Dragan Šakota (©Starsport)
Dragan Šakota (©Starsport)

Šakotina lekcija Mesini i šampionu Italije, potop Virtusa u poslednjoj četvrtini protiv Brindizija

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.01.23. | 20:35

Porazi italijanskih evroligaša u 16. kolu Palakanestra

Vaskrsnula je Ređana od dolaska Dragana Šakote. Tim koji se mimo svih očekivanja našao na dnu tabele posle gotovo pola sezone u Italiji, dobio je tri od poslednja četiri meča u Palakanestru, a večeras pred svojim navijačima srušio branioca trona Olimpiju Milano - 73:68!

Velika pobeda za ekipu iskusnog srpskog stručnjaka, koja je i dalje na dnu tabele, ali sada ima isti broj pobeda kao Trevizo i Napoli (uz meč više), kao i pobedu manje od Verone i Skafatija.

Izabrane vesti

Posle prilično izjednačenog prvog poluvremena, tokom koje se moglo nagovestiti da će Olimpija imati problema u Ređo Emiliji, Šakotina četa je zaigrala u trećem kvartalu kao da dolazi iz Evrolige, a ne kao da pred sobom ima člana društva najboljih.

Odmah su košarkaši Ređane napravili seriju 10:0 i stekli dvocifrenu prednost. Posle kraće reakcije Milana uvećali su višak na 12 poena, pa potom i na 14, da bi poslednji odmor dočekali sa 65:55.

Očekivano, skupocena četa Etorea Mesine je konačno odreagovala i serijom 11:1 prišla na samo poen zaostatka (67:66). Nije ipak imala snage za potpuni preokret. Na tri minuta do kraja bivši igrač Manekena Andrea Činčarini je preuzeo odgovornost i odbio nalet gostiju.

Potom je Džeremi Senglin bio polovičan sa linije penala, ali Milano to nije uspeo da iskoristi, pošto je Bili Beron napravio prekršaj u napadu. Nikolo Meli ipak na minut i po do kraja postiže dvojku za 70:68 na semaforu. Bivši košarkaš Cibone Nejtan Rivers je zatim udario vrlo važnu blokadu Brendonu Dejvisu, Beron je promašio trojku za preokret na 27 sekundi do kraja, a onda je Rivers bio polovičan sa crte za 71:68.

Drami nije bilo kraja, ali Milano nije uspeo da realizuje ni naredni napad, da bi tačku sa dva precizna penala na 14 sekundi do kraja konačno stavio Osvaldas Olisevičijus.

Na kraju su Olisevičijus i Senglin bili najefikasnjii u pobedničkoj ekipi sa po 14 poena, dok je Činčarini ubeležio dabl-dabl sa 11 poena i 10 asistencija. Milanu nije pomogla ni nova simultanka Dejvisa (22 poena), dok je Meli bio na pragu dabl-dabla sa 13 poena i osam skokova. Dvocifren i bivši igrač Crvene zvezde, Beron, sa 10 postignutih poena.

I drugi italijanski evroligaš je večeras pao u domaćem prvenstvu i to na potpuno neverovatan način. Virtus je imao 24 poena viška u trećoj deonici, ali je poslednju izgubio 10:31 i dozvolio Brindiziju da napravi nestvaran preokret i dođe do pobede 78:77.

Imala je četa Serđa Skariola velikih 67:43 pred kraj treće deonice i domaćinu se smešio debakl. Na odmor se otišlo sa +20 u korist vicešampiona Italije, koji se prerano opustio.

Na početku odlučujućeg perioda Brindizi pravi seriju 16:0 i prilazi na samo četiri poena zaostatka. Odbili su Bjankoneri taj nalet nekako i vratili devet poena viška, ali je potom usledila nova serija domaćina. Sa sedam vezanih poena prišli su na dva poena minusa, a onda je Kaj Bouman pogodio trojku na četiri sekunde do kraja za totalni preokret i veliku pobedu, pošto Niko Manion nije uspeo da odgovori na drugoj strani.

Nik Perkins je sa 18 poena predvodio pobednički sastav, dok je junak Bouman brojao do 15. Dvocifren je bio i Doron Lemb sa 11 poena.

Kod Virtusa čak 20 poena i sedam skokova Samija Odželeje, dok je Mam Žete ubeležio dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova. Dvocifren i Kajl Vims sa 10 poena, dok su po devet dodali Manion i Marko Belineli. Miloš Teodosić nije nastupio.



tagovi

ItalijaPalakanestroKošarkaška Serija ABrindiziVirtus BolonjaEtore MesinaOlimpija MilanoReđo EmilijaDragan ŠakotaAndrea Ćinćarini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara