Iz biografije Rojstona Drentea: Oca su mi ubili na ulici kad sam imao tri godine, majka je morala da me krije

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.04.20. | 13:31

Kako je partijao u Realu i rad u Erkulesu sa Miroslavom Đukićem

Jedan je od onih fudbalera koji svoj veliki potencijal nikada nisu iskoristili do kraja. Rojston Drente je bio ogromna nada holandskog fudbala, pa Real Madrida, a na kraju je završio na marginama, jer mu je uzbrdo, karijera išla korak po korak ka dnu.

Sa samo 32 godine Drente i dalje igra fudbal, ali u trećoj ligi Holandije, za Kozaken Bojs.

Izabrane vesti

Možda bi sve u njegovom životu bilo drugačije da je imao oca uz sebe kada je odrastao, ali...
Otac mi je ubijen kada sam imao tri godine. Ubijen je na ulici. Majka je morala da me krije da bi me spasla. Ja sam iz Roterdama, sa ulicama Roterdama, gde moraš da budeš jak da bi opstao. Postao sam čovek još kada sam bio dečak“, pisao je Drente u autobiografiji, na čije isečke danas podseća španska Marka.

Svojih pet minuta slave levi bek mlade reprezentacije Holandije dočekao je na Evropskom prvenstvu 2007. godine za igrače do 21. godine. Lale su u finalu pobedile Srbiju, a Drenteu su posle toga pljuštale ponude.
Jurilo me 16 klubova. Pričao sam sa Đoanom Laportom, predsednikom Barselone i sa Peđom Mijatovićem, sportskim direktorom Reala. Nudili su mi manje-više isto, ali kada sam čuo da me Real želi, sve je u mojoj glavi bilo rešeno. Kada sam došao u Madrid, osećao sam se kao kod kuće. Svi su me toplo dočekali, pogotovo Guti, koji je legenda kluba“.

Kako kaže Holanđanin, sve je bilo u redu u Realu dok nije došao Murinjo.
Problemi su počeli Murinjovim dolaskom. On me je primorao da odem. Poslednjeg dana prelaznog roka me pozvao i rekao mi da moram da odem. Imao sam manje od 24 časa da pronađem klub! Očigledno su procenili da bi trebalo Marselo da igra, ali to nije bio razlog da me tako isforsiraju da odem“.

I pored svega toga, Drente o Realu govori u superlativu.
To je najveći klub na svetu i ja sam bio njegov deo. To niko ne može da mi oduzme. Koliko samo ima fantastičnih igrača na svetu koje su povezivali sa Realom, a nikad nisu zaigrali za njega“.

Prisetio se brzonogi Holanđanin i brojnih anegdota van terena u periodu kada je bio u Madridu.
Prelep grad, sa mnogo restorana, mnogo diskoteka, žurki, mnogo zgodnih devojaka... A, ti si mlad, igrač si Reala. Mnogo je iskušenja koja te izazivaju. Jednom sam otišao u kazino sa prijateljem i prišle su nam dve mnogo zgodne devojke. Nas četvoro je na kraju završilo u hotelu, proveli smo se mnogo lepo. Problem je došao na kraju: tražile su nam po 1.000 evra. Nisam imao pojma da moram da platim“.

Priznaje Drente da je voleo noćni život, a najviše ga je provodio sa Robinjom.
Povezao sam se sa Robinjom čim je došao. Često sam išao kod njega kući, a on je prizemlje pretvorio u diskoteku. Izlazio sam često, ne baš svaku noć kao što se pričalo, ali jesam često bio uveče napolju“.

Kada je došlo vreme da ode iz Reala, prešao je u Erkules na pozajmicu. Tamo je posle nekog vremena za trenera došao Miroslav Đukić.
Glavni razlog zašto je Erkules ispao iz lige je što je uprava smenila Estebana Viga i dovela Miroslava Đukića. Njemu je jedino bilo važno da radimo trbušnjake. Čovek je i dalje mislio da je igrač, a ne trener“.

Posle toga karijera Drenteu je krenula nizbrdo. Pozajmica u Everton, pa Alanija iz Vladikavkaza, Reding, Kajzeri, Banijas...
Igrao sam u Engleskoj, Rusiji, Turskoj... Ali, počeli su problemi sa menadžerom koji nisu bili vezani samo za fudbal. Nisam zarađivao kao ranije i počeli su problemi“, kaže Drente u autobiografiji.

U njegovim godinama brojni igrači su još u vrhu, a Rojston je u trećoj ligi Holandije...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara