Sad pričaju Španci: Nismo talentovani kao pre, ali igramo odbranu, sećamo se Teodosića i uživamo u Argentini

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.09.19. | 11:00

Španski reprezentativci poslali poruku za sve one koji nisu verovali u njih

Bez Pau Gasola, Serhija Rodrigeza, Serža Ibake, Nikole Mirotića… Sa “nikad slabijim” sastavom u poslednjih 15-ak godina, Španci su opet pokazali da su košarkaška sila.

U polufinalu su Mundobasketa i nadohvat medalje. Iako nisu bili među glavnim favoritima za medalju. Uoči prvenstva su se veće šanse davale Amerikancima, Srbima, Grcima, Australijancima, Francuzima, Litvancima… A sada su Španci ti koji su najveći favorit posle Amerikanaca.

Izabrane vesti

Čak ni u njihovoj zemlji nisu imali podršku.
“Posle 13 godina smo opet tu. Ono što smo do sada napravili je neverovatno. Uprkos prognozama mnogih uoči prvenstva. Ovo je za sve one ljude koju nisu verovali u nas, koji su nas ispratili kao gubitnike. Naravno, ovo je i za sve ljude koji su verovali u nas, koji su nas podržavali od prvog dana. Naše porodice, prijatelje i milione drugih Španaca. Za vas ćemo pokušati da dođemo do finala”, rekao je krilni centar Pjer Oriola.

Kakvo je sada samopouzdanje ekipe?
“Raste. Napredujemo kako turnir odmiče. Ključ je odbrana. Videli smo to protiv Italije i Srbije. Pa i protiv Poljske. Odbrana će biti ključna i u borbi za finale. Protiv Australije ili Češke će morati da bude još bolja”.

ŠPANIJA OSVAJA MUNDOBASKET

Huančo Ernangomez kaže da je Španija nadomak cilja.
“Sve smo bliži primarnom cilju, a to je plasman na Olimpijske Igre. Ali ne želimo ni tu da se zaustavimo. Prvenstvo je dugačko i mi smo podizali formu kako je odmicalo. Imali smo u prvoj fazi tri utakmice za punjenje baterija. A onda smo imali dva velika meča protiv Italije i Strbije. Polako dostižemo maksimum. Ostaju nam još dve prepreke”.

Na konstataciju da se španska reprezentacija opet digla među najjače na svetu, Huančo je odgovorio:
“Mislim da nikada nismo ni pali. Samo se tim promenio. Nemamo toliko talenta u ekipi kao ranije, ali to nadoknađujemo energijom i igrom u odbrani. Idemo utakmicu po utakmicu bez velikih misli u glavama. Glavni cilj uoči prvenstva nam je bio da izborimo plasman na Olimpijske Igre. Bićemo srećni ako ga ostvarimo. A kada smo već došli ovako daleko, voleli bismo da uradimo i nešto više”.

Mark Gasol je jedan od lidera ove generacije. Gde pronalazi motivaciju, pitali su ga španski novinari.
“U saigračima. Veoma sam ponosan i srećam što sam u timu sa ovim momcima. Činim sve da ja njima pomognem, koliko i oni pomažu meni. Osećamo veliku odgovornost i prema navijačima u Španiji. Pa deca me gledaju na televiziji, ne mogu da ih izneverim. Znam da ovo neće trajati večno i da neću ceo život biti reprezentativac, pa zato želim da maksimalno iskoristim ove godine u reprezentaciji”.

ŠPANIJA OSVAJA MEDALJU

Očekujete li možda finale sa Argentinom?
“Prvo da odirgamo polufinala, pa ćemo videti šta ide dalje. Inače, obožavam da gledam Argentinu jer igraju tako hrabro i srčano”.

Španija ima samo jednu medalju u istoriji sa Mundobasketa.  
“Mnogo bi nam značilo kada bi osvojili još jednu medaju. Prošlo je 13 godina. Znam koliko je teško doći do nje. Još se sećam trojke Teodosića u Turskoj, pa poraza od Francuske u Madridu… Zato znam koliko smo veliki posao napravili”, rekao je Gasol.

(FOTO: FIBA)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara