Rezovi u Unikahi: Budžet manji za 2.000.000, odlasci petorice igrača i Plaze ostavljaju 4.000.000 evra u kasi

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.06.18. | 13:28

Nemanja Nedović kao najplaćeniji igrač u timu ostavlja više od četvrtine novca, sada već bivši trener bio drugi najplaćeniji u ACB ligi...

Eliminacijom od Baskonije u četvrtfinalu ACB lige završena je Unikahina sezona, koja nije donela mnogo uspeha na svim frontovima. Tim iz Malage ostao je bez učešća u Evroligi, što je ključni momenat za dalju budućnost kluba.  

Bez Evrolige Unikaha se sprema za potpunu revoluciju ovog leta i velike rekonstrukcije. Ne samo kadrovske, već i finansijske. Prema tvrdnjama 

Izabrane vesti

novinara lokalnog dnevnika Sur, vodeći ljudi Unikahe rešili su da smanje godišnji budžet za gotovo 2.000.000 evra - sa 12.900.000 na 11.000.000 evra.

Osim novog budžeta, klub će u narednu jesen ući sa značajno drugačijim timom u odnosu na ovu sezonu. Trener Đoan Plaza već je bivši, Nemanja Nedović je najavio rastanak posle dve i po godine, a zasad je sigurno da će uz srpskog beka otići i Džejms Ogastin, Rej Mekalum, Džef Bruks i Adam Vašinski.

Prema kalkulacijama pomenutog medija, Unikaha će tako osloboditi više od 4.000.000 evra u klupskoj kasi! Odnosno, rasteretiće budžet za tu sumu.

Zato je, između ostalog, odlazak Nemanje Nedovića u centru pažnje. Srpski reprezentativac nije bio samo glavni igrač Unikahe, već je srazmerno tome najviše i zarađivao - 1.300.000 evra bruto (pre poreskih odbitaka). Tu sumu je Nedović pošteno zaradio, pošto je za dve i po godine u Unikahi izrastao u jednog od najboljih igrača na svojoj poziciji u Evropi.

Nedovićev odlazak trebalo bi da donese Unikahi i određeni prihod pošto bi njegov sledeći klub morao prvo da isplati otkupnu klauzulu koja nije veća od 200.000 evra.

Iza Nedovića je trener Đoan Plaza, koji je donedavno bio drugi najplaćeniji trener ACB lige sa 800.000 evra godišnje. Kako se ističe, Plazin naslednik teško će moći da izvuče i pola od te sume zbog mera štednje kojim pribegava Unikaha.

Sledeći na listi je Džejms Ogastin. Robusni centar je ove sezone imao određenu poresku povlasticu i plaćao je svega 24 odsto na svoju godišnju, ali od jeseni bi i on trebalo da bude uključen u standardni režim od 45 odsto. U Andaluziji su, inače, porezi jako visoki. Ogastin je dobijao oko 650.000 evra godišnje, ali je njegov odlazak iz kluba gotovo izvestan zbog želje da se takmiči u Evroligi.

Gotovo identičnu platu dobijao je i Rej Mekalum, a baš kao i Ogastin, ni on neće nastaviti karijeru u Malagi. S druge strane, postoji određena sumnja u to kakva sudbina čeka Džefa Bruksa i Adama Vašinskija. Prvi je među najplaćenijim, a drugi među najmanje plaćenim igračima u timu, zbog čega bi čak moglo da se dogodi da krilni košarkaš na kraju i ostane. Mada, pitanje je da li će se to dogoditi zbog toga što je konkurencija jaka - tu su Dragan Milosavljević i Dani Dijez.

Kada se sve podvuče, Unikahin budžet biće rasterećeniji za preko 4.000.000 evra. Sada ostaje samo pitanje - kako će Unikaha investirati novac i koga planira za narednu sezonu. Izvesno je da će isti biti slabiji od ovog.

Foto: Star Sport


tagovi

UnikahaNemanja NedovićĐoan Plaza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara