Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić i Vladimir Lučić.

Na svakoj poziciji imamo nekog drugog koji može da izađe na teren i pokaže se na delu ko je i šta je. Tebi kao šampionu, ili osvajaču medalje se otvaraju vrata koja u bilo kom drugom slučaju ostaju zatvorena. Meni je to zlato iz Atine lansiralo karijeru. Isto tako može da se dogodi i ovim momcima posle Manile“.

Ipak, imamo neke dokazane igrače.

Bogdan je tu lider i prva violina. Nemam tu šta da dodam. Iza njega je Nikola Milutinov koji bi mogao da bude jedan od najboljih igrača na šampionatu“.

Nekako je prirodno bilo da upitamo Rebraču da li vidi sebe u Nikoli Milutinovu?

Košarka se zaista mnogo promenila u odnosu na moje vreme, pa je malo teško porediti, ali ima tu neke sličnosti što se tiče tehnike. Način na koji pokušava da postigne koš. Tu mogu da vidim sebe u njemu. Želim mu sreću, zdravlje i odličan turnir“.

Ako neko zna kako je osvajati medalje pod dirigentskom palicom Svetislava Pešića, onda je to Predrag Drobnjak. Član legendarne ekipe iz 2002. godine koja je u Indijanapolisu došla do zlata.

Postoje dve opcije, Srbija će ili biti druga ili deveta“, uz smeh počinje Drobnjak i detaljnije nastavlja:

Srbija ima dobar žreb jer realno ne bi smelo da bude problema što se grupe tiče. To će da se prođe, onda sledi ono glavno, pre svega sa Italijom jer ko u drugoj grupi bude prvi, beži od Amerikanaca koji po meni imaju najbolji tim i vidim ih da osvajaju zlatnu medalju“.

Ukoliko zaista uspemo da izbegnemo Sjedinjene Američke Države u četvrtfinalu, otvara se realan put ka medalji.

Da mogu da biram, najviše bih voleo da se u četvrtfinalu susretnu Srbija i Crna Gora, moje dve reprezentacije za koje ću da navijam. Naravno ostaje da se vidi, verovatnije će to biti Grčka ili neko drugi. Svakako je drugi deo žreba neuporedivo teži i tamo je jasno da će neko od favorita ostati bez šanse da se bori za titulu“.

Aduti Srbije za Drobnjaka su kristalno jasni.

Pešić ima odličnu spoljnu liniju sa kreacijom i poenima. Naravno Bogdan Bogdanović je tu prvi, ali i Gudurić i Marinković imaju dosta kvaliteta. Očekujem da Srbija stalno trči, šutira, igra mečeve na veliki broj poena. To je za mene pozitivna strana Srbije što se videlo i na pripremama. Samo je pitanje da li igrači iz reketa to mogu da isprate. Eto zanimljivo da je Crna Gora potpuno suprotna, sve zavisi od igrača iz reketa, a fali kreacija na bekovskim pozicijama.

Sa Drobnjakom u ekipi na EP 2001. godine bio je Vlado Šćepanović, ubojiti bek koji je zablistao baš onda kada je bilo najpotrebnije. U finalu je bio najefikasniji pojedinac iako je Jugoslavija tada imala i Bodirogu i Stojakovića.

Takve stvaru su moguće na reprezentativnim turnirima. Uvek neko da iskoči, da zasija, postane heroj. Baš imamo takvih igrača koji bi mogli da oduševe kada to niko ne očekuje. Ja sam to lično iskoristio 2001. godine. Naravno treba videti kako će Pešić sve zamisliti, ko će imati priliku da se pokaže na terenu“.

Kako ističe Šćepanović problem neće biti igrački kvalitet.

Za mene je glavno da ekipa napravi timski duh, jer kvalitet igrača je prisutan. Ako naprave atmosferu i to zajedništvo, ne bih se uopšte iznenadio da osvoje medalju.Grupa svakako ne bi smela da bude problem, pravi ispit je Amerika ili Grčka zavisi ko bude došao u tim eliminacionim utakmicama, na tim mečevima se vidi ko je kakav na terenu“.

Kao i kod ostalih sagovornika, Bogdan Bogdanović je u prvom planu.

On je još kao klinac pokazao sposobnosti da bude lider, prvo u Partizanu, pa i kod Željka u Feneru. Prosto ima tu ličnost i to izvanredno radi“, završava Šćepanović.

Deo poslednje ekipe koja je osvojila medalju na Mudobasketu je Nenad Krstić koji je kao kapiten nosio tim do neverovatnog uspeha – srebrne medalje u Madridu.

Nije baš slična situacija kao te 2014. godine jer danas Srbija i zvanično ima najboljeg igrača na planeti – NBA šampiona. Mi takvog igrača nismo imali. Još je bilo i problema sa povredama, Teo i ja nismo bili spremni. Morali smo naknadno da zovemo igrače“, priseća se Nenad Krstić.

Uprkos tim problemima, Srbija je došla do finala, a na putu do medalje je savladala Grčku, Brazil i Francusku dok je u duelu za zlato Amerika bila bolja.

Sve se nekako sklopilo. Sećam se da je bila loša atmosfera pre početka. Izgubili smo neke utakmice, Micov je izbačen, ali na kraju smo zaigrali sjajnu košarku. Jedino što mi je slično sa današnjim situacijom su očekivanja. Doduše od nas baš niko ništa nije očekivao, a ja verujem da ovi momci mogu da naprave rezultat“.

Zbog čega je to tako?

Postoji jasan lider, a to je Bogdan Bogdanović koji je zaslužio tu ulogu zbog godina, iskustva i svega što je do sada uradio u karijeri, ali i ostale uloge su izdefinisane. Svako zna šta radi i šta se od njega očekuje. Imamo dobru grupu da uđemo u dobar ritam i onda da pokušamo da napravimo sjajan rezultat. Ja verujem u momke da mogu da nas sve obraduju“, završava Krstić.

Za kraj kontaktirali smo Milenka Tepića, osvajača medalje na Evrobasketu 2009. godine u dresu Srbije. Danas je Milenko deo Košarkaškog saveza Srbije i upoznat je sa dnevnim aktivnostima tima.

Na pripremama smo napredovali iz meča u meč i dostigli smo optimalan nivo forme za takmičenje. Verujem da spremni očekujemo duele u Manili“, počinje Tepić i nastavlja sa analizom čitave ekipe:

Zna se da je Bogdan kapiten i na neki način lider, ali za nas kao ekipu je važno da igramo timski i da je tim taj koji pobeđuje i da tu moramo da tražimo kvalitet i snagu. Imamo dovoljno igrača da svako iskoči na nekoj utakmici i da to na kraju donosi prevagu“.

Iako svi očekuju da lako prođemo grupnu fazu, Tepić poziva na oprez, posebno protiv Saleta Đorđevića.

Iako smo igrali sa Portorikom i Kinom i dobijene su te utakmice, ali očekujem totalno dugačiju utakmicu na prvenstvu, posebno protiv Kine i Saleta Đorđevića koji nas odlično poznaje. Eto, smatram da je Kina najteži protivnik, ali i Portoriko je nezgodan, Južni Sudan kao nepoznanica, ali imaju NBA igrača, tako da to može da bude ekipa koja je željna nadmetanja“.

Ako sve prođe po planu u prvoj fazi, čeka nas nova grupa u nastavku.

Deluje da je Dominikana taj tim uz Italiju koji će proći dalje, ali opet Filipini igraju na domaćem terenu, košarka je izuzetno popularna, imaće veliku podršku. Angola sa druge strane uvek igra velika takmičenja godinama, mogu da iznenade, ali očekuje da uz Italiju prođe Dominikana“, završava Tepić javljanje za Mozzart Sport.

Prvi meč reprezentacije Srbije igra danas protiv Kine od 14 časova.


 


tagovi

Nenad KrstićŽeljko RebračaMilenko TepićVlado ŠćepanovićPredrag DrobnjakMundobasket 2023košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara