Adam Hanga i Aleksa Avramović (©Star Sport)
Adam Hanga i Aleksa Avramović (©Star Sport)

Scenario o kojem niko nije razmišljao: Šta ako ne bude večitih u Top 10?

Vreme čitanja: 7min | sub. 03.02.24. | 11:24

Niko ne želi da se tako nešto dogodi i svaki nepristrasni ljubitelj košarke, mada je malo takvih, želeo bi da vidi Partizan Mozzart Bet i Crvenu zvezdu bar u plej-inu...

Prvi put nakon dva meseca na vodećih deset pozicija Evrolige nema srpskih klubova - Partizan Mozzart Bet posle 22. kola bio na deobi desetog mesta - i pomalo nevoljno dolazimo do razmišljanja o scenariju koji je mnogima verovatno još nezamisliv: Šta ako ne bude večitih u Top 10 na kraju ligaškog dela?

Niko ne želi da se tako nešto dogodi i svaki nepristrasni ljubitelj košarke - mada je malo takvih - želeo bi da vidi Partizan Mozzart Bet i Crvenu zvezdu bar u plej-inu... Ipak, da li je sada toliko nerealno zamisliti rasplet u kojem ćemo svi zajedno iz fotelje gledati kako evropska košarkaška elita ide dalje bez nas u pohod na Berlin i ka šampionskoj kruni?

Izabrane vesti

Ponedeljak, 19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -17,5) Split (1,85)

Od velikih reči predsednika oba beogradska velikana i otvorenih najava ofanzive na Fajnal for uz nikad veće budžete, počeli smo pomalo da strepimo od toga da možda nećemo videti ni jedan srpski klub u miksu za doigravanje, iako je prvi put u istoriji Evrolige na raspolaganju deset mesta, od toga četiri za plej-in. Nema (još) razloga za ozbiljnu brigu, jer ima dovoljno vremena da se spreči ono što letos nismo mogli ni da sanjamo, ali...

"Najotvorenije ću da vam kažem – naš cilj će sledeće sezone biti fajnal-for Evrolige. Napravićemo takvu ekipu. Očekuje nas velika borba, mnogo je ambicioznih timova, a promenom formata takmičenja omogućeno je da se deset timova bori za plasman na završni turnir. Takmičenje će biti interesantnije", govorio je Ostoja Mijailović na konferenciji za novinare krajem juna, dok je Nebojša Čović sredinom avgusta rekao:

"Zvezda je napravila dobar tim. Videćemo da li ćemo još neko pojačanje dovesti. Imamo iskusnog trenera i dobar stručni štab. Naš cilj je da napravimo plasman za ulazak na fajnal for Evrolige, naravno i da sve ostale trofeje osvojimo i da napadnemo trofej Evrolige".

Partizan Mozzart Bet je porazom od Virtusa u Bolonji izgubio korak sa Makabijem iz Tel Aviva, a pogotovo Baskonijom i Valensijom pošto je španski dvojac u četvrtak uveče zabeležio pobede i otišao na 13-12. Aktuelni šampion Jadranske lige sada je na 12-13 i još od kraja novembra nije bila u zoni negativnog procenta uspešnosti. Posle velikog u sudaru sa Panatinaikosom došlo se do 6-6, zatim i pozitivnog bilansa, pa se Partizan držao bar na 50 odsto sve do sinoć.

Željko Obradović je u razgovoru sa novinarima posle Virtusa rekao da "nema predaje", a na konstataciju novinara da je od devet preostalih utakmica šest u Beogradskoj areni uzvratio je:

"Jeste, drugačije je kada igraš pred svojim navijačima, ali dolaze nam mnogo ozbiljni timovi. Timovi koji imaju izuzetne rezultate, rostere, istoriju... Svaka utakmica je priča za sebe. Idemo korak po korak".

Crno-belima u tih šest mečeva pred domaćom publikom stižu minhenski Bajern, Anadolu Efes, pa Baskonija, Real Madrid i Olimpijakos u tri vezana kola, te Valensija u poslednjoj rundi, koja je na programu 12. aprila. Ostaju još gostovanja Olimpiji u Milanu, Barseloni i Albi. U poslednja tri kola Partizan, bar na papiru, ima povoljan raspored.

Šanse da Partizan Mozzart Bet ponovi prošlogodišnjih 20 recki u elitnom takmičenju ipak nisu preterano velike, pošto je potrebno da ostvari još osam pobeda. Učinak 20-14 je prošle godine bio dovoljan za šestu poziciju, od ove sezone poslednju koja nosi direktan plasman u četvrtfinale. Gledajući tabelu iz takmičarske 2022/23, za deseto mesto bio je dovoljan polovičan učinak posle 34 kola, tada su Crvena zvezda i Efes bili na po 17-17. U sezoni 2020/21 - takmičarska 2021/22 ne može da se uzme u obzir zbog suspenzije ruskih klubova - za deseto mesto je bio potreban trijumf više. Ako bismo te rezultate uzeli kao reper, Partizan Mozzart Betu treba da dobije pet ili šest rivala za deseto mesto.

Iako je daleko momenat spuštanja zavese na prvi deo, košarkaši Partizana nalaze se pod sve ozbiljnijom pretnjom da uruše sve ono što je izgrađeno lane. Prvo mesto u Jadranskoj ligi je maltene izgubljeno i samo čudo bi moglo da skine Crvenu zvezdu sa vrha, a pisali smo o tome koliko je važno prvo mesto u plej-ofu, dok u Evroligi crno-beli imaju sve manje prostora za grešku.

Nije to ono o čemu se pričalo i razmišljalo posle onih pet uzastopnih pobeda s kraja novembra i zaključno sa gostovanjem u Valensiji, kada je Partizan Mozzart Bet došao na deobu četvrtog mesta. Tada je bilo govora o boljem ulasku u Evroligu nego tokom 2022/23, a opet u narednih deset kola igrači Željka Obradovića pobedili su Asvel, Makabi Tel Aviv i Žalgiris. Sve kod kuće. Zaključno sa Monakom i Virtusom, aktuelni šampion Jadranske lige nanizao je šest gostujućih poraza, što teško može da garantuje dobar rezultat. Podsetimo, Željko Obradović je posle milanske Olimpije govorio o potrebi da njegov tim pobeđuje i na strani. Bilo je to baš u momentu kada je Partizan uhvatio zalet za seriju od devet pobeda u svim takmičenjima.

Ako smo prošle godine govorili o Efesu kao prekretnici sezone, kada je Partizan Mozzart Bet pokazao kako se tempira forma na pravi način, da li je možda sada taj uspon došao ranije? Kako bilo, posle istorijske serije sa madridskim Realom i dolaska na prag Fajnal fora, navijačke i klupske ambicije su za ovu godinu bile još veće. Ništa nije izgubljeno i ekipa može da okrene sezonu u svoju korist, s tim da je (ne)svesno izabrala teži put.

Veliki uticaj su imale povrede sa kojim se Partizan Mozzart Bet neprestano nosi, jer su de fakto zakomplikovale planove Obradoviću i njegovom stručnom štabu. Sada može da se diskutuje o izboru pojačanja i razlozima evidentnih oscilacija, ali i dalje jedan dobar ciklus može da uvede tim u uzlaznu putanju i možda na kraju obriše loš period u kojem se trenutno nalazi.

Crvena zvezda je u još težoj poziciji i sa skorom 10-15 nema mnogo čemu da se nada. Posle Barselone zaostaje tri recke za desetoplasiranim Makabijem, a uzimajući u obzir prethodno iznete rezultate, ekipi Janisa Sferopulosa mora da uradi gotovo nemoguće i dobije bar sedam utakmica u preostalih devet kola.

Klub sa Malog Kalemegdana do kraja prve faze takmičenja ima još pet utakmica pred svojim navijačima. U petak dolazi Žalgiris, a posle završnice domaćih kupova, reprezentativne pauze i vezanih gostovanja Bajernu i Monaku, Crvena zvezda vezuje tri domaćinstva, protiv Makabija, Panatinaikosa i Virtusa, dok u pretposlednjem kolu dočekuje Olimpijakos. U međuvremenu ostaju još putovanja na noge Realu u Madrid i Efesu u Istanbul za kraj ligaškog dela.

Uprkos tome što je čelna pozicija u regionalnom takmičenju gotovo osigurana, zvezdaška javnost ne može blagonaklono da gleda na još jednu turbulentnu godinu u Evroligi. Osam godina se čeka na evropski iskorak i prolaz među osam najboljih. U tom periodu Crvena zvezda je izgubila kontinuitet trenerskog rada, menjale su se filozofije i rosteri jer niko osim Dejana Radonjića u drugom mandatu nije se na klupi zadržao duže od godinu i kusur (Dušan Alimpijević, Milenko Topić, Milan Tomić, Dragan Šakota, Saša Obradović, Vladimir Jovanović, Duško Ivanović). A, ne može da se kaže da Zvezda u prethodnim godinama nije imala sastave dostojne gornjeg doma Evrolige... Ovu sezonu je dosta zakomplikovao rastanak sa Duškom Ivanovićem posle tri nedelje takmičenja i još više investicije koje su se pokazale kao promašane...

Dok se sportski sektori dva najveća srpska kluba utrkuju ko će predstaviti jače argumente za A licencu pred važan sastanak Evrolige u aprilu, rezultat trpi. Nema tog ljubitelja košarke u Evropi kome atmosfera večitog derbija nije postala možda i prva asocijacija na Evroligu tokom ove dve godine, ali publici u Srbiji potrebno je nešto konkretnije, opipljivije. Kao što je bila Partizanova serija sa Realom. Razlog za nadu da je moguće doći do vrha Evrope i da se na neki način opravdaju ozbiljna ulaganja na obe strane.

Možda su preuranjene izjave o napadu na Fajnal for stavile dodatni teret na leđa igrača, no to je tema o kojoj ljudi u klubovima treba da razmišljaju. Priče da Srbija može da ima dva kluba u četvrtfinalu ili čak na završnom turniru bile su lepe dok je bilo osnova za takva razmišljanja, sada treba biti zadovoljan ako bude i jedan među deset. Nije nerealno, ali mora da se doda gas...

RASPORED PARTIZAN MOZZART BETA U EVROLIGI

8. februar, 20.30: Partizan Mozzart Bet - Bajern Minhen

29. februar, 20.30: Partizan Mozzart Bet - Anadolu Efes

8. mart, 20.30: Olimpija Milano - Partizan Mozzart Bet

14. mart, 20.30: Barselona - Partizan Mozzart Bet

19. mart, 20.30: Partizan Mozzart Bet - Baskonija

21. mart, 20.30: Partizan Mozzart Bet - Real Madrid

28. mart, 20.30: Partizan Mozzart Bet - Olimpijakos

4. april, 20.30: Alba Berlin - Partizan Mozzart Bet

12. april, 20.30: Partizan Mozzart Bet - Valensija

RASPORED CRVENE ZVEZDE U EVROLIGI

9. februar, 20.00: Crvena zvezda - Žalgiris

1. mart, 20.30: Bajern Minhen - Crvena zvezda

7. mart, 19.00: Monako - Crvena zvezda

14. mart, 19.00: Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv

20. mart, 20.00: Crvena zvezda - Panatinaikos

22. mart, 19.00: Crvena zvezda - Virtus Bolonja

29. mart, 20.30: Real Madrid - Crvena zvezda

4. april, 19.00: Crvena zvezda - Olimpijakos

11. april, 19.30: Anadolu Efes - Crvena zvezda



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaEvroligaOstoja MijailovićNebojša Čović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara