Džikić, Kerington, Isalo i Šorts (Foto: fiba.basketball)
Džikić, Kerington, Isalo i Šorts (Foto: fiba.basketball)

Šahovska partija Džikića i Isala u finalu FIBA Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.05.23. | 16:19

MVP Šorts i drugi napad Lige šampiona protiv čelične odbrane Hapoela i šestog čoveka Keringtona

Rasla je FIBA Liga šampiona iz godine u godinu, a opšti utisak je da je ove sezone kvalitetom preskočila i Evrokup. Veoma uzbudljiva i interesantna sezona ušla je u ciljnu ravninu, podeljene su individualne nagrade, odabrani najbolji timovi i ostalo je još da se dodeli trofej. Za njega će se u finalu F4 turnira u Malagi boriti Hapoel Jerusalim i Bon (20.00).

Prvi put su jedan izraelski i nemački tim stigli do borbe za pehar, a na tom putu su izbacili favorite. Hapoel je bio bolji od tima koji se pretplatio na uspehe u Ligi šampiona, Tenerife, dok je Bon potvrdio epitet najprijatnijeg iznenađenja sezone trijumfom nad domaćinom završnice, Unikahom.

Izabrane vesti

Oba polufinalna duela stala su u jedan šut. Bruno Fitipaldo je promašio pobedu protiv ekipe Aleksandra Džikića u poslednjim sekundama, Kendrik Peri nije uspeo da bude heroj Malage pošto je njegov dalekometni hitac za trijumf završio na obruču. Ne može se ipak reći da su se Hapoel i Bon provukli. S obzirom na sve prikazano, itekako su zaslužili da se nađu u finalu.

Bon, predvođen mladim finskim stručnjakom Tomasom Isalom, koji se već ozbiljno povezuje sa klupom Pariza prema saznanjima izraelskog Vala Sporta, izgubio je samo jedan od poslednjih 15 mečeva u Ligi šampiona (u četvrtfinalu od Strazbura). Samo jednom je postigao manje od 70 na poslednjih 20 utakmica u takmičenju i to u tvrdom polufinalu protiv Unikahe koje je ipak dobio.

20.00: (1,70) Bon (14,5) Hapoel Jerusalim (2,30)

Što se tiče Hapoela, Džikić je još jednom stvorio izuzetno tvrdu, takmičarski nastrojenu ekipu i spremnu da se "potuče" sa svakim protivnikom. Ovosezonski uspeh na evrosceni podebljan je podatkom da je tim iz Jerusalima dobio 12 od poslednjih 14 mečeva, a kakav je karakter tima najbolje oslikava činjenica da je briljirao u tesnim završnicama.

Od pomenutih 14 mečeva, samo četiri su okonačne dvocifrenom razlikom, a pet je odlučeno na jedan posed. Svih pet Džikićev sastav rešio je u svoju korist.

Posebno obećava podatak da će predstojeći duel biti sudar drugog najboljeg napada Lige šampiona, pošto je Bon na 100 poseda postizao 116 poen (ispred samo Hapoel Holon sa 116,6), a u proseku i druge najbolje odbrane. Hapoel je na 100 poseda primao samo 100,9 poena (bolja samo Unikaha sa 100,5).

Biće interesantno videti kako će dvojica odličnih trenera prilagoditi igru svojih timova protivniku. Hapol je pokazao da agresivnim čuvanjem pik en rola uspeva da limitra glavne zvezde protivnika, tako što im izbija loptu iz ruku i otvara prostor za igrače iz drugog plana da preuzmu odgovornost. To bi moglo da odigra važnu ulogu, ako se nemački tim ne prilagodi, jer mnogo toga u Bonu zavisi od MVP-a Lige šampiona Ti Džej Šortsa. Pritom Džikić ima atletski sposobne igrače, da pokriju dobro sve opcije posle pik en rola, što su često pokazivali ove sezone, pa i u polufinalu.

S druge strane, Isalov specijal u defanzivi je često bio vezivan za Šortsa. Iako je niži od većine plejmejkera, preuzimao je krila ili čak krilne centre u odbrani, kako bi bekove ostavio boljim defanzivcima. U tim situacijama rivali su tražili "mismeč" sa Šortsom na niskom posto, ali upravo to je Bon i pokušavao da izazove, a onda pravovremenim rotacijama popunjavao reket i terao protivnika da šalje komplikovan izlazni pas ili da uđe u vrlo tešku realizaciju.

Zato se očekuje da srpski stručnjak počne sa Kadinom Keringtonom u petorci i to na poziciji "trojke", kako bi pomerio Livaja Rendolfa na mesto krilnog centra i stvorio dva teška duela za Šortsa u odbrani. Upravo bi Kerington mogao da bude bitan faktor, što je dokazao i u polufinalu s klupe sa 19 poena. Šorts bi sa njim i Rendolfom mogao da ima dosta problema, a ni skupljanje Bona u reketu ne bi bilo preterano učinkovito, jer je tandem Hapoela sposoban da reši "mismeč" situaciju i šutem sa poludistance, navodi se u detaljnoj analizi trenera i analitičara Dikona Lojda Smita za sajt Lige šampiona.

Dakle, očekuje nas pravo taktičko nadmudrivanje u završnici, ali i sudar sjajnih košarkaša koji su pokazali da imaju kvalitet i za najviši nivo košarke u Evropi. Šorts je odavno spominjan kao meta Baskonije i prilično je izvesno da ga Bon neće zadržati posle tekuće sezone, dok su s druge strane u Džikićevoj ekipi odličan utisak ostavili Kerington, Rendolf, ali i centar Zek Hankins koji je zbog defanzivnog doprinosa uvršten i u idealnu petorku takmičenja.

FAJNAL FOR LIGE ŠAMPIONA

Meč za treće mesto, nedelja:

17.00: (1,55) Unikaha (14,5) Tenerife (2,70)

Finale, nedelja:

20.00: (1,70) Bon (14,5) Hapoel Jerusalim (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FIBA Liga šampionaHapoel JerusalimKK BonAleksandar DžikićTi Džej ŠortsKadin Karington

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara