Zmago Sagadin (©Star Sport)
Zmago Sagadin (©Star Sport)

Sagadin: Nenormalno da tim ima sedam stranaca, krizu iskoristiti da region opet postane fabrika talenata

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.06.20. | 21:37

"Svaka drastična odluka preti rasturanju lige. Ako se i raspadne, svi treba da budu svesni posledica – kontakt s Evropom biće gotovo sigurno izgubljen, jedva da smo drugi sloj Evrope po kvalitetu... Bilo bi besmisleno da imamo nacionalna takmičenja u tako malim zemljama"

Dugo nije bilo Zmagoslava Sagadina u košarkaškoj javnosti, a u poslednja dva meseca je britkog jezika udarao po kome stigne.

U aprilu je pričao o tome kako je "srpski klan oteo ljubljanskoj Olimpiji titulu", a sada je govorio o trenutnom stanju u Jadranskoj ligi, velikoj krizi u klubovima, ali je kritikovao rad Fibe i to kako Evroliga pognute glave stoji pred NBA ligom...

Izabrane vesti

"U ABA ligi nisu znali kako da sprovedu ligu do kraja. Crvena zvezda će i u naredne sezone ostati u Evroligi, što je ozbiljno naljutilo Partizan i Budućnost, koji su takođe imali visoke ambicije. Deluje mi kao da se ponovo kuva u balkanskom sportskom kotlu, možda čak i da već ključa. Situacija je takva da, ako Partizan nešto podrži, Crvena zvezda je odmah protiv toga. Ako oni nekada i nađu zajednički jezik, onda se Budućnost protivi. Gledajte, kada smo 2000. godine stvorili Jadransku ligu, najvažnije nam je bilo da ga pokrenemo iz Slovenije kako bismo izbegli političke i nacionalne tenzije. Jednostavno, nismo bili opterećeni tim razdorima. Naš jedini motiv bio je stvaranje kvalitetne lige koja će u budućnosti proizvoditi kvalitetne igrače za Evroligu i NBA. Nemam dilemu da smo bili najbolja fabrika za proizvodnju igrača, što je priznala i NBA liga", kaže Sagadin za slovenskenovice.si.

Zmago Sagadin: Srpski klan hteo da Duda i Olimpijakos uzmu Evroligu 1997, mnoge stvari su bile unapred delegirane...

Trenerski veteran smatra da su "tri pomenuta kluba najjača, ali na suprotnim stranama".

"Svaka drastična odluka preti rasturanju lige. Ako se i raspadne, svi treba da budu svesni posledica – kontakt s Evropom biće gotovo sigurno izgubljen, jedva da smo drugi sloj Evrope po kvalitetu... Bilo bi besmisleno da imamo nacionalna takmičenja u tako malim zemljama. Iznad svega, nemoguće je raditi kvalitetno i dalje proizvoditi igrače. Ipak, možda ova situacija može da bude prilika da se počisti takmičenje od stranaca koji ubijaju produktivnost naših klubova. Nenormalno je da imate sedam stranaca u jednom klubu".

Šta će biti s košarkom zbog COVID-19: Udarni talas tek dolazi i trajaće nekoliko sezona, sledi vreme promena

Neki veruju da bi trenutnu situaciju u evropskoj košarci mogla da iskoristi FIBA, uzimanjem manjih klubova iz Evroligine porodice, što je i počelo da se dešava...

"Nisam siguran. Istina je da je Evropa podeljena na klubove koji su privrženi Fibi i klubove koji su uz Evroligu. Moguće je da će još neki klubovi iz Evrokupa preći u Fibu, Ovaj evropski haos je nešto što NBA iskusno koristi, jer plaća igrače po ceni manjoj od milion evra. NBA bi trebalo svakog igrača da plati bar po pet miliona evra! Tako bi klubovi mogli da prežive. Međutim, moglo bi da se dogodi i da se Evropa i NBA ujedine i naprave evropsku diviziju", kaže Sagadin i otkriva da je takav plan postojao ranije:

"Pre nekih 20 godina se pričalo o tome, a u trouglu Beograd – Ljubljana, Zagreb postojala bi jedna dvorana sa 20.000 gledalaca, a govorilo se i o drugim logističkim detaljima – od pozicije aerodroma, do hotela. Na kraju se ništa nije desilo".

Sagadinu izuzetno smeta to što se Evroliga i FIBA povinuju svemu što NBA traži od njih...

"Nemoguće je da igrač propušta takmičenja koja organizuje FIBA. To onda nije regularno takmičenje. Zašto? NBA i Evroliga ne poštuju rokove i ne dozvoljavaju svojim igračima da se takmiče sa svojim nacionalnim timovima. FIBA ne poštuje osnovna pravila takmičenja nacionalnih timova, pa se tako dešava da mnogi ne igraju u najjačim sastavima. Sada je svaka zemlja sa više NBA igrača praktično kažnjena. Fibina organizacija takmičenja je katastrofalna. Imate na utakmicama po 16 gledalaca, na mečeve od devetog do dvanaestog mesta ne dolazi niko, a ponekad su tu Zmago Sagadin i možda neki skauti. Fudbal je svetlosnim godinama ispred košarke i tako nešto ne bi moglo da se dogodi. Na svakoj fudbalskoj utakmici stadioni su prepuni", zaključuje Sagadin za slovenskenovice.si.

Pogledajte MOZZART NJUZZ, vaš prozor u svet sporta...



tagovi

Zmago Sagadin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara