Aleksa Avramović protiv Krke (©ABA LIGA – Krka / Robi Verbajs)
Aleksa Avramović protiv Krke (©ABA LIGA – Krka / Robi Verbajs)

Reprezentacija spremila Avramovića da postane udarna igla Parnog valjka

Vreme čitanja: 5min | pon. 09.10.23. | 17:44

Eho srebrnog podviga Srbije oseća se u igri momka iz Čačka dok nosi crno-belu opremu

Tamo gde je stao u Manili, Aleksa Avramović nastavio je u dresu Partizan Mozzart Beta. Dugo je u košarci važilo nepisano pravilo da reprezentacija igračima treba da služi kao odskočna daska za budućnost, a u slučaju energičnog Čačanina brzo se pokazalo da nije potpuno išćezla sinergija koja je svojevremeno krojila karijere srpskih asova.

Posle finala Mundobasketa gde je u drugom poluvremenu gotovo sam držao Srbiju na svojim leđima, Avramović je po povratku u Srbiju i kraćeg predaha nastavio da pruža odlična izdanja, pa nije pogrešno reći da ga je reprezentacija spremila da postane udarna igla Partizan Mozzart Beta u prvih nekoliko utakmica nove sezone.

Izabrane vesti

Eho srebrnog podviga Srbija preneo se na crno-belu opremu. I bez ikakve dileme udarna je igla ekipe Željka Obradovića. Dok se ostali još traže, Avramović drži nivo koji je rezultat ne samo velikog samopouzdanja, već krvavog rada počev od prvog dana priprema do poslednje utakmice na Filipinima.

Obradović nije previše trošio Avramovića u Jadranskoj ligi, nije bilo ni potrebe jer su Mornar i Krka savladani ubedljivo. Za nešto manje od 13 minuta na otvaranju sezone srpski bek ubacio je osam poena (3/4 iz igre), uz dve asistencije. U nedelju popodne odigrao je bezmalo 16 minuta i skupio 15 poena (5/10 iz igre, 2/5 za tri), šest skokova, dva završna dodavanja i jednu ukradenu loptu za indeks 20 i epitet najkorisnijeg igrača utakmice.

Da je u ovom trenutku za koplje ispred saigrača najbolje se videlo u Tel Avivu. Partizan Mozzart Bet nije bio dugo konkurentan za pobedu jer je Makabi savršeno pročitao namere aktuelnog šampiona Jadranske lige, ali Avramović je ponovo bio nezaustavljiv sa 24 poena (9/12 iz igre, 1/3 za tri), dve asistencije i jedan ukraden posed za indeks 23. Sve to za nešto manje od 26 minuta na parketu. Lorenzo Braun je posle utakmice u razgovoru za Mozzart Sport aplauzom pozdravio Avramovićev igrački rast u periodu između dve sezone.

“On je sjajan igrač, znam da je mnogo posvećen u odbrani, ali on može da uradi toliko toga i u napadu. Igrač je kojeg mnogi timovi ove godine moraju da se paze“, poručio je nekadašnji plejmejker Crvene zvezde.

Slično je govorio i kapiten crno-belih Kevin Panter, kada je Aleksu nazvao “rok zvezdom“. Nesporno je da će kroz sezonu biti uspona i padova forme, to je prosto neizbežno kada se u period od devet meseci spakuje 70-80 utakmica, odnosno dve, tri ili ponekad čak četiri događaja u sedam dana. Zato i Avramović treba pametno da koristi minute, a Obradović je već na početku sezone pokazao jasnu nameru da mu balansira potrošnju kako ne bi prerano izgoreo i doveo sebe u opasnost od povrede.

Kada govorimo o uticaju reprezentacije na Aleksu Avramovića, postoji uska veza između njegovog klupskog angažmana i igara u dresu Srbije. Govorio je nedavno o tome Željko Obradović, da je svom sugrađaninu tokom dvogodišnje saradnje u Humskoj konstantno sugerisao da se preusmeri ka plejmejkerskim dužnostima i da mu je to najkraći put do reprezentativnog dresa.

“Aleksa bi trebalo da shvati je jedan od lidera. Zna kako je sarađivati sa mnom. Njegova uloga plejmejkera u reprezentaciji je posledica toga što smo pre dve godine pričali o tome, rekao sam mu da bi trebalo da igra pleja, iako je ceo život na „dvojici“, jer tu nema mesta u reprezentaciji. I uspeo je kroz krvav rad da selektor stekne poverenje u njega, kao i da dobije poverenje saigrača, da ga proglašavaju za jednog od najboljih odbrambenih igrača u ovom trenutku. Sve to bi trebalo da pruži i Partizanu. Što ne sumnjam. Njegova ambicija je ogromna, voli košarku, voli ljude, nadam se da će u tom stilu i nastaviti“, rekao je trofejni stručnjak za Sportklub.

Nije bila laka tranzicija iz klasičnog skorera ka nekom ko ima više loptu u rukama i odgovoran je za veliki deo posla u napadu, još postoje stvari koje treba da koriguje, ali je Obradovićeva vizija urodila plodom. Prošlog leta nije bilo suđeno da Avramović igra na Evrobasketu gde smo zbog jednog nesrećnog poluvremena završili takmičenje pre vremena, zato je u Manili demonstrirao izuzetnu posvećenost, energiju i kvalitet koji ga je svrstao u red najboljih igrača Mundobasketa. I ne treba kriti da je velika nepravda što je uloga najboljeg defanzivca dodeljena Dilonu Bruksu, a ne Aleksi Avramoviću. Ne zato što je naš, već zato što je to priznanje više zaslužio.

Rekao je Obradović u pomenutom razgovoru za Sportklub još jednu važnu stvar, da je Avramoviću rekao kako je došlo vreme da se “spusti na zemlju“. Da je prošlo vreme slavlja i prijema, da sada fokus treba da bude samo na košarci. Uradio je to u maniru pravih pedagoga i psihologa. Zna Obradović koliko svakom igraču prija kada ga nacija uzdigne na pijedestal, ali i koliko opasno može da bude ako se ode predaleko sa dizanjem euforije.

Sada se kod Avramovića vidi transformacija kakva je i bila očekivana posle Manile. Na parketu deluje zrelije, iskusnije, sveukupno kvalitetnije. Toliko da je zaslužio iskreno poštovanje navijača večitog rivala.

Što reče Miroslav Berić za Mozzart Sport pred gostovanje Partizan Mozzart Beta u Tel AvivuAleksa je kadar da preuzme lidersku ulogu i sve ukazuje da se upravo to i dešava. Biće mu još lakše kada se budu razigrali Kevin Panter, Zek Ledej, Pi Džej Doužer i ostali.



tagovi

Aleksa AvramovićKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara