Vanja Marinković (©MN Press)
Vanja Marinković (©MN Press)

Savršen Baskonijin decembar za proboj do vrha Evrolige! Hauard izbušio Real kao večite

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.12.22. | 21:35

Fenomenalni šuter Madriđanima isporučio 28 poena i zajedno sa Gijedraitisom skinuo krunu kralju

Ušla je Baskonija u sezonu bez pompeznih najava – retko kada one i dolaze iz Vitorije – promenila je gotovo čitav tim. Praktično krenula ispočetka da gradi priču, i nije se preterano obazirala na prognoze. Nisu je doticale nijednoga trenutka, igra košarku na svoj način – totalno drugačije od drugih. I zato je tu gde jeste – na vrhu Evrolige.

Iako većina igrača baskijskog kluba nema veliko iskustvo igranja u Evroligi, Baskonije gazi redom. Ostala je bez nosilaca, ali pronašla je nove, sposobne da pomrse konce svakome. Pa, i moćnom Real Madridu. I to jedanput, već u dva navrata ove sezone. U španskom šampionatu dobila je kraljevski klub bez najubitačnijeg oružja, nije bilo Markusa Hauarda tada zbog povrede. Večeras jeste i dalekometnom paljbom je razneo Real Madrid – 92:86.

Izabrane vesti

Dobro su upamtili večiti rivali Markusa Hauarda i njegov snajper, ništa manje neće ostati urezan u sećanje ni Blankosima. Kada uđe u seriju jednostavno je nezaustavljiv. Osetio je to na svojoj koži desetostruki šampion Evrolige. Markus Hauard je pružio najbolju partiju u dresu Baskonije još od početka Evrolige kada je Crvenoj zvezdi isporučio okruglo 30 poena, a Partizan Mozzart Betu čak 33! Nije prebacio tu marginu, ukočio je na 28, ali je u podjednakoj meri bio štetan po rivala.

Pomalo atipično igra tim Đoana Penjaroje, bez sporih pozicionih napada. Traže minimalan prostor da opale, dosta trče, vole tranziciju i trenutno su u najboljoj formi od svih ekipa u Evroligi. Povezala je Baskonija šest pobeda u društvu najboljih, pre Real Madrida naudila je Olimpiji Milano, Bajernu, Efesu, Fenerbahčeu i Virtusu. I sve pobede zabeležila je u decembru! Poslednja je za baskijski klub lek našla Barselona u Palau Blaugrani.

Spakovala je Baskonija čak 13 trojki – šutirala bezmalo 50 odsto sa distance – a više od pola ih je produkcija Markusa Hauarda i Rokasa Gijedraitisa. Devet kombinovano – šest Hauard, upola manje Litvanac. U tandemu i na smenu su izbušili Blankose, drugi strelac utakmice bio je Rokas Gijedraitisa sa 21 poenom. Kreirali su veliku prednost, držali goste na distanci, a saigrači su u finišu pogurali i sprečili Real da uvede meč u neizvesnu završnicu.

Madriđani su prišli blizu, ne i dovoljno da zakuvaju. Nedostajao im je četvrti čovek, trojica su savršeno radila posao. Valter Tavares pod košem, Najdžel Vilijams Gos sa distance, Gabrijel Dek po celom terenu. Bilo ga je svuda i bio je najefikasniji kod Reala sa 17 poena. Nekadašnji igrač Partizan Mozzart Beta je dopisao jedan manje, a Realov gorostas se zaustavio na 15 poena. Trijumfu Baskonije u Vitoriji doprineo je i Vanja Marinković sa tri poena.

EVROLIGA – 16. kolo

Četvrtak:

Baskonija - Real Madrid 92:86

/Hauard 28 - Dek 17/

Makabi Tel Aviv - Efes (u toku)

Olimpija - Valensija (u toku)

Partizan Mozzart Bet - Bajern Minhen (u toku)

Monako - Žalgiris (u toku)

Petak:

19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Barselona (1,70)

20.00: (1,45) Asvel (15,0) Alba (3,05)

20.00: (2,05) Panatinaikos (13,5) Olimpijakos (1,90)

20.30: (2,05) Virtus Bolonja (13,5) Fenerbahče (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridBaskonijaEvroligaMarkus HauardRokas GiedraitisGabrijel DekValter TavaresNajdžel Vilijams GosVanja Marinković

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara