FOTO: MN Press
FOTO: MN Press

Šaras stvorio koheziju u Istanbulu: Fener stoodstotan, Biberovićev rekord karijere

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.12.23. | 18:41

Turski velikan s Litvancem na klupi deluje mnogo uigranije nego s Itudisom

Iznenadio je Fenerbahče pregršt ljubitelja evropske košarke kada je pre desetak dana rešio da uruči otkaz Dimitrisu Itudisu, jednom od trenera s najvećim autoritetom na kontinentu. Nije Grk doneo nijedan trofej evropskom šampionu iz 2017, završio mandat u plavo-žutom delu Istanbula generalno neuspešno i predao dirigentsku palicu u ruke legendarnog Šarunasa Jasikevičijusa.

Sa novim strategom pre svega igra tima izgleda značajno ozbiljnije, a kao plod izvrsnog razumevanja hijerarhije na parketu ne izostaju ni rezultati. Trijumfovao je Fenerbahče i na petoj utakmici od promene na klupi, a bez i najmanje neizvenosti srušena je Darušafaka 98:56. Pored izvanredne partije celokuponog tima, najviše raduje igra mladog Tarika Biberovića, koji je postigao 29 poena, najviše na jednoj utakmici od ulaska u seniorske vode.

Izabrane vesti

Ostavio je Itudis nasledniku skup kvalitetnih igrača od kojih je čini se izvukao tek oko 50 odsto potencijala. U prethodnih 10 dana pod Šarasovim vođstvom, redom su padali Monako, Turk Telekom, Žalgiris, Alba i sada Darušafaka, a od samih rezultata više hrabri činjenica da je na prvi pogled uočljiv mnogo širi dijapazon akcija kojim Fener može da zapreti protivnicima. Imali su Kanarinci ove kasne decembarske večeri idealnu priliku da isprobaju razne varijacije u ofanzivi, a posmatrano sa statističke strane takvu utakmicu na najbolji način iskoristio je Tarik Biberović. Momak rođen u Zenici pre 22 godine i nekadašnji član Sparsa sa Ilidže, već petu godinu je u Fenerbahčeu i učinak od 29 poena njegov je najbolji košgeterski od dolaska u Tursku.

U mašineriji koju Šaras preti da naštimuje dovoljno da bude kadra za najviše evroligaške domete svoje mesto našli su i Jam Madar i Marko Gudurić. Izraelac je meč završio s 14, a srpski reprezentativac s 10 poena. Dvocifren učinak kod Fenera imao je i grčki centar Jorgos Papajanis (12 poena). Uključio je Litvanac sve igrače u u ubedljivu pobedu, a čini se da će solidnu ulogu kod novog šefa struke dobijati i Melih Mahmutoglu. Odlični šuter meč je završio s devet poena.

Od samog starta videlo da Darušafaka neće moći da naškodi Fenerbahčeu, a u poslednje vreme značajno osakaćena odlascima Dejvida Mekormaka (Galatasaraj), Kajla Olmana (Bešiktaš) i Ridvana Oncela (Anadolu Efes). Pobedila je samo jedno u poslednih osam utakmica i sada se osloni mahom na domaće snage. Najefikasniji u redovima osvajača Evrokupa iz 2018. bili su Džan Korkmaz i Letonac Janis Tima sa po 14 poena.

Nakon 13 kola Fenerbahče je deobi drugog mesta turskog prvenstva zajedno sa Karšijakom uz skor 10-3, dok je lider Anadolu Efes na 11-2. Darušafaka zauzima 11. poziciju uz učinak 6-7. Za samo tri dana Šarunasa Jasikevičijusa očekuje najozbiljniji izazov od dolaska na klupu novog tima, kada će u četvrtak (18.30) gostovati u gradskom derbiju Anadolu Efesu.

TURSKA - 13. KOLO

Subota

Bahčešehir - Samsun 98:69

/Bajgul 20 - Henri 15/

Čagdaš Bodrum - Merkezefendi 88:84

/Voren 21 - Rajt 18/

Bujukčekmeče - Manisa 103:76

/Perez Kaufman 28 - Luter 24/

Bursa - Petkim 94:84

/Braun 30 - Efianaji 20/

Nedelja

Galatasaraj - Bešiktaš 89:83

/Mekormak 25 - Delgado, Mičel 15/

Karšijaka - Tofaš 98:71

/Hilijard 25 - Šakić 18/

Turk Telekom - Anadolu Efes 69:71

/Valas 21 - Brajant 19/

Ponedeljak

Darušafaka - Fenerbahče 56:89

/Korkmaz, Tima 14 - Biberović 29/



tagovi

DarušafakaKK FenerbahčeTarik Biberović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara