Željko Obradović i Etore Mesina (© Startsport)
Željko Obradović i Etore Mesina (© Startsport)

Rivalstvo dugo tri decenije: Obradović VS Mesina i katapult za gornji dom

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.12.23. | 08:23

Novo poglavlje u rivalitetu Željka Obradovića i Etorea Mesine počinje od 20 časova i 30 minuta kada Partizan Mozzart Bet bude dočekao Olimpiju iz Milana u 13. kolu Evrolige

Biće to prilika da publika u Beogradskoj areni vidi neke od najvećih asova Evrolige. Parket će deliti zvezde poput Šejvona Šildsa, Aleksa Pojtresa, Kajla Hajnsa, Nikoloa Melija, Kevina Pantera, Zeka Ledeja ili Džejmsa Nanelija. Ali kada Partizan Mozzart Bet i Olimpija iz Milanu u 13. kolu Evrolige ukrste koplja, fokus neće biti da njima, već na dva legendarna stručnjaka. Fokus će biti na najvećen trenerskom rivalstvu Evrope. Na Željku Obradoviću i Etoreu Mesini i njihovih 13 evropskih titula šampiona.

Naravno, u velikoj prednosti je trener crno-belih sa devet titula, ali ako je neko kroz karijeru pretio da mu ugrozi status najvećeg to je onda bio Mesina. S tim da je njegova niska trofeja završena još sada već avne 2008. Rezultat je tada bio neizvestan - 6:4. Ali Obradović je u međuvremenu podebljao razliku sa još dva Evroligina pehara u Panatinaikosu i onim jednim u Fenerbahčeu. Pitanje o najvećem više se ne postavlja.

Izabrane vesti

Uostalom, neće ovaj večerašnji okršaj biti njihov najvažniji do sada, to je svima jasno, ali bi Partizan eventualnim trijumfom katapultirao sebe u gornji dom tabele i prvi put ove sezone imao bi pozitivan učinak koji je krenuo da gradi posle dve senzacionalne pobede protiv Panatinaikosa i Monaka. Oba trijumfa su zabeležena posle produžetka, dok je sa druge strane Olimpija Milano u velikim problemima posle dva uzastopna poraza, ali čak i u takvom stanju tim iz Milana tradicionalno ne leži crno-belima. Ipak, to tome nešto kasnije. Da se vratimo trenerskim veličinama.

Rivalitet Željka Obradovića i Etorea Mesine traje više od tri decenije. Prvi put su se sučelili još 1992. godine. Tada je Žoc tek krenuo da se bavi trenerskim poslom, ali ga to nije sprečilo da savlada Mesinu u čuvenom okršaju Partizana i tadašnjeg Knora iz Bolonje. Mladi Obradović je sa Partizanom tada šokirao Italijane i otišao na Fajnal for u Istanbul i svi znamo šta se tamo desilo. Žoc je osvojio svoju prvu od devet evropskih titula, Mesini je to pošlo za rukom nešto kasnije.

Najviše okršaja su Obradović i Mesina imali dok je Srbin bio na klupi Panatinaikosa, a Italijan na klupi CSKA Moskve. Najznačajniji dueli su definitivno bili u finalima Evrolige. U pitanju su dva okršaja, onaj iz 2006. godine i onaj iz 2009. Oba puta je Željko Obradović slavio sa gigantom iz Atine.

"Obradović mi je prijatelj i obradujem se kad ga vidim, ali ne volim da ga vidim na suprotnoj strani parketa. Supruga zna da mi kaže: 'Dobar si ti trener, ali Obradović je bolji", rekao je Mesina pred to finale 2009. godine.

Ipak, danas to ne znači ništa. Mesina je sada ponovo u domovini, kao trener Olimpije iz Milana gde je stigao 2019. godine sa ciljem da donese evropsku titulu. Obradović se vratio u Partizan, tamo gde je sve počelo za legendarnog Čačanina. Za sada Obradović pravi mnogo veće uspehe sa Partizanom nego Mesina sa Olimpijom iz Milana. A zna i on da ovaj uspon crno-belih nije slučajan.

"Mislim da dosta trenera želi da ima sistem koji nije samo prepun akcija, već reakcije koje igrač mora da zna i da odreaguje kako treba u datom trenutku. Uvek pričamo o rigidnoj disciplini kod trenera, ali trebalo bi da pričamo o tome na šta su košarkaši spremni. Naravno, Željko je trener koji je imao najviše uticaja na evropsku košarku", rekao je Mesina 2018. godine.

Što se njega samog tiče, nekako se čini da je Mesina sa Olimpijom napravio korak unazad u odnosu na period kada je igrao završni turnir kada je u timu imao Pantera i Ledeja. Sada je pomenuti tandem temelj svih uspeha crno-belih sa Željkom Obradovićem, dok Mesina ima tim vredan pažnje, sa sjajnim individualnim kvalitetom. Ipak brojne povrede su dosta uticale da tim iz Milana odigra znatno ispod očekivanja.

Prošle sezone su ostali bez plej-ofa iako su u sezonu ušli sa velikim ambicijama. Međutim oba puta su uspeli da savladaju Partizan Mozzart Bet. Kasnije su sezonu preokrenuli dovođenjem Šabaza Nejpira. Amerikanac je blistao u dresu manekena, ali ni njegove individualne partiture nisu uspele da odvedu tim do mesta među osam najboljih. Jesu do titule šampiona Italije. Zato su tokom leta rešili da se dodatno pojačaju, možda više nemaju Šabaza Nejpira koji muči muku da u Crvenoj zvezdi pronađe formu koja ga je krasila prošle sezone, ali su zato doveli ni manje ni više nego Nikolu Mirotića kao centralnu figuru tima koji je u stanju da pobedi svakoga u Evropi. Međutim to je samo teorija. Praksa je nešto drugačija, čak i sa Mirotićem na parketu.

Čovek koji je obeležio košarkaško leto. Prvo zbog peripetije i odlaska iz Barselone, a onda zbog sage oko prelaska u Partizan. Mirotić je već viđen u crno-belom dresu, ali je na kraju završio u Italiji što je izazvalo gnev navijača crno-belih. Mnogi su čak posebno zaokružili 7. decembar kao datum kada će se Mirotić pojaviti u Areni pred pristalicama Partizana, ali od toga sada nema ništa. Mirotić se požalio na povredu tetive zbog koje nije igrao u utorak u Minhenu protiv Bajerna. Bilo je vidljivo na tom meču koliko Mesini nedostaje Mirotić koji je ove sezone najbolji igrač tima sa prosekom od skoro 18 poena. Bajern je iskoristio njegovo odsustvo da prvo preko Serža Ibake izbori produžetak, a onda i do kraja nadigra Italijane. U Bogradu neće biti ni Bilija Berona.

Zato sada Mesina i Olimpija Milano stižu na megdan Partizanu kao tim sa dna tabele. Potpuno neočekivano predstavnik iz Italije je na 16. mestu sa samo četiri pobede posle 12 odigranih mečeva. Jedini slabiji u ovom momentu su Alba i Asvel.

Čak i sa svim tim problemima Partizan mora izuzetno oprezno da pristupi meču jer se verovatno ne zaboravljaju prošlosezonski dueli kada su Italijani slavili i na svom terenu, ali i u beogradskoj Areni. Na sve to, pod velikim znakom pitanja je Frenk Kaminski koji je propustio duel protiv Monaka, pa se ponovo očekuje velika uloga Bruna Kabokla.

"Igrali su veoma dobro u Minhenu, izgubili u produžetku, ali to je košarka. Imali su šansu da pobede. Kvalitetna ekipa, bez obzira što nedostaju neki igrači... Tim koji ima igrače, sve osim Hajnsa, sposobne da šutiraju za tri poena. To je mnogo važno kada govorimo o tome kako ćemo da odgovorimo na njihova iskakanja iz bloka. Šilds trenutno dominira, igra izvanredno, Lo je pokazao da može da igra jako kvalitetno. Fojtman i Meli se smenjuju na pozicijama četiri i pet, plus Pojtres... Agresivnost dobijaju od drugih igrača odbrane, o tome smo već pričali sa igračima, imali video analizu i radili pet na pet postavljajući utakmicu", rekao je Obradović pred okršaj u četvrtak.

EVROLIGA - 13.KOLO

Četvrtak

20.00: (2,40) Alba (15,00) Efes (1,70)

20.15: (2,65) Panatinaikos (16,00) Real Madrid (1,60)

20.30: (1,50) Partizan Mozzart Bet (16,00) Olimpija Milano (3,00)

Petak

19.00: (3,00) Žalgiris (16,00) Monako (1,50)

20.15: (1,30) Olimpijakos (17,00) Bajern (4,10)

20.30: (1,35) Barselona (16,0) Fenerbahče (3,70)

20.30: (1,60) Baskonija (16,0) Crvena zvezda (2,65)

20.30: (1,50) Virtus (16,0) Makabi Tel Aviv (3,00)

21.00: (1,80) Asvel (15,0) Valensija (2,25)



tagovi

Etore MesinaŽeljko ObradovićKK PartizanOlimpija Milano

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara