Reč o Partizanovim novajlijama: Rvač grčko-rimskim stilom, opasni strelac, dečko u usponu i “Ljudski lift”

Vreme čitanja: 7min | pet. 26.07.19. | 14:16

Upoznajte pojačanja crno-belih koja su stigla u klub ovog leta

Još kada je Andrea Trinkijeri stigao u toku prošle sezone, potpisao na tri godine, preuzeo tim koji nije selektirao, jasno je bilo da će ovoga leta biti prava rekonstrukcija i da će praviti tim po svojoj želji u dogovoru sa sportskim direktorom Nikolom Lončarom.

Partizan je ovoga leta do sada doveo Korija Voldena, Nemanju Gordića, Rašona Tomasa, Vilijana Mozlija i Žanisa Pejnersa. S obzirom da je Gordić dobro poznat našoj javnosti kao igrač koji je već igrao za Partizan, a koga smo gledali prethodne dve sezone u ekipi Budućnosti, o njemu i nema potrebe previše nešto dodavati i opširnije ga najavljivati. Oni koji prate košarku znaju manje više sve o njemu. Pouzdan, iskusan igrač. Mnogo će značiti crno-belima. Posebno ako bude igrao kao što je na primer pretprošle sezone.

Izabrane vesti

Zato su preostala četvorica malo manje poznati od Gordića našoj košarkaškoj publici, pa ćemo zato o svakome od njih pojedinačno. Kontaktirali smo kolege iz stranih medija kako bi nam dostavili informacije o ovim igračima.

Inače, kao što smo juče pisali, Partizan će do kraja prelaznog roka pre svega tražiti dobru i kvalitetnu peticu, a potom i igrača na poziciji dva kao zamenu za Vanju Marinkovića.

KORI VOLDEN - PLEJMEJKER/BEK

Nemanja Gordić je stigao, a posle odlaska Vanje Marinkovića navijači Partizana su želeli da vide još jedno novo ime na spoljnim pozicijama. I dobili su ga u vidu Korija Voldena. MVP-ja izraelskog šampionata. Ta činjenica nam govori da se radi o dobrom strelcu i u to nema sumnje. To je nešto što je nedostajalo crno-belima u prethodnim sezonama.

Partizan bi mogao mnogo da dobije sa Voldenom. Dešava se često da napad zariba, da nema otvorenih pozicija, a da je koš jako potreban. E u tim situacijama bi Volden mogao da bude više nego dragocen. Jako je dobar kada sam sebi pravi situaciju za šut, zna i da prodre do koša.

Teško je svrstati ga i na poziciju jedan, ali i na dva. Negde je između, može da igra obe pozicije. Nedostaje mu malo kreacije da bi bio plej u pravom smislu te reči, mada je popravio dosta igru u pik en rolu.

Radi se o igraču koji više gleda u koš nego u saigrače. Takva vrsta plejmejkera nije baš uvek popularna, ali kontratežu će mu praviti Gordić. Neretko se Volden odlučuje za šuteve i sa osam metara, i iz neizrađenih pozicija, i to u ranoj fazi napada. Tako nešto ne prija našem stilu košarke kakav se gradi u Srbiji i to bi moglo da bude malo odstupanje. Naravno, kada pogodi niko mu to neće uzeti za zlo. Ali, ako bude mašio…

Elem, Volden je ovog leta igrao Letnju ligu, želeo je u NBA, nije uspeo, i odabrao je da karijeru gradi postepeno u Partizanu. Iz Belgije je stigao u Izrael, a odatle u crno-bele. Jako je oštar igrač, konkretan, ima dobre fizikalije i nemojte se iznanediti ako ga vidite kako zakucava.

Trinkijeri će imati veliki posao da ga uvede u službu tima i da tako izvuče od njega najviše. Ako to bude uspeo da učini, Partizan je sa ovim potpisom dobio veliko pojačanje. Ukoliko ne bude uspeo da ga drži pod kontrolom… Videćemo kako će to izgledati.

 

ŽANIS PEJNERS - KRILO

Iz više izvora smo dobili informacije da se radi o igraču uloge, timskom košarkašu koji prvo gleda asistenciju pa koš i nije previše fizički snažan. Ističu mnogi da se radi o jako dobrom momku koji je u sezoni 2016/2017 već nosio crno-beli dres, kada je igrao za PAOK. Svi sa kojima smo razgovarali ističu upravo taj ljudski faktor što nije zanemarljivo. I bilo je bitno kada je Pejners dovođen, sigurno.

Rekosmo da je igrao za PAOK. Tada je odlučio da odigra sezonu u Grčkoj za manji novac u odnosu na onaj koji bi dobio na drugom mestu samo da bi napredovao kao igrač. I bila je to dobra odluka. Grčke kolege nam kažu da je to bio igrač koji je najviše pružio u odnosu na platu koju je dobijao te sezone.

U reprezentaciji Letonije je igrao ranije pozicije dva i tri, ali u PAOK-u je recimo zbog izbora trenera igrao pozicije tri i četiri, što dodatno otvara mogućnost Trinkijeriju da sa njim pravi varijacije na temu. Igra dobro u tranziciji i brz je za svoju visinu. Velika mu je prednost što koristi obe ruke, ima lucidnost da izmisli poene. Slobodna bacanja su mu prosečna.

Nema neke previše dobre fizičke predispozicije, ali to sve nadomešćuje pametnim izborima. Ima dobar košarkaški IQ, kao i većina Letonaca u košarci, pa to može da bude napredak u odnosu na ono što su crno-beli imali na raspolaganju prošle sezone.

Radi se o igraču koji voli sport generalno, prati i odbojku, fudbal, tenis… Kada je bio dete bavio se grčko-rimskim rvanjem, ali je ubrzo prešao na košarku jer je shvatio da je njegovo telo zbog visine mnogo prijemčivije igri pod obručima.

Imao je tokom karijere i problema sa aritmijom, neravnomernim kucanjem srca, ali to obično sada rešava tako što po izlasku iz igre retko ostaje na klupi već se često zagreva van nje kako bi održao ritam i bio dovoljno zagrejan.

Zanimljiv igrač, Letonac u Partizanu. Prošli put se sa Bertansom odlično završilo. Na redu je Pejners.

 

RAŠON TOMAS - KRILNI CENTAR

Ovo je igrač koji bi mogao da bude veliko iznenađenje za navijače, naravno, pozitivno. Ljudi koji su upoznati u italijansku košarku su nam rekli da ga je Partizan “ukrao” i da bi sa njim mogao baš mnogo da dobije. Makabi i Olimpijakos su bili zainteresovani. Ali, Tomas je posle brojnih razgovora sa Andreom Trinkijerijem stigao u Partizan.

Radi se o momku koji nastupa na poziciji četiri i koji je u usponu karijere. I to je odlično po crno-bele, jer su i on i Volden u uzlaznom smeru i mogli bi da “eksplodiraju” naredne sezone.

Tomas je kako smo mogli da čujemo veoma dinamičan igrač i u odbrani i u napadu. Nije baš neki savršen šuter, ali zna da pogodi za tri poena. Veoma je raznovrsan. Iako je četvorka po vokaciji i nije previše visok (203 centimetra), može da igra i u reketu, čak i leđima.

Jako je dobar u igri jedan na jedan kada igra spolja licem ka odbrambenom igraču, pa zbog svoje agilnosti zna da protrči i završi "na tabli".

Nekako je prethodnih sezona na poziciji četiri bilo malo promaje, ali deluje da je sa Tomasom Partizan dobio pravog igrača na krilnom centru i da tu naredne sezone neće biti problema. Posebno je dobro što je potpisao ugovor na dve godine.

Tomas u Partizan dolazi posle neverovatne sezone u Sasariju. Bio je jedan od najvažnijih, pa i tajnih oružja, što je Sasari imao tako dobru sezonu. Italijanske kolege nam kažu da veruju da bi Tomas mogao mnogo da napreduje u radu sa Andreom Trinkijerijem.

Ako se sve poklopi i Tomas pruži ono što zna, crno-beli će dobiti u njemu veliko pojačanje. I on kao i Volden ima poene u rukama i to je jako bitna stvar. Sada će igrati u malo jačem takmičenju i videćemo kako će se njegove brojke menjati jer će ispred sebe imati jače protivnike. Na jednom susretu prošle sezone u FIBA Evrokupu došao do čak 40 poena uz 16 skokova, a imao je indeks korisnosti od 54.

Energija, poeni, skokovi, tranzicija… To se očekuje od Tomasa.

 

VILIJAM MOZLI - CENTAR

Za razliku od Tomasa koji ima 24 godine i u punom je naletu, Mozli je iskusniji igrač, ima 30 godina, i bliži je kraju karijere nego njegovom startu. Shodno svemu, njegovom kvalitetu i bivšim klubovima, Mozli nije doveden da bude prvi centar, navijačima je to jasno, tako da će se on boriti za minute najverovatnije sa Nikolom Jankovićem i prvom peticom koja se tek čeka da stigne u Partizan.

Ipak, o tome šta bi navijači mogli da očekuju od Mozlija možda najbolje govori njegov nadimak - “Ljudski lift”. Neverovatno je skočan za svoju visinu (203 centimetra).

Ovo će biti prvi put u Mozlijevoj karijeri da će igrati na najvećem nivou, ili blizu najvišeg nivoa, u Evrokupu. Radi se o vrhunskom skakaču, fenomenalnom blokeru i igraču za kog se oseća da je u reketu. I to su dve njegove najveće vrline. Skok i blokade. I dobro građenje obruča. Za to je doveden, u skladu sa svojim nadimkom. Ne za neke bravure i partije od 30 poena.  U napadu najviše pogađa posle ofanzivnog skoka, alej-upova, drugih šansi, dobrog otvaranja iz pika…

Njegov šut nije najbolji, ali je vrlo borben i u odbrani i u napadu. Čak malo i radi na šutu s poludistance u poslednje vreme. Slobodna bacanja su mu vrlo loša i na tome mora da se popravi. Ali, ako je Trinkijeri uz svoje pomoćnike to (donekle) uspeo sa Nikolom Jankovićem, radiće na tome i sa Mozlijem.

Sama činjenica da je Mozli stigao iz Italije, kao i Tomas, ima svakako veze sa time što je Trinkijeri trener. Ima ovaj stručnjak mnogo imena koja je vadio tako ni iz čega i posle od njih pravio zvezde. Jedan od primera je Kajl Hajns.

Mozli je u odnosu na Tomasa ovim prelaskom u Partizan napravio veći korak u karijeri jer je prošle sezone igrao samo za Trst i shodno tome ovo će mu biti veliki izazov. Biće mu potrebno mnogo snage da izdrži borbu na više frontova, ali upravo je snaga karta na koju on igra. On je taj koji treba da unese meso i čvrstinu u reket Partizana ove sezone.

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović je juče u razgovoru za MOZZART Sport najavio da je prioritet crno-belih dovođenje startne petice, jako kvalitetnog igrača na toj pozciji, tako da bi Mozli trebalo da bude igrač uloge koji će svojom energijom donositi promenu u ritmu.

FOTO: FIBA, Shutterstock, Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara