(©AFP)
(©AFP)

Samo će neznalice reći da više nema šta da ponudi

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.02.21. | 11:24

Čak i da se ne približi sjaju iz svojih najboljih dana, čak i da svoju kolekciju ne dopuni peharom Evrolige, jednim od dva koja mu nedostaju (uz olimpijsko zlato), samim povratkom u Barsu Pau Gasol je odradio ogroman posao

Nije Božić Bata posetio Barselonu kad mu je bilo vreme, s krajem 2020, da donese darove u vidu džakova para kako bi katalonski gigant pokrio skoro milijardu evra godišnjeg duga. Ali, jeste sada, u liku Pau Gasola, koji se vratio kući posle dvodecenijskog dobrovoljnog izgnanstva u SAD, gde je postao jedna od najblistavijih evropskih košarkaških ikona, čiji bi sjaj, ma koliko umanjen aktuelnom povredom i godinama habanja organizma, navijači se nadaju, trebalo Barsi da osvetla put ka kontinentalnom i nacionalnom tronu.

Petak, 21.00: (1,07) Barselona (25,0) Asvel (8,50)

Izabrane vesti

Čak i da se to ne desi, mada je i bez njega Barselona, koja je nedavno olako prigrila Kup kralja, slovila za najbozbiljnijeg pretendenta na košarkaški presto Evrope, smatraće aktuelnu sezonu istorijskom, jer su se na starom mestu, posle 20 godina opet okupila tri velika imena košarkaške sekcije: Pau Gasol, Huan Karlos Navaro i Šarunas Jasikevičijus. Duduše, jedino je Pau u istoj ulozi - igrača. Bomba je 2018. godine oko vrata svezao kravatu službenika Barse, a Jasikevičijus je prošlog leta obukao trenerskom odelo Katalonaca.

"Pau pokušava da se vrati, želi da završi karijeru na pravi način. Voleo bih da, kao što svi znaju, ode na Olimpijske igre, a sada sebe vidi jačim", rekao je Navaro preko DAZN.

Jedino čega se pojedini navijači plaše jeste da Pau ne bude samo "slika na zidu" zbog povrede koja ga je od terena odvojila skoro dve godine, jer je poslednji meč odigrao 10.marta 2019. godine.

"Nije imao sreće sa sadašnjom povredom, a ona je potrebna u njegovim godinama. Tačno je da zbog toga nije dugo igrao, ali ima snage da se ponovo vrati", nema Navaro dilemu u volju svog velikog prijatelja zbog koga je svojevremeno "skoknuo" do Memfisa na jednu sezonu i tako blistavu profesionalnu karijeru u Barseloni dugu dve decenije nakrcanu trofejima razdelio na dva vremenski jednaka perioda.

A u Gasolu volja kulja kao plamen olimpijske baklje. Želi da se od profesionalne košarke oprosti u Tokiju. Da bi se tamo pojavio, ne kao posletilac, već aktivni učesnik na čijim grudima već blješte tri olimpijske medalje (dva srebra i bronza) i skoro tri puta više odličja sa svetskih i evropskih šampionata (planetarno zlato, 3 evrsopka zlata, po 2 srebra i bronze), znao je da mora prethodno negde da udahne takmičarski dah, što je pre nekoliko dana naveo i selektor Španije Serđo Skariolo.

"Odlazak u Tokio uključuje nekoliko meseci takmičenja u timu", dao je italijanski stručnjak smernice Pau da potpiše za Barselonu, "Nadam se da ćemo ga uskoro videti na terenu, i to u kontinuitetu, na dobrom nivou. Očigledno ne govorim o Pau iz 2015. godine. Ljudi moraju da shvate da treba da budu strpljivi i da podrže napore koje ulaže. Nadam se da će biti dobar u nastavku sezone."

Naredni dani, odnosno nedelje, pokazaće na koliko je "dobrom" nivou Pau, zbog duge pauze, jer samo neznalica može da pomisli da, iako se bliži četrdesetprvoj, nema više šta da ponudi evropskoj košarci, koja sve više iz godine u godinu oskudeva velikim zvezdama.

Čak i da se ne približi sjaju iz svojih najboljih dana, čak i da svoju kolekciju ne dopuni peharom Evrolige, jednim od dva koja mu nedostaju (uz olimpijsko zlato), samim povratkom u Barsu odradio je ogroman posao, jer će neki novi klinci, pa i nešto stariji, bilo u dresu katalonskog kluba, ili njihovih rivala, možda ne kao oni što sada pričaju da su nenadano, od 2001. do 2003. godine, na terenu dodirnuli košarkaško božanstvo zvano Majkl Džordan, jednog dana moći da svojim pokoljenjima u prvom licu ispredaju "bajke" o velikanu evropske košarke...

Zapravo već su i počeli da se "hvale", bar njegovi novi saigrači u klubu, poput Orilole, Abrinesa i Mirotića, ali i ACB liga i Evroliga, koji su mu javno poželeli dobrodišlicu nazad u okruženje iz koga 1999. godine krenuo ka evropskim i planetarnom sazvežđu gde će njegova zvezda, zbog svega što je učinio u prethodne dve decenije, zauvek sijati, ma koliko, svi se nadaju pre svega dobrog, uradio u nastavku sezone...


tagovi

Pau GasolKK BarselonaMajkl DžordanHuan Karlos NavaroEvroligaACB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara